Завърналите се: От Бургас през журналистиката в Манчестър и обратно

Нямах колебания какво искам да направя, споделя Евелина Чакърова
30 мар 2023 18:00, Анисия Иванова
41

За Евелина Чакърова, която заминава да учи "Журналистика" в Англия и се прибира веднага след като завършва висшето си образование, не съществува вариант да живее продължително време в чужбина.

След като завършва Английската гимназия напуска родния Бургас, за да види как се учи на практика. Кандидатства и я приемат в един от 10-те най-добри университета в Северна Англия, този в Салфорд. Следват практически задачи, изпити и обучение от "извора."

През 2012 г. университетът поставя началото на един от най-големите медийни проекти в страната, като открива Media City - база, в която студентите имат възможност да се учат от професионалистите в британската телевизия и радио BBC.

"Въпреки че имах досег до големите професионалисти и базата на BBC и до офисите и студиата, може би за момент съм си представила някакво бъдеще там, но беше много кратко. Цялостното ми усещане за престоя ми там беше една несигурност, понякога дори и враждебност", спомня си Евелина.

Казва, че не е срещала негативно отношение от хората, а по-скоро не се е чувствала на мястото си. Затова без време решава да стегне двата куфара и да се прибере у дома, където да посреща изгревите и залезите на бургаския бряг.

"Чувствах се сигурна, щастлива, на мястото си, сред свои хора!", категорична е Евелина.

В Бургас си намира работа по-бързо от очакваното. Започва като специалист "Маркетинг и реклама" към голяма фирма за мобилно санитарно оборудване. Преди две години става и майка на малката Айви, която от бебе разхожда, тичайки с количката в Бургас. Евелина е любител бегач, участвала е в маратони, планински бягания, ултра крос триатлона "Лъвско сърце", част е от организацията "Бургас Рън", с която се надява да променя живота на хората към добро.

"Всяка година вече 5 г. поред организираме бягания с други млади хора, ентусиасти. Тази година за първи път имахме маратон – 42 км дистанция, тъй като самата аз съм любител бегач, човек, който обича да бяга. Това е една сбъдната мечта за мен - да бъда част от екипа, който развива тази дейност в града", разказва Евелина.

Иска да предаде на дъщеря си свободата, която изпитва в България. Сред мечтите ѝ е младите хора да не напускат Бургас и заедно да правят града едно по-добро място за живеене, а не за съществуване.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Маркетингът и рекламното дело не са ли отделни, при това доста различни специалности от журналистиката. Това са специалности от ИКОНОМИЧЕСКОТО образувание.
29
0
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Откачалки всякакви.
28
4
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Много завиждате, парите не миришат. :D
27
2
 
1
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
*т.р...о..л....ч....е...т..а
26
1
 
19
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Какви са тия примери дето ни ги давате на завърнали се ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 10-15 ГОДИНИ ? По-нови завърнали се няма ли ? Тая се е "завърнала" .... започнала е работа ... омъжила се е ... родила е деца .... и чак сега ни я давате за пример . Що не я изчакахте поне да се пенсионира ?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 "И,да,там назначават по заслуги и успех...." - личи си колко малко знаеш за "там".
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въпреки че имах досег до големите професионалисти и базата на BBC...." - професионалисти ама милиционери :D Там на кв. м има повече милиционери от работническо дело
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Похвално за момето, ама в България с мутренските приоми, едва ли ще намериш щастие :))) Иначе англетата са по-зле и от нас, нормално е да си дойдеш у къщи......хахахахаха :)))
22
1
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
е що не е завършила Харвард като про100 киро ?!
21
2
 
12
 
! Отговори
дека са ми обиците преди 1 година
а какво стана с тризначките , покориха ли Великобритания :)
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що никой не ходи да учи и работи в рашистан??? Щото там става само за кекс туризъм!!!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко месеца пак ще рови в cv-library
18
3
 
7
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Ето ви го/я "Агента на Чуждо Влияние" на английските спец служби в Бг! А, после се чудим, защо в Бг всяко разумно начинание в полза на държавта и народа се проваля!
17
2
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Човекът е устроен да бъде ловец и да търчи след дивеча. Бягането е най-природосъобразната дейност за човешкия организъм.
16
2
 
17
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
Лелята е завършила в Англия тяхното УНСС , сега работи като доставчик на Мобилни Тоалетни .
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягането е вредно за вашето здраве. Хаби се енергия за нищо. Много е вредно за ставите. Ще го търси един ден това здраве, ама ще со е проддухала на маратона
14
10
 
9
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 година
Моето пък завърши топ 10 университет там,наградиха го като отличник на випуска и веднага започна работа по специалността/не мениджмънт и икономики/,в медицинска област е.Дискриминация и лошо отношение никога не е срещало.Фирмата е интернационална ,има хора от 45 държави.И,да,там назначават по заслуги и успех.
13
2
 
6
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
Като е учила там, там да ги дри.Ска Тук не искаме да О.с.Ира положението повече
12
9
 
13
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Учила в Англия журналистика ! Все едно ми казахте че е учила Про.ституция в най големия бардак на света
11
10
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
И какво хубаво и нормално може да видиш вече от тази ? Ечила в англия и то фашистка пропаганда. Пуууууу маам... Стойте си там бе, там облъчвайте инглийските св..не