Зърнопроизводителите за вноса от Украйна: Понесохме по-големи щети от тях

Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро
30 мар 2023 08:35, Елка Василева
163

Българските зърнопроизводители обявиха ефективни тридневни стачни действия. Причината е нерегламентираният внос на украинско зърно.

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в Съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. Толерантни сме към Украйна, но понесохме по-големи щети от тях", каза председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в "България сутрин".

Още по темата
"Имаше един регламент за коридорите, тези стоки трябваше да стигнат до страни в Африка, не трябва да спират в другите държави. България се оказа в края на коридора, половината украински слънчоглед е влязъл в страната. Същевременно нашата продукция стои по складовете, не е реализирана, идва нова кампания, нова жътва, няма къде да сложим новата стока, а трябват нови средства", обясни още Костадинов.

Попитан какво очаква да чуе днес от президента Румен Радев, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите обясни, че се очаква решение на проблема.

"Действаме заедно с колегите от Румъния, Полша, Унгария, Чехия. Станаха шест страни, които са против този регламент и си имат причините за това. Надявам се това да се случи, защото Европа вижда, че има проблем. Преди седмици беше отворен кризисният резерв, касаеше три страни, но сега по слухове чуваме, че страните са станали шест", допълни Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което отпуска Европа като средства, е смешно на фона на загубеното. "Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро, а те отпускат 16 млн. евро, което е смях", подчерта гостът.

"Пазарите на България бяха с фирми, търгуващи по цял свят, но заради натиска в момента на черноморския пазар компаниите отказаха да застраховат кораби. Това допълнително натоварва нещата, надявам се да се нормализират, това зърно да отива по предназначението си, защото останало тук, то натоварва земеделските производители и ги унищожава", настоя Костадинов.

"Европа ни смята за втора класа, страдат тези от източната част на страната. Държавата помага реално от септември, те подчертаха въпроса първи в ЕС, тогава не откликна никой. Дойдоха Полша, Румъния, проблемът нарасна", уточни още той.

По думите на Костадинов блокадата ще бъде вдигната на 1 април, но на 7 април ще има протест на земеделци от Румъния, който ще бъде подкрепен от български производители.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.79 Отдавна едрите земевладелци погълнаха фермерите с помощта на полицията, прокуратурата и съда. Така че не говорете за дребните фермери, а за тези с холандски трактори по 700-800 хил.лв и леки коли също на тази стойност, които скоро ще станат мултимилионери като братя Домусчиеви, Двамата собственици на над 1 млн.дка може би вече са такива.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският кулак: "По-добре война като в Украйна, отколкото евтино зърно в България. Стадаме повече от украинците. Разрушаване на цели градове за народа е по-малка злина от евтино зърно и хляб в България.". Положението с Бентлитата ни е плачевно. Знаете ли колко струва поддръжката им? Държавата да ни отпусне социални помощи за поддръжката на Бентлитата. Купили сме Бентлита на цялата рода - сина, дъщерята, даже на тъщата. Как да ги поддържаме с тези ниски цени, които са пазарна аномалия?"
132
0
 
2
 
! Отговори
бай Наш преди 1 година
нали знаете кои са зърнопроизводители в България - ония дето получаваха субсидии на декар и станаха милионери за 0 време и карат Бентлита...С години криеха житото по складовете в изчакване да го продадат на най-добрата борсова цена, ама сега ядец...украински внос, и пак цените на олиото не падат под 4 лв.
131
1
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Дори Полша затвори пазара си за украинското зърно, за да защити родното си производство! Дори Полша! Но нашите козяци, начело с Ристето Иванов са готови да забранят българското, само и само украинският боклрук да влиза в страната!
130
1
 
5
 
! Отговори
Фен преди 1 година
В България протестират богаташите,милиарди помощи получават фирмите които си вдигат печалбите на гърба на най бедният и мизерстващ народ в Европа
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големите хищници винаги правят натиск: "Натиск да се продава евтино и да се купува скъпо" При текстила е най-явно: трябва производство с детски труд за стотинки в Тайланд и продажба за стотици долъри в топ мола. Същото е и в земеделието. Хората са натискани да продават евтино и да купуват скъпо. Когато няма свободен пазар и достъп от производител директно към потребителя тогава звената по веригата изкуствено надуват цената на потребителите и пилят от производителите так че едвам да оцеляват.
128
0
 
1
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Хем ниски цени и производителите на българска храна не могат да си покрият разходите, хем в магазините скъпи продукти така че хората в градовете да се бъркат дълбоко и да нямат спестявания. Къде е разковничето? Високи надценки? Неефективен пазар? Картел? От другата страна малки субсидии? Или липса на субсидии? Корупция? Дъмпинг на чужда продукция?
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма гавра. Сейте сейте сейте. Пък сега пак внос на най-евтиното и пръсканото с най-евтоите препарати зърно Украйна. Украинското зърно е толкова евтино защото при отглеждането му не се спазват правилата на ЕС. Замислете се в последните десетилетия колко хора развиха глутенова нетолерантност поради вноса на евтиното зърно от извън ЕС.
126
2
 
2
 
! Отговори
да спекулираш преди 1 година
с цената на зърнените храни и да се опитваш да изкараш пари на гърба нанарод който се брани от чужда окупация, като разкарваш лъскавите си нови трактори е долно ,противно, отвратително .. но така е като няма държава
125
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
Ема олиото го направихте - 5-6 лева по едно време - а и сега не е евтино - какво да кажем ние - дето нямаме професия - зърнени търговци и все пак стигаме и до глад, реално.Днеска, утре - обаче някой намаза огромни печалби от свръх.цените.Както се видя - нищо не спадна ни най-малко.Заслужавате си парите - работите и т.н., обаче - дразните хората с тези луксозни автомобили.
124
2
 
6
 
! Отговори
хм преди 1 година
Няма да ревете сега! Важното е Зеленски и Кулеба да са доволни и да имат снаряди!Кога ви разправях, че не съм русофил, ама ме е яд, че покрай тия глупости със санкциите ние ще пострадаме повече от Русия и украйна взети заедно, вие: ватенка, путинофил и т.н. Сега ще продавате под себестойност, че белким падне инфлацията малко!
123
0
 
7
 
! Отговори
Страната на чудесата преди 1 година
жито много-хляба прескъп , булгарише парадоксе по пирамидата на Маслоу - славиту ще ви обясни как става
122
3
 
1
 
! Отговори
Украинските бежанци преди 1 година
Дайте още украинско жито, ние сме гладни още от голодомора
121
5
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Нали украинците трябваше да спасяват гладните в Африка и Азия , а то кво стана ,натъпкаха България с нежелани сел стоп продукти !
120
0
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
А като е толкова много зърното. защо не го усетихме по цените на хляба? Май само с протести като при французите се случват нещата
119
4
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 година
Да вметна, че в ес при търговия с храни се искат хиляди сертификати и всякакви други документи, ес е много строг, а укр. зърно има ли нещо такова? Ама политиката е такава, че се помага на укр.те във всичко и навсякъде. За сметка на този, който помага.
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само българските правителства не работат за страната си ! По- големи строхливци от шефовете няма , страх ги е да не ги изтипосат в "Магнитски !
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре Радев да издаде немедлено Указ за замразяване на всички цени!
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом вече от шест страни са се събрали, в Брюксел лошо ще им стане... Време е.
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капиталистите на Тиквата. Не са ли дошли с Бентлитата ?