Почина проф. Драгомир Радев, най-известният ни учен в сферата на AI

Той е издъхнал внезапно
2 апр 2023 12:50, Нели Христова
78
Почина проф. Драгомир Радев, най-известният ни учен в сферата на AI
Снимка: БГНЕС

Проф. Драгомир Радев - преподавател по компютърни науки в Йейл и световно признат учен в сферата на изкуствения интелект - е починал внезапно, едва на 54-годишна възраст.

Това съобщава проф. Мартин Вечев, основателят на българския Институт за компютърни науки, AI и технологии INSAIT.

"Огромна загуба за всички нас, за България и за света -- велик човек и най-известният и реномиран български учен в сферата на изкуствения интелект в историята на България, който направи изключително много за INSAIT и десетки години прославяше България по света с огромните си успехи", пише Вечев в съобщението си.

Проф. Радев е председателствал консултативния съвет на INSAIT, като до последно е работил по процедурата за прием на кандидати за института.

"Драго беше уникален: топ учен, топ професор, в топ университет (Йейл), уважаван в цял свят, скромен, добър, честен, прецизен, изключително умен, голям Човек с главно Ч, и винаги готов да работи за благото на България", казва Мартин Вечев.

"Последните години с Драго сме обсъждали почти всичкo около INSAIT. За мен беше изключително важно неговото мнение във всяка една стъпка. И въпреки че INSAIT получи и получава признание отвсякъде, лично за мен беше най-ценно, когато Драго кажеше: браво, това изглежда добре, защото той най-много от всички разбираше колко сложен и труден е този проект и какво може да стане, ако сработи", казва още той.

INSAIT беше открит през 2022 г. в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL).

Това е едно от най-значимите за българската наука събития от десетилетия - в него работят и преподават световно признати български и чуждестранни учени.

Самият проф. Радев определя появата на INSAIT като много важна за икономиката и за изследователската общност в България.

"Скърбим за загубата на един невероятен човек и учен, който помогна изключително много за изграждането на INSAIT и който дълги години прославяше България по света с огромните си успехи. Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на цялото семейство и приятели, скърбящи в този момент", казват от ръководството на института в София по повод смъртта на проф. Драгомир Радев,


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От самия ковид е в пъти по-голям риска от тромбоза, а ако изпадате в паника от ваксини прочетете за страничните ефекти на аспирина или изпийте един на гладно с малко вода.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната жертва на генетичната терапия наречена ковид ваксина.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имах доста познати, които си отидоха след дози на Пфайфър. Тези с Модерна направиха тромбози на краката под коляното. Яжте чесън.
58
0
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 5 месеца
Не сте му сьздали условия да си развие таланта в бг, не сте направили нищо да го задьржите, един вид с нехайството и безинтересоваността си сте го поощрили да напусне дьржавата а сега ревете!Кьсно е вече-отишьл си човека!Жалко,талантлив е бил наистина...
57
5
 
10
 
! Отговори
456 преди 5 месеца
Внезапно починал = тромбоза , най- често следваксинационна, но хората имат различна склонност към тромбози по принцип.
56
2
 
8
 
! Отговори
William Gates преди 5 месеца
Safe and effective
55
8
 
12
 
! Отговори
Кера от Сливен преди 5 месеца
Бог да го прости човека! Защитен ли е бил срещу Ковин-19 посредством мРНА ваксини и бустери? Май май не е много трудно да се досетим.
54
3
 
5
 
! Отговори
CAI преди 5 месеца
Жалко и мир на прахът му. Дано нашите братя многополовите да не са решили проблема, че тте така ги решават..
53
19
 
32
 
! Отговори
Боооццц ! преди 5 месеца
" Почина внезапно " , нова диагноза , която преди ваксините срещу ковид не съществуваше ! Демек умря от " почина внезапно " !
52
14
 
11
 
! Отговори
Алтафини преди 5 месеца
Набоцкайте и АI с повече ток, моля моля и няма да го боли.... фантастиката българска продължава в неизменни висоти и прераждания на философи в граници.....
51
18
 
1
 
! Отговори
истината преди 5 месеца
Гледам, че пишете за ваксината и ще Ви кажа, че не работи особенно ако си хакнеш антибиотик. Имаш я но не работи пълноценно. И за това вече не продават антибиотик както преди. Помнете има по опасни методи за евтаназия.
50
7
 
4
 
! Отговори
Алтафини преди 5 месеца
Пишете братя и сестри, четете братя и сестри, и неживейте бързо, че от бързане намерих грешки и свещения граал и като отпих от него и се сетих че, нищо не съм и пил....
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една позната следваше това. Много позитивен човек. Не я одобряваха, щото носеше черни дрехи като от древногръцка трагедия. Приятелят и беше от Хималаите. Сигурно са професори някъде.
48
20
 
19
 
! Отговори
Мдааа.... преди 5 месеца
Много му додоха бустерите???
47
17
 
15
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 5 месеца
Съгласно Принципа на бумеранга, изкуственият интелект го е унищожил заради гаврата с него.
46
2
 
3
 
! Отговори
ДО АСАН преди 5 месеца
До АсанТИ НЕ СИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТИ СИ НЕОЛИТОБУЛГАР.
45
36
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мъжете над 45 са по принцип инфарктен материал. Ако си карал и ковид, рискът е 300% по-висок, до 5 години след боледуването.
44
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За никакви ваксини не може да става въпрос. Огромно наднормено тегло - по моя преценка над 40кг в повече, ако не и още. Последствията - хипертония, диабет и всички последващи болести по веригата. Иначе, да почива в мир!
43
30
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Набоцкаха хората и сега ще има мор на Ваксинирани.Шоуто Набоден тепьрва започва.Ще падат като круши всички ваксенирани.
42
20
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Незнам какво става но вчера почина мой познат и той внезапно.Беше се ваксинирал по принуда от шефа си.