Въпреки помощите: Все повече земеделци се отказват от бизнеса си

Причините - липсата на работна ръка и високите цени
23
Въпреки помощите: Все повече земеделци се отказват от бизнеса си
Снимка: Pixabay

Все повече земеделски производители се отказват от бизнеса си заради високите цени.

Здравко Златев, земеделски производител с насаждения в районите на Добрич и Варна, също е напът да се откаже от производството на зеленчуци. Причините са липсата на работна ръка и масовото поскъпване на цените.

Пред Радио Варна той призна, че смята да се възползва от схемата за финансово подпомагане „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и днес ще подаде документи.

Поради кратките срокове за кандидатстване обаче от 3 до 13 април, той е убеден, че ще чака цял ден на опашка и ще се наложи да ходи втори ден.

Обикновено никога не получаваш толкова пари, за колкото кандидатстваш, коментира Златев.

По негови груби изчисления от въпросната схема може да получи около 50 000 лева. Почти 80 % от тях ще отидат за погасяване на кредити, които Златев е изетглил, за да оцелее земеделието, с което се занимава и сега по спешност трябва да върне.

С останалите ще купи торове и препарати за земята. От години отглежда розов и червен домат, дини, пъпеши, сливи и орехи – всички полски насаждения, но е напът да се откаже от зеленчуците и да премине към житни култури – отглеждане на царевица.

„Когато един бизнес не ти носи печалба, защо да го правиш?! Затова ги дават тези помощи, за да не се отказват хората, но не са достатъчни. В съседните държави получават по-ниска себестойност на продукцията и затова имат по-добра цена“, каза още Здравко Златев.

Най-вероятно идва времето, в което българският домат ще изчезне от пазарите у нас и ще купуваме само вносна продукция, коментира земеделецът, визирайки намерението и на свои познати земеделци да се откажат от производството им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Унгарските власти унищожават 29 тона внос на царевица от Украйна.С тестовете са открити ГМО и токсини.Същото е положението с останалите зърнени храни ,които са внесени от Украйна..Румънски фермери са си затворили птицеферми и свинеферми за да се предпазят от вируси.Къдеса българските власти и контрол.
19
4
 
4
 
! Отговори
Уилям Бил Гейц преди 1 година
Чудесно, гоим, и без това ще се храните вече с буболечки, *** и скакалци, земеделие не ви е необходимо! Хайде сега, отивайте да си вземете 12-я бустер, за да защитите баба от Ковид и да дарите за Украйна и последната си пара! Ой вей, гоим! Ой вей!
18
2
 
5
 
! Отговори
todor преди 1 година
КОЙ ЛУД Е ДА БЛЪСКА ,А РАЗНИ КУЦИ ПРЕКУПВАЧИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ДВОЙНО ОТ ПОВИШЕНИ ЦЕНИ !!!
17
4
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
руската пропаганда обслужвана от комунистите ни политици обслужват новото оръжие на путин...храната..ЕС субсидийте биват ограбени от хората пройзвеждащи храната,първо е не достатъчна,а това което стигне до тях бива ограбено през такси,данъци,пътувания до областни служби,осигуровки,хората работят по 365 дни за разлика от продаващите...лотарий например,работеха хора обичащи земята...те изчезнаха...ще настане глад!!!
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този производител как така Македония без субсидии от Европа успява да продава зеленчуци в България? А за Турция какво ще каже? Само българите нищо не им стига. И тройни да са пак ще врещи че са му малко.
15
0
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Да не обобщаваме, едни спират други почват. Консуматорите да си плащат 7лв за ПРАВИ крастевици, кривите никой не ги ЯДЕ дори безплатно и да си пият вино 5л литър наливно гола вода и да не се оплакват.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачкам навън и не ми пука за вас.Карайте само на трева ако щете.
13
2
 
3
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Хем субсидии, хем печалба и пак не знаят как и що...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9, отивай! Кой те спира?
11
3
 
1
 
! Отговори
Нищо ви нема бе.. преди 1 година
Ше ядете доматите с колците....Това ще ви задоволи!
10
2
 
3
 
! Отговори
Продадох земята! преди 1 година
КОМУНИСТИ И РУСКИ ИБРИЦИ НЕМА ДА ХРАНЯ ЗА " БЕЙДАВА"---ДА ГИ ХРАНИ РУСИЯ!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всички станаха it специалисти и хоум офис компютърни мишки-специалисти. Всеки иска да е на топло в къщи и да са му нежни ръцете и само да клика на лаптопчето и всичко да идва на масата от магазина. Някой ден няма да има кой да бачка и ще цъкаме с клавиатурата.
8
3
 
7
 
! Отговори
И? преди 1 година
Какво да аправим сега? Да си оставим работата и да ви дойдем да ви работим?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е комунизма без работиш да ти дават пари.. Този няма работна ръка защото плаща малко..
6
6
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи плащаме им субсидиите с данъците си, купуваме им красъавиците по 7 лв., у пак не им стигат.
5
1
 
2
 
! Отговори
ахахха преди 1 година
Това е защото Бльоко Оно заедно с Мейлина К. прогресивно разпространяват сектантството на Бай Дъновистите от САЩ и у нас с цел никой да не работи, но да станат хм? и то в града, а на село като не обработят земята, всичко ще е съвсем перфектно с управлението на техния идол Уилям, красавеца на британската медицина, който кой знае защо не покзва зъбите си а *** си на камерите
4
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
"Обикновено никога" не е много правилно словосъчетание, или е обикновено или е никога.
3
3
 
6
 
! Отговори
todor преди 1 година
Вече всеки ще си сади пиперо и му дреме на супсидии и да ликвидираме тези монополи на веригите,,ДА ЖИВЕЯТ КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНЧЕТА !!!
2
4
 
12
 
! Отговори
и те така преди 1 година
ами да влагат помощите в бизнеса а не да си купуват жипки и да харчат пари за кифли !
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!