Качествени ли са горивата по бензиностанциите?

В периода на голямото пътуване се отчита и ръст на повредите
17 апр 2023 10:45, Нели Христова
81
Качествени ли са горивата по бензиностанциите?
Снимка: БГНЕС

Близо 54 000 литра течни горива са изтеглени от бензиностанциите в страната заради проблеми с качеството само за първите три месеца на годината. Това показват инспекциите на контролните органи. Според проверяващите – пробите с отклонения са сравнително малко, но в сервизите шофьори продължават да сигнализират за проблеми в колите заради некачествени бензин или дизел.

В последните дни на интензивно пътуване бензиностанциите отчетоха ръст в потреблението на горива с 30-35 %. В момента най-масовият бензин А-95 на колонката ни струва средно 2.57 лв./л, а литър дизел – 2.72 лв. От бранша не изключват от май цените да тръгнат леко нагоре. В същото време, именно след периода на голямото пътуване в сервизите отчитат ръст на оплакванията и повредите от некачествени горива.

Запушени филтри, дефекти в горивните системи и повредени двигатели са сред най-честите проблеми, с които шофьорите се сблъскват. От януари до март инспекторите от ДАМТН са извършили 308 проверки за качество, при които са взети 438 проби, а откритите нарушения са 19, предава NOVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Achtung преди 9 месеца
Tито американските и европейските октани не са еднакви. Американския е RON+MON/2, тоест А95 на лукоила е 90 октана по американската система, а А100 е 93.5 октана .
67
0
 
0
 
! Отговори
Тито13 преди 10 месеца
Горивата са добри, обаче колите са ви таралясници. Новите американски двигатели работят с октаново число 87! Обаче много малко хора го знаят. Новата електроника се справя прекрасно с всички горива, но много от вас никога няма да го разберат!
66
1
 
4
 
! Отговори
КРЪЩАВАТ ГОРИВАТА преди 10 месеца
....СЛАГАТ РАЗНИ БО КЛУЦИ У ТЯХ!
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблема е в колите. Новите са много капризни. Много калпава електроника и десетки сензори и филтри. Много прецизни компоненти по инжекторната система които се прецакват ако има малко отклонение в параметрите на горивото. Компютъра почва да дава грешки, вкарва колата в авариен режим. Старите механични дизели са топ! Значи каквото и да им налееш все върви. Ако ще и олио за готвене и ли старо машинно масло да му налееш пак върви. Няма спирка. Практически са тракторни двигатели както на военните.
64
0
 
0
 
! Отговори
Върбан прасков преди 10 месеца
А не ве швепс , тука за един приятел питам , чок гюзел на постата
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбира се, че не. Като ги чуя, че няма страшно, където и да заредя горивата се проверяват и са качествени. Значи колата ми ги дискриминира нещо ли какво? Като заредя в Австрия дизел колата ми излита, а тук съм наливал и все едно се е качил начинаещ - дави се, гасне и не върви. Сигурно са 1:1 горивата, *** аз нещо бъркам, нали??
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сорт Урак , го продават за Брент и полсе се чудим защо харчи масло или зашо се чупи двигателя
61
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 10 месеца
В Турция биодобавка няма. В западна Европа има биогорива и минерални горива и не трябва да се бъркат нещата.В България всички горива са с биодобавка.Не случайно Франция, Германия,Австрия и Италия се обявиха срещу биогоривата.На "Знаещите" ще задам следния въпрос-как Инса ойл има капацитет 150000тона на година , а продава 10-12пъти в повече?Повечето вериги зареждат оттам!
60
2
 
13
 
! Отговори
Топ качество преди 10 месеца
Горивата в БГ са топ качество. Цял свят зарежда от нас, защото по качествено няма. Като заредя дизел от Австрия примерно колата ми започва да върви леко, двигателя не се чува, става сякаш леко По-мощна, разхода пада осезаемо. Тук като заредя обаче нищо общо.. и то говорим за дизел закупен от една и съща верига тук и там, ясно е че доставчиците и производителите са различни. После този двигател бил смотан, другия бил не знам си какъв. А горивата са пълен ***.
59
2
 
23
 
! Отговори
Имот 100 идиот преди 10 месеца
Качествени горива в БГ няма
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 36 Таня Руско гориво. Какво да е? Много ясно, че е некачествено.. . . . . Не е така! Купи си ракетно гориво - летиш и кажаш!
57
11
 
5
 
! Отговори
Оня преди 10 месеца
Това е пропаганда ! Всички знаем , че Лукойл се грижи за нас и ни доставя само качествени горива ! Те и рашастанските коли са най-добри , ама повечето са облъчени от телевизиите , и си мислят , че пияндурниците в сибирската пустош не могат да правят качествени неща! Това е пропаганда дрОгарЕ
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 59 Анонимен Лукойл троши двигатели вече десетилетия наред, особено дизеляците ако не са от старите. Същото е и в самата Русия, евтини но изключително некачествени горива. . . . КУПИ СИ ТАНК! ЩЕ БЪДЕ ПО УДАЧНО И ДАЖЕ НАЛАСНАТО КЪМ СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТИЩАТА!
55
1
 
2
 
! Отговори
ДО 38.Значи според преди 10 месеца
Тебе ако не си ходил в Турция,означава че не си ходил в чужбина според ограничената ти логика,ако изобщо имаш някаква.
54
0
 
3
 
! Отговори
До 38. Твойта преди 10 месеца
Чужбина е Северната мрежа на майчината ти родина и правиш алъж-вериж и на кей Ростенец от 01ч. до 05ч. И си мислиш,че ние Българите незнаенме какви ги вършите и после клеветите и виете дръжте крадеца да ти ЕП....та ***.|.на.
53
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова си взех кола на ток, от една година не съм стъпвал на бензиностанция нито съм правил обслужвания. Няма масла, няма ремъци няма ролки няма свещи няма турбо а и сложих всесезонни гуми. Най доброто решение в живота ми.
52
1
 
1
 
! Отговори
Двоен разход преди 10 месеца
Маслата са от некачествени материали внесени от кюмшулсканската рептулмунска региоАНАЛНА добросъседска Република,че счупиха и съсипаха държавата.
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лукойл троши двигатели вече десетилетия наред, особено дизеляците ако не са от старите. Същото е и в самата Русия, евтини но изключително некачествени горива.
50
5
 
4
 
! Отговори
Всичко се внася преди 10 месеца
От загрижена Турция и любезно съсипаха двигателите и държавата за 33г.османска демокрация.
49
2
 
18
 
! Отговори
Неук преди 10 месеца
Крайно време е да се спре да се говори за качествот на горивата. Унас всички проврки доказват, че почти всички ( над 95% ) от горивааа отговарят на БДС. Ето тук е заровено кучето. Просто и ясно е, че БДС е различен от стндарта в по-нормалните европейски страни. Всички, коио са карали кола в чужбина и у нас знят каква е разлоката в шума, разхода и т.н. БДС и Метрологията се закриват и се взимат само европейски горива. Закрива се естествено и Нефтохим, който не може да ги произведе или не иска.