Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято
26 май 2023 12:12, Анисия Иванова
94

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.  

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов.  

Още по темата

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.  

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.  

"Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой - там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи", заключи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А качеството? Парите са само едната страна на монетата. А
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега отивам на черноморието та местните начумерени и миекащи индивиди да ме гледат на криво.
25
0
 
0
 
! Отговори
ЖГ преди 10 месеца
До Дясо венегл, вероятно имаш запек?
24
1
 
18
 
! Отговори
Teo преди 10 месеца
Тия можеше да ги разправяте по бай татово. Сега, когато човек може да се разходи и да види, вашите неистини лъсват като голите ви четирибуквия! Не, мерси!
23
0
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 10 месеца
Стига бе, да не слагат злато на прах в палачинките и супите?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като сложиш Гуньовския селски тарикатлък и че всеки иска да те прекара и скъсаните ти нерви на мутроорието излиза по-скъпо.
21
2
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Колкото и да лобирате и лъжете, не става!В момента съм на плажа в село до Кавала, супер плаж, покрит паркинг, 4 евро фрапе и вода, 10 евро гирос двойна порция. Вечер в таверната вкусна и прясна храна, 20 евро лаврак за двама, 8 евро двойна салата, узо 200мл 7 евро, октопод 10 евро. Нощувка 40 евро за двама в ново студио. Супер сме доволни. Всеки си прави изводите.
20
1
 
23
 
! Отговори
Българин007 преди 10 месеца
Почнаха обичайните статийки, да ни обясняват как в БГ морето било по-добре от Гърция .XAXAXA пълен смях, на нащо море няма да стъпна!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мутренскоо евтино ще ви излезе през ъза.
18
2
 
9
 
! Отговори
Не преди 10 месеца
Не, благодаря
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
16
4
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
И двайсет пъти по-некачествена :) Няма нужда да си храчим парите в България! Гърция и Турция са за ниската прослойка на обществото. За средна класа Италия, Испания, Малта, Франция и Португалия. Богатите Доминикана, Дубай и т.н. Всеки сам си преценява към коя прослойка принадлежи. България е за бачкаторите.
15
2
 
33
 
! Отговори
ВъзмУтен преди 10 месеца
Кое точно е по-евтино?Информация от Созопол от миналият уикенд:- Палачинка - 9 лева- Супа - 14 леваКато добавите и разходите за паркинг, шезлонг и чадър + цените на кафе на плажа (4.5-5.5 лв), то Ви става ясно, че цената на нощучка е последното нещо, което е редно да гледате.Да видим обаче какво получавате насреща: лошо обслюжване, препълнени паркинги, които са повечето пъти някакво поле без асвалт и черен път. Сложете и безконтролното бетониране и унищожаване на всичко, което е читаво и.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не е тръгнало. По морето температурите на въздуха са около 20 градуса, а на водата едва 16. Нито става за плаж, нито за плуване. Лятото ще е бая хладно.
13
2
 
20
 
! Отговори
Един там преди 10 месеца
За жалост мутрите превърнаха морето *** който никой не иска да посети...
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако мутробетониерите предложат да ми плащат за да почивам при тях, може да приема. Минимална ставка 100лв дневно. За по-малко няма да приема. Ако искат да работя, минимумът ми е 250лв дневно и поемане на всички разходи по пребиваването.
11
4
 
23
 
! Отговори
дедо Вангел преди 10 месеца
на Л.йноморието може и марсианци-чалгаджии да очакват. В Гърция изобщо не е по-скъпо, но е в пъти по-чисто, спокойно и храната е супер качество.Там почивката е в пъти по-качествена.измислените "псевдо-хотелиери" у нас нека си чакат.
10
2
 
25
 
! Отговори
Смешен комунист преди 10 месеца
Този дърт комунист драганов пак бленува за туристи по Черноморието, които да ограби и излъже. То вали всеки ден и още два месеца няма да става за море, нашия вече хвърлил въдицата. После по студиата разправя как било в чужбина, където явно почива той.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А персоналът дали е два пъти по-любезен? А храната и напитките дали са два пъти по-качествени???
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Два пъти по-евтина и сто пъти по-гнусна.