Омбудсманът: И новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Решава се проблемът с редовните преосвидетелствания, но не и с първоначалния документ
30 май 2023 17:37, Стела Стоянова
3
Омбудсманът: И новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми
Снимка БГНЕС

Новият устройствен правилник оставя нерешени проблеми с бавните териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК). За това алармира омбудсманът Диана Ковачева в изпратено до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев становище във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект за промени в ТЕЛК.

Омбудсманът признава, че с приетите промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето е намерено поне частично решение на проблема със забавянето на редовното преосвидетелстване. По думите на Ковачева в останалите случаи обаче проблемът остава нерешен, например при първичното освидетелстване, преосвидетелстването по повод влошено състояние, както и при временна неработоспособност и процедурата на обжалване. Тя допълва, че това в голяма степен се отнася и за особено уязвима група като децата с увреждания, предвид недостига на специалисти по детски болести към съставите на ТЕЛК.

Още по темата
Според Ковачева е необходимо също да бъде регламентиран съкратен срок за произнасяне на ТЕЛК в случай на отмяна и връщане на експертното решение. Има се предвид, че в такива случаи практиката на териториалните поделения на НОИе  да прекратяват изплащането на пенсии за инвалидност поради отмяна на решението, което оставя гражданите без доход, често за дълго време.

"Смятам също, че e възможно нееднозначно и не в интерес на гражданите тълкуване на смисъла на "продължително (повече от 30 дни) болнично или домашно лечение", тъй като е възможно граждани с тежки увреждания, които не им позволяват да напускат дома си, да не провеждат лечение, както и да са минали по-малко от 30 дни, но прогнозата да не предвижда подобряване на състоянието им", обяснява тя.

Общественият защитник подчертава още, че не е уточнено дали потребността от чужда помощ извън посочените в чл. 40 ал. 2 случаи ще се определя само по документи- Ковачева пита как обективно ще бъде оценена възможността лицата да се обслужват самостоятелно при задоволяване на ежедневните си потребности.

Тя изтъква, че е необходимо да бъде обсъдена и възможност за в случай, че лицето не иска да предостави достъп до всички здравни записи в електронното си здравно досие на органите на медицинската експертиза.
 


3
Още по темата: омбудсманТЕЛК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
1
 
! Отговори
Е,нищо де! преди 3 месеца
Важното е да не затруднявате римляните,да им попълвате декларациите на български език и да им раздаваш телкове срещу парички в плик! Те са важен "електорат" за да може такива безполезници като изрусената на снимката да взема тлъста заплата и да ръси безсмислици по тИлИвизиятЪ!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този който е болен и няма пари пак е болен и без помощи от държавата в други държави дори за минимум увреди дават помощи не и у нас Честито на печелевшите явно ще се теглят електронно