Михаил Околийски, СЗО: 8 млн. смъртни случаи годишно в света

Тютюневата индустрия е единствената, която убива повече от половината от потребителите си
31 май 2023 19:25, Йоана Цонева
19
Михаил Околийски, СЗО: 8 млн. смъртни случаи годишно в света
Снимка: БГНЕС

Тютюневата индустрия е единствената индустрия в света, която убива повече от половината от потребителите си. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България Михаил Околийски на пресконференция в БТА, посветена на днешния Световен ден без тютюнопушене, който тази година се отбелязва под мотото "Отглеждайте храна, а не тютюн!"

Той посочи, че тютюнопушенето причинява 8 млн. смъртни случаи годишно в света.

Околийски заяви също, че СЗО призовава България да спре отглеждането на животозастрашаващите тютюневи култури. По думите му спирането на производството на тютюн ще помогне за опазване на здравето на хората и за осигуряване на производствената сигурност в страната. Михаил Околийски каза още, че тютюневата промишленост лобира за производството на тютюн, като преувеличава ползите от него, а същевременно постъпленията в хазната от данъци и акцизи са нищожно. Той отбеляза, че над 1 млн. деца работят в тютюневи ферми, включително в България, като пропускат възможностите си за образование.

Представителят на СЗО за България също беше категоричен, че електронните и т.нар. бездимни цигари се рекламират като по-малко вредни, но не са

Павел Антонов, един от съоснователите на Мрежата за гражданско действие BlueLink, коментира, че акцизите за тютюневи изделия в България са се покачили изключително слабо, което позволява продажбите им у нас да остават рекордни.

Антонов също заяви, че сигналът, че главният прокурор Иван Гешев е пушил пура по време на онлайн заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), е подаден от организацията му, след като той попаднал на шокиращия кадър, гледайки новини по телевизията. Той е възмутен, че случаят е от заседание на висшия орган в съдебната система на страната. Затова подали сигнал за пушене на работното място и РЗИ изискала записа от въпросното заседание. Антонов обаче е шокиран реакцията в медиите, които коментирали случая с ехиден тон. Според него това показва търпимостта към нередности от страна на обществото, което дори не очаква институциите да си свършат работата.

Председателят на Коалицията за живот без тютюнев дим Гергана Гешанова изказа благодарност, че много организации са откликнали на идеята за организиране на инициативи за Световния ден без тютюнопушене. Тя посочи, че Национална мрежа за децата ще проведе този следобед в Народното събрание представяне на оценката на обществото мерките от страна на държавата, насочени към децата. Гешанова изтъкна, че това, което държавата не прави е твърде много, което се отразява върху младите хора и резултатите се виждат -момичетата на 15-16 години пушат най много Европа, както и възрастните. Тя каза още, че Асоциация "Родители" организира празник за цялото семейство на голямата поляна в Южния парк, по време на който ще се говори за вредата от тютюнопушенето и за това с какво може то да бъде заменено.

Още по темата
Пулмологът и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести София Ангелова представи гражданска инициатива на европейско ниво за подписка с искане Европейският парламент да осигури бъдеще без тютюн за децата, като приеме законови промени, с които да се забранят билборди с реклама за тютюневи изделия и да се регламентира компании от тютюневата промишленост да не могат да спонсорират обществени събития. За целта трябва да бъдат събрани 1 млн подписа, а конкретно от България - 12 000. Петицията може да бъде подкрепена на интернет страницата на гражданската инициатива "България без дим", както и по време на съботното събитие в Южния парк. Организира се и безплатно изследване за съдържание на въглероден моноксид в издишания въздух.

Тя представи и информация за благотворителния концерт под надслов "За живот без тютюнев дим", който ще се проведе от 19.00 ч. тази вечер в зала "Фестивална" в София. Ще участват 15 популярни изпълнители, сред които са Кристина и Михаил Белчеви, Орлин Горанов, Мая Нешкова, Николина Чакардъкова, групите "Трамвай №5" и "Супер трик" и членове на Д2 и БТР.

Тази година каузата за борба с тютюнопушенето е обвързана с благотворителна инициатива за възстановяване на паметник на културата - храма "Св. Мина" в кв. "Слатина", разположен в близост до кабинета на София Ангелова. Тя призова хората да подкрепят каузата с равностойността на цената на кутия цигари.

"Много рязка промяна в режима за разпределяне на тютюневите субсидии се случи от началото на 2023 г.", заяви от своя страна изследователят на икономиката на тютюна от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев. Той обясни, че встрани от общественото внимание е сменена референтната година, на база на която се определя размерът на субсидиите за тютюнопроизводството, Събев изтъкна, че преди това хората масово са се отказвали от производството на тютюн заради тежкия труд и малкото подпомагане, но въпреки големия спад в площите с тютюневи култури в последните 20 години, през 2022 г. е разпределена огромна субсидия от около 70 млн. лв., вместо тези пари да се дадат за земеделие или животновъдство и секторите да живнат. Той подчерта, че ако промените останат в сила, държавата ще дава над 50 млн. лв. годишно за един вреден сектор.

"Нещо стана зад завесите и въздействието от него не е добро за населението в планинските райони", коментира Димитър Събев. По думите му тютюнът вкарва земеделските производители в зависимост, която ги принуждава да влагат много тежък труд за малко пари. Събев каза още, че хората в Западна България започват да се усещат, като масово се отказват от тютюна и се преориентират към производство на други земеделски култури. Той беше категоричен, че пренасочването на субсидиите към тютюнопроизводството трябва незабавно да бъде ревизирано

В отговор на журналистически въпрос София Ангелова каза, че 39,4% от българите пушат по последни данни на Националния център по обществено здраве и анализи, които са към 2020 г. Мъжете са с около 2,2% повече, докато в статистиката от 2007 г. с превес са били жените. Най-активно пушещите са във възрастовата група 45-55 години.

Като тревожна тенденция се отчита, че електронните устройства се ползват от деца и млади хора до 35-годишна възраст. Около 36,4% ползват електронни устройства в заведения, а 40,7 - в домовете си.

Председателят на сдружение "България без дим" Маша Гавраилова посочи, че според последно изследване поне веднъж в живота си са пушили 41% от европейците при 50% в България, а специално при момичетата - 54%. Данните сочат още: употреба на цигари в последните дни - 20% в Европа, 32% в България, при момичетата - 36%. Ежедневно употребяват цигари в Европа 10% от хората, а у нас - 22%. Ежедневна употреба на цигари се отчита при 2,5% от децата на 13 или по-малко години в Европа, при 5,8% в страната ни. Тя обобщи, че по всички аспекти в изследването водим пред европейците приблизително двойно.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
IOrdan Ivanov Douser преди 3 месеца
Warnings about anti human terror from MEd. MAFIA Warnings about Micro implants inside human bodies !!!Тестове на принуднеи да пушат вкл мои близки доказаха изпозлване на ЗАРИБЯВАЩИ микро импланти. Микро имплантите попаднали през устата се ползват за ПРИНУЖДАВАНЕ НА жертвите да ПАЛЯТ ЦИГАРИ.До 2000 година ПУШАЧИТЕ палеха цигари чрез пси атака зад дясно УХО.След премахване на атакуващата система БАЩА МИ се отказа да Пуши ВЕДНАГА
8
1
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 месеца
Родителите къде са в тази схема?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То не може само да забряняваш, със забрани не става, дори има обратен ефект! Трябвя да се даде алтернатива - по-висок стандарт на живот, спазване на ясни правила (а не да знаеш, че каквото и да правиш, мутрата има права, а ти не), финансова възможност за култура почивка, масово достъпни спортни съоръжения за децата!, масово достъпни занимания по интереси за децата и т.н. Тази работа, единствената смислена, кой ще я свърши, господа!?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опааа, още един клиент на трибунала напомня за себе си.
5
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Стреса и нервите колко убиват физически и психически????? Видно е, че сме много на планетата и предимно ненужни простаци доста, престъпници, наркомани, изпратени политици..... Бройката не излиза. Няма да е лошо да видим повече в тази бройка от нарко пласьори, педофили, убийци, крупни крадци, продажни политици и т.н. все такива убавци....
4
1
 
1
 
! Отговори
Едно време баба ни преди 3 месеца
викаше- пуфкайте, пуфкайте, вее сте млаадииии
3
4
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 месеца
Всякакви НПО сиправят реклама, преследвайки държавно финансиране на разни измислени проекти. Преди 30-40-50 се пушеше много повече, 3-4 вида цигари, пък и лулички. Ама нямаше наркотици, просто нямаше. Кои са тези, дето ще определят кой сектор е вреден, и кой не? Очевидно наркотиците са много по-безвредни, според тях, но пък който ги почва, свършва на 30-35, който пуши, си живее 70-80. Жалки манипулатори.
2
2
 
1
 
! Отговори
Гробаро преди 3 месеца
Пушаньету а млогу полезну! И виъ дъ пушите млогу! Язе прудавам тутун! Убаф!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моят баща кара 88 години и си пуши до ден днешен. Ама е много здрав, макар че е съсухрен. Без тояга си ходи, на ден пуши по 4 цигари. Не мисли да ги отказва. Пуши от 20 годишен