Без лимити на направления за хронично болни

Без бюджет не могат да се повишат цените на клиничните пътеки
1 юни 2023 20:38, Стела Стоянова
4
Без лимити на направления за хронично болни
Снимка БГНЕС

Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на НЗОК постигнаха съгласие да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.

Това съобщиха пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на БЛС и Момчил Мавров, председател на Надзорния съвет на НЗОК след края на започналите днес преговори между ръководствата на двете институции за нов Национален рамков договор 2023-2025 г.

Тази възможност ще влезе в сила след приемането на бюджета на НЗОК, тъй като за нея ще се необходими допълнителни средства, каза Мавров.

Лични лекари отдавна предупреждават, че невъзможността да издават без ограничение направления за проследяването на заболяванията на хронично болните може да доведе до влошаване на състоянието им.

Постигнахме принципно съгласие за контрола, извършван от страна на НЗОК, ще позволим гъвкавост на лечебните заведения, за да могат до 10 процента от леглата в една клиника да се „прехвърлят“ в идентична клиника, ще намерим и решение за хабилитираните лица, които са ръководители на катедри, така че да могат да работят в лечебните заведения, каза д-р Маджаров.

Още по темата
Към момента нищо не сме приели, уточни Мавров и посочи, че се обсъжда облекчаване на лекарите по отношение на санкциите, като предстои да се доуточни кое нарушение ще се възприеме като първи случай. Преди заседанието д-р Маджаров каза, че предложението на БЛС е при първо открито нарушение от един тип да има едно наказание, а не кумулиране, и проверяващите изрично да отбелязват, че при повторно също нарушение, ще бъде налагана санкция за всеки отделен случай. Днес не са коментирани размерите на санкциите.

БЛС вероятно ще предложи на НЗОК да подпишат анекс за текстове, които не са обвързани с бюджета, каза още д-р Маджаров. Не може да се каже кога ще бъде подписан нов рамков договор, допълни той. Без бюджет не може да има и увеличение на цените на клиничните пътеки.

След приемането на бюджета договорните партньори ще обсъждат цените и обемите по новия договор.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: НЗОКБЛСнаравления
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има ли в някоя друга професия лимити това да ми отговорят е достатъчно а още повече в лекарската лимити??Това да отговори Хинков какъв е лимитът на Борисов крувно 120/80 или 130/80 или 140/90 какъв е личитът на Борисов Хинков да каже нали му е лекар един от многото
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви са тез лимити въобще все едно да кажеш на някой болен до тук ми е лимитът Как Ви звучи това лимитите не позволяват на лекарите да лекуват Аз плащам бол много бол здравни осигуровки за да си доплащам още пари ако ми се наложи Това е сбъркано или всички плащат еднакво пари или тез които като мен плащат повече получават т.е не си доплащат Другото е сбъркано кскто е сбъркана т нар реформа
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По отношение на санкциите за ъива ме лекарите си вършат работата ами мерси нвма да има санкции ли Съмнявам се ако не по тоз параграф от друхо място ще измислят санкции за кекари и осжиентът това не го еълнува защото не е санкциониран че не е отишъл на профилактичен преглед И да ви кажа брат ми идва у нас да се преглежда защото там където работи в чужбина му връщат вдичките здравни осигуровки които ди е пкатил ско не ги използва Да идвайте у нас да се преглеждате и после пак плюйте по докторите