Започва изплащането на пенсиите за юни

На сайта на НОИ функционира нова електронна услуга
7 юни 2023 08:05, Елка Василева
5
Започва изплащането на пенсиите за юни
Снимка: архив, БГНЕС

От днес, 7 юни до 20 юни ще се извърши изплащането на пенсиите за този месец. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на също днес, 7 юни 2023 г.

На интернет страницата на НОИ функционира нова електронна услуга, свързана с правото на лицата да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия и/или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК за времето до издаването на ново такова, в случай че е налице забавяне в медицинската експертиза при преосвидетелстването им.

Чрез „Справка за получени данни от Министерство на здравеопазването/РЗИ по Закона за здравето/ПЗР на ЗИД на Закона за хората с увреждания“ пенсионерите могат в реално време да се информират дали за тях към НОИ има подадена информация за тяхното преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза.

Ако лицата, за които е постъпила информация по този ред, отговарят на предвидените законови условия, електронната справка ще съдържа данни и за срока на продълженото изплащане, както и за подлежащата на изплащане сума за времето от спирането на плащането до неговото последващо възстановяване.

Електронната услуга е достъпна през рубрика „Е-услуги и справки“/„Справки“/„Справки по ЕГН и ПИК на НОИ“/„В услуга на пенсионера“, съобщиха от НОИ.

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 месеца
БГ пенсии,за 80% от българите,мизерни подаяния....
3
2
 
4
 
! Отговори
пенсионерка преди 3 месеца
Ох, пак трябва да се редя на опашка пред пощата за "голямата" ми пенсия...!(
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е инфо за телефонните измамници да се приготвят под балконите за летящи пачки с пари
1
0
 
15
 
! Отговори
Тиквеник преди 3 месеца
Обявявате го сякаш започва някакво голямо събитие - пенсиите за Юни!