Вероятността за замърсяване в румънската акватория на Черно море е минимална

Това показва прогнозата на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
Обновена: 18 юни 2023 18:47 | 18 юни 2023 18:10, Красимир Ангелов
82
Вероятността за замърсяване в румънската акватория на Черно море е минимална
Снимка: БГНЕС

Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров". Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Още по темата
Екип на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите от морското училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

"Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразен „бариер", разположен по линията с начало - акваторията на делтата на р. Дунав и морето", информират още от ВВМУ.

Както е известно, от 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
ЗиЛ преди 10 месеца
Сега никога няма да запушат кафявата тръба във Варненско езеро.. От години цялата отпадна вода от Аспарухово се излива там и плъзва през канала по плажовете. Сега ще кажат че Каховка е виновна за жълто кафявата вода. Как ще ви кажат че е *** водата като хотелите са техни...Хахахахахах.. Вече има хора със салмонела в Св.Константин и Елена,но бързо изчезна инфото вчера. Колкото ни казаха за чернобил, толкова и сега!!!! Не се КЪПЕТЕ в морската вода!!!
67
0
 
8
 
! Отговори
Критик преди 10 месеца
Информацията на министерството на туризма е толкова сериозно, че няма как да не и вярваш! Очакваш химичен анализ на водата преди и след инцидента, а получаваш температура и потвърждение, че водата била чиста. Все едно второкласник пише информацията
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Румъния и Одеса им казаха на хората... Тука всичко било на ред, а ся де
65
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Продажници много."Експертите" от ВВМУ са в тази група.Дали ще се намери поне един достоен чиновник,който ясно да каже на хората: това лято Черно море е ОПАСНО за къпане.Ходете в Гърция,Испания,Малдивите и т.н,но не и на Черно море.
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро Грета Тунберг нарече трагедията с язовира в Каховка Екоцид и варварщина! Всеки да го тълкува както иска, но това е истинско унищожение на природата и Черно море е първото, което ще бъде засегнато, с години наред при това Путин! Путин извърши толкова злини на света, че никой няма да му прости и ще бъде съден в Хага.
63
1
 
12
 
! Отговори
Бай Кир преди 10 месеца
аз също бях мин седмица мирише на нещо специфично, но не и на море както си миришеше, като цяло и без каховка, само от войната морето е отровено така че траа да са внимава
62
0
 
15
 
! Отговори
До 57 преди 10 месеца
И на север е мътна. Обикновено през юни е бистра, но сега е мътна и не мирише на море.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хахахаха при нас замърсяване няма, във всички държави има само при нас няма
60
0
 
13
 
! Отговори
От Несебър преди 10 месеца
И без това всяко лято нон стоп всички туристи са с разстройство, малко повече *** в морето изобщо няма да има разлика и без това от 14 дни 13 прекарват в ***
59
12
 
4
 
! Отговори
Men преди 10 месеца
Нашето море е най хубавото най чистото с най добрите хотели и най добрата храна
58
1
 
15
 
! Отговори
Прост Ганьо преди 10 месеца
Ся ша на залеят по медиите колко било чисто нащо море ,
57
0
 
16
 
! Отговори
До опитал преди 10 месеца
И аз така, ама днес. Водата не кристално чиста, както е юни. Мътна е и нищо не се вижда. Не бях на Несебър, но бях на Слънчев бряг. То е все едно. Не съм от конспираторите, може и от дъжд да е, може от всипко, но е мътна. Нищо не се вижда. Като супа с мляко е.
56
1
 
9
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
Аз ще дойда по Черноморието на нарко туризъм няма да се къпя в морето за всеки случай.
55
1
 
14
 
! Отговори
Опитал водата преди 10 месеца
Последно поплувах в морето в Несебър в четвъртък, 15 т.м., тоест 9 дни след трагедията с язовира в Каховка. Водата все още беше кристално чиста, макар и хладновата. В морето бяхме само аз и една възрастна рускиня. Какво ще стане нататък във времето, никой не може да каже. Прекрасно е нашето Черноморие, дано последиците да не са много големи и дълготрайни. А че ще има замърсявания, е ясно, няма какво да се залъгваме. И трябва да настояваме да се казва истината.
54
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да свалим ДДС за туризъм,сега му е времето,да няма после стачки
53
8
 
5
 
! Отговори
Сега остава преди 10 месеца
Да изплува труп на някой рушист ако вече не е станало но се мълчи за това и ще ви кажем нари ви казахме.
52
9
 
9
 
! Отговори
Местен преди 10 месеца
За мен лично е по-добре. Сега конспираторите и шубетата няма да дойдат, а това означава спокоен плаж и кръчми. Че иначе, ако не отидеш с седем сутринта на плаж шезлонг не виждаш. Няма и на свободната къде кърпа да пуснеш, а на обяд е абсурд да хапнеш. Чакат на опашки за маси.
51
2
 
14
 
! Отговори
За военен преди 10 месеца
Трибунал сте мутрокомуняги затова че лъжете народа!
50
0
 
24
 
! Отговори
Това е преди 10 месеца
Екологична катастрофа в нова Каховка водите се вливат в Черноморец в Украйна са предупредили че има опасност от замърсяване да не се къпят в Румъния са ппедуппедили само в България вутроморието е чисто нищо ме изплуваха 4 крави ама това е СлучаЕносТ нали!
49
0
 
6
 
! Отговори
Как преди 10 месеца
Се самопочиства бе аутисти Нова Каховка ще се само помести ри?