Тол системата ни е направена да събира глоби, не такси

Единствени в Европа вкарахме всички второкласни пътища в нея
Обновена: 2 юли 2023 18:16 | 29 юни 2023 17:47, Анисия Иванова
1
Тол системата ни е направена да събира глоби, не такси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на регионалното развитие и благоустройството абсолютно неглижира предложенията на Камарата на автомобилните превозвачи и никой няма желание да проумее, че тол системата не работи правилно. Провежда се политика на геноцид към българския превозвач по отношение на тол системата и няма желание за приемане на нито един разумен довод. Ако в рамките на 30 дни не бъдат предприети мерки по отношение на глобите и обхвата на тол системата, превозвачите ще излязат на протест. Това каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Тол системата е най-справедливият начин за събиране на пътни такси за поддръжка и изграждане на нови пътища, но проблемът тук се явява с техническата готовност на нашата система, с множеството грешки и нарушения, които излизат и това, че още при самото създаване на тази система нямаше ясна политика, ясна философия накъде ще върви и накъде ще се развива. В момента ние имаме модерна нова система, която е направена не да събира такси, а да събира глоби. По наши сметки глобите, които се очаква да се върнат от превозвачите заради някакви дребни нарушения, надвишават събраната тол такса, посочи Димитров.

"Ние сме единствената държава в Европа, а може би и в света, в която за цялата второкласна пътна мрежа има тол такса. Други две държави са Словения и Белгия, в които само за две-три отсечки от второкласната пътна мрежа има тол такса. А тук в момента говорим за вкарване и на трети клас пътища, това е нещо нечувано”, категоричен бе Димитров.

По думите на събеседника вместо да обхванем транзитния трафик, ние го пропускаме и създаваме напрежение вътре в страната. Затова настояваме цялото управление на тол системата да бъде прехвърлено в министерството на транспорта и да е ясно следващите 5-10 години как ще върви тази система.

"Сега се действа на парче, няма цялостна политика и това е най-големият проблем в момента”.

Всяка тол система в Европа е ориентирана така, че да събира такси от транзитния график. За местните превозвачи има алтернативни маршрути, които са безплатни или на по-ниски тарифи. Така се подпомага местният бизнес, който плаща данъци, осигуровки и осигурява заетост в страната.

"Ние вкарахме цялата второкласна пътна мрежа в тол системата и натоварихме най-много българския потребител”, посочи Димитров.

Категорично не е вярно, че имаме най-ниските тол такси. Мога да ви предоставя информация, че има около десетина страни, които имат такси на нашите нива или по-ниски, изтъкна събеседникът.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Батман преди 9 месеца
Да със сигурност ние имаме най скъпите такси в Европа.. а пътища нямаме всичко е само за пари ,, ама Европа гледа и за това няма еврооо.. аз по целият свят ще говоря за лажите дето ги разправят , пътя в България е адски ужасен..цени за говира храна и заплата пак да не говорим.. Европа гледа гледа лажите.. на българското правителство и закони.. Аман от лешояди