Сметната палата: Цветков е посетител, не действащ председател

Бил използвал институцията като разменна монета за кариерното си оцеляване
11 юли 2023 13:03, Стела Стоянова
8
Сметната палата: Цветков е посетител, не действащ председател
Снимка БГНЕС

Сметната палата излезе с реакция след изявлението на бившия си председател Цветан Цветков, че не е бил допуснат в сградата от новото ръководство, въпреки че е възстановен с решение на съда.

"България е парламентарна република и актовете на Народното събрание трябва да бъдат изпълнявани. Със свое решение от 7 юли 2023 г., включващо и уреждане на последиците от решение номер 5 на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., Народното събрание определи заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов. Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. почти единодушно". Това заявяват от Сметната палата.

"Ето защо Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да осъществява правомощията на председател, изпълнявайки решението от 7 юли 2023 г.

В тази връзка е и разпоредбата на член 22, алинея 4 от Закона за Конституционния съд, във връзка с чл. 22, ал.2 от същия закон, съобразно която „възникналите правни последици от акта по алинея 2, се уреждат от органа, който го е постановил". Това означава, че в случая Народното събрание е в правото си да уреди последиците от отмененото от Конституционния съд решение от 20 януари 2023 г.

С цел да се създадат условия за нормална работна обстановка, опазване на сигурността на служителите и посетителите и на основание член 2 от Инструкция за охраната и пропусквателния режим в административната сграда на Сметната палата, както и въз основа на две докладни записки от директора на дирекция „Сигурност“, в които се изразяват опасения, че е възможно да настъпят обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа, е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата.

Още по темата
Господин Цветан Цветков, във връзка с цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г., не е действащ председател на Сметната палата, а посетител. Затова не беше допуснат в сградата", заявяват от палатата, циирани от БГНЕС..

Във връзка с медийните изяви на Цветан Цветков, изпълняващият правомощията на председател Горица Грънчарова-Кожарева заяви:

"Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна репутация. И нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е позволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване. Още по-нелепо е, че след 8 години като председател, на тротоара пред сградата той направи заявки за отчет за работата си и внушения за сензационни разкрития“, каза още Грънчарова.

Самият Цветков, след като не успя да влезе в сградата, заяви, че ще търси правата си по съдебен ред и обеща разкрития за управлението на Сметната палата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Тази грозна Горчица,докопала се временно до този престижен пост,не признава решението на Конституционния съд,който връщайки Цв. Цветанов на поста си,я изритва да си търси някъде работа.Що за наглост и идиотско отношение на една самозабравила се посредствена чиновница.
7
1
 
2
 
! Отговори
Иковомист преди 9 месеца
Така като тях работят и тези от БНБ. Мислятси, че от КФН са същите финансистикато тях. Заемите на България са важни, а тях ти взеха тези от партията им на мутрите, като този от СИК, който още си търси членската книжка от БКП. Както и приятелия си отПравец. Там има паметник, лидерът им може да отидзе да го охранява или да му поднесе цветя. Така са нещата в България. Колкото и да не ми се иска, това е положението с политиците и техните лидери.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Председател СП-важно държавно учреждение от 140 г. стриктно си изпълнява задълженията за финансово-икономически надзор за развитие на стопанските сектори с одит и в фирмите представляващи ги с всички видове участия с инвестиции от държавно,общинско,акционерно,дружества по видове отговорности,задгранични,че от известно време включено като едно от трите учреждения важни за икономическото развитие на страната по направление приходи,разходи,отчет,в що е сгрешил,че не може да се изкаже как е работил.
5
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
Този КС е точно лукова глава. Никой за нищо не го зачита. Освен, ако не му върши работа. Решението на КС означава, че не е трябвало да го махат изобщо, така че трябва веднага да бъде възстановен и после, ако изберат друг по законен ред, може да бъде сменен. Неистовите усилия да го държат далеч от СП говорят достатъчно добре за неговата работа :) Ако някой трябва да прави партия, това е нашият човек.
4
1
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 9 месеца
Тогава защо има решение на съда? Има решение и се изпълнява.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лице което не испълни съдебно решение лежи 10 г.
2
0
 
16
 
! Отговори
ротация преди 9 месеца
КС отменя НС така че Цветков трябва да е президен докато НС не го уовлни пак. И после пак КС ще отмени НС и т.н. и т.н
1
0
 
23
 
! Отговори
гербави далавери преди 9 месеца
Цветков беше публикувал гербавите далавери за милиарди - най вече за платени ,но неосъществени реминти на язовири. Сега гербавите искат да му запушат устата в разрез с конституцията.

Спонсорирани публикации