Сметната палата: Цветков е посетител, не действащ председател

Бил използвал институцията като разменна монета за кариерното си оцеляване
11 юли 2023 13:03, Стела Стоянова
8
Сметната палата: Цветков е посетител, не действащ председател
Снимка БГНЕС

Сметната палата излезе с реакция след изявлението на бившия си председател Цветан Цветков, че не е бил допуснат в сградата от новото ръководство, въпреки че е възстановен с решение на съда.

"България е парламентарна република и актовете на Народното събрание трябва да бъдат изпълнявани. Със свое решение от 7 юли 2023 г., включващо и уреждане на последиците от решение номер 5 на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., Народното събрание определи заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов. Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. почти единодушно". Това заявяват от Сметната палата.

"Ето защо Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да осъществява правомощията на председател, изпълнявайки решението от 7 юли 2023 г.

В тази връзка е и разпоредбата на член 22, алинея 4 от Закона за Конституционния съд, във връзка с чл. 22, ал.2 от същия закон, съобразно която „възникналите правни последици от акта по алинея 2, се уреждат от органа, който го е постановил". Това означава, че в случая Народното събрание е в правото си да уреди последиците от отмененото от Конституционния съд решение от 20 януари 2023 г.

С цел да се създадат условия за нормална работна обстановка, опазване на сигурността на служителите и посетителите и на основание член 2 от Инструкция за охраната и пропусквателния режим в административната сграда на Сметната палата, както и въз основа на две докладни записки от директора на дирекция „Сигурност“, в които се изразяват опасения, че е възможно да настъпят обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа, е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата.

Още по темата
Господин Цветан Цветков, във връзка с цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г., не е действащ председател на Сметната палата, а посетител. Затова не беше допуснат в сградата", заявяват от палатата, циирани от БГНЕС..

Във връзка с медийните изяви на Цветан Цветков, изпълняващият правомощията на председател Горица Грънчарова-Кожарева заяви:

"Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна репутация. И нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е позволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване. Още по-нелепо е, че след 8 години като председател, на тротоара пред сградата той направи заявки за отчет за работата си и внушения за сензационни разкрития“, каза още Грънчарова.

Самият Цветков, след като не успя да влезе в сградата, заяви, че ще търси правата си по съдебен ред и обеща разкрития за управлението на Сметната палата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Тази грозна Горчица,докопала се временно до този престижен пост,не признава решението на Конституционния съд,който връщайки Цв. Цветанов на поста си,я изритва да си търси някъде работа.Що за наглост и идиотско отношение на една самозабравила се посредствена чиновница.
7
1
 
2
 
! Отговори
Иковомист преди 11 месеца
Така като тях работят и тези от БНБ. Мислятси, че от КФН са същите финансистикато тях. Заемите на България са важни, а тях ти взеха тези от партията им на мутрите, като този от СИК, който още си търси членската книжка от БКП. Както и приятелия си отПравец. Там има паметник, лидерът им може да отидзе да го охранява или да му поднесе цветя. Така са нещата в България. Колкото и да не ми се иска, това е положението с политиците и техните лидери.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Председател СП-важно държавно учреждение от 140 г. стриктно си изпълнява задълженията за финансово-икономически надзор за развитие на стопанските сектори с одит и в фирмите представляващи ги с всички видове участия с инвестиции от държавно,общинско,акционерно,дружества по видове отговорности,задгранични,че от известно време включено като едно от трите учреждения важни за икономическото развитие на страната по направление приходи,разходи,отчет,в що е сгрешил,че не може да се изкаже как е работил.
5
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
Този КС е точно лукова глава. Никой за нищо не го зачита. Освен, ако не му върши работа. Решението на КС означава, че не е трябвало да го махат изобщо, така че трябва веднага да бъде възстановен и после, ако изберат друг по законен ред, може да бъде сменен. Неистовите усилия да го държат далеч от СП говорят достатъчно добре за неговата работа :) Ако някой трябва да прави партия, това е нашият човек.
4
1
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Тогава защо има решение на съда? Има решение и се изпълнява.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лице което не испълни съдебно решение лежи 10 г.
2
0
 
16
 
! Отговори
ротация преди 11 месеца
КС отменя НС така че Цветков трябва да е президен докато НС не го уовлни пак. И после пак КС ще отмени НС и т.н. и т.н
1
0
 
23
 
! Отговори
гербави далавери преди 11 месеца
Цветков беше публикувал гербавите далавери за милиарди - най вече за платени ,но неосъществени реминти на язовири. Сега гербавите искат да му запушат устата в разрез с конституцията.