Ще минат ли горивата границата от 3 лв.?

Ще ни попречи ли на пътуванията ръста на цените?
23 авг 2023 07:40, Йоана Цонева
82

В сезона на отпуските цените на горивата не спират да вървят нагоре. За последния месец се отчита ръст от близо 20 стотинки за литър.

Само вчера бензинът е поскъпнал средно с две стотинки, дизелът с една, сочат данните на платформата "Фуело". За месец бензинът е поскъпнал с близо 20 стотинки и днес цената му по бензиностанциите достига до 2,76 лв./л. Дизелът се е покачил с 0,27 лв. и в момента той струва 2,75 лв./л.

Газта вече струва 1,16 лв. за литър, а метанът достига до 2,00 лв.

Теодора е на педала всекидневно, казва, че повишението на цените на горивата се отразяват на джоба ѝ. "Най-често пътувам до Червен бряг, има бензиностанции, в които цените са по-ниски. Определено миналото лято ми беше по-евтино", споделя тя  пред Bulgaria ON AIR.

"Растат цените на международните борси на готовите продукти. Растат, защото сме в летен сезон, потреблението на бензин се увеличава, увеличава се и потреблението на дизел. Продължаваме да очакваме бавно и плавно покачване на цените, надявам се не с много", коментира Светослав Бенчев.

"В Гърция днес литър бензин струва 3,86 лв., дизелът -  3,41 лв., дължи се на акцизната цената, която в България е 10-15 стотинки по-ниска, отколкото там. В Румъния цените са с 15-20 стотинки по бензиностанциите по-високи от България", обясни още Бенчев.

На някои от хората се налага да ограничават пътуванията си именно заради по-скъпото гориво. Експертите очакват чувствително увеличение на цените и през следващите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Любсан преди 7 месеца
Дигайте цените.....революцията идва....ще ядат бахур и депутати и министри и лидери и всичката продажна ***...
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като затворите Лукойл и 4 ще минат , евроге..ци
74
2
 
0
 
! Отговори
До 75 преди 8 месеца
Правописната грешка ти е безплатна, но всичко останало си го плащаш като поп, ти разсъждавай по спелчека, другото ще ти го вземат без да разбереш, че е от по скъпя петрол, между другото сега телефона ми изяде една буква, нищо, че никога не я пиша така
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 73 : Оправдания. Мобилният телефон няма да изпише "калкОлиране" - освен ако собственика му не го е обучил. Тук говорим за често срещана грешка, и хората, които я правят са УБЕДЕНИ че се пише така. И точно такива хора няма да търпя да ме учат на занаята ми.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Странно как при поскъпване на горивата, всички стоки и услуги поскъпват, а когато горивата поевтиняват, няма поевтиняване на другите стоки и услуги.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-полека с тази неграмотност. Редовно се случва да пишеш едно, а да излезе друго, когато пишеш на мобилен телефон. Понякога човек пропуска да провери как автоматично му е променен текста.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 72 : Да, говорим за счетоводен стандарт 2 - отчитане на стоково материални запаси. Разходите за транспорт се калкулират в себестойността. Държал съм изпит на него. Вярно е, но няма да търпя някой *** да ме поучава в нещо, което съм учил 5 години и практикувал още 20.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човекът е неграмотен, но в случая е напълно прав за съжаление.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 70 : не се "калколира". КалкУлира се. Искаш ли първо да научиш правописа, и после да ми разсъжаваш на по-сложни теми?
67
4
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 8 месеца
Спокойно, той разхода за гориво ти се калколира във всеки продукт който консумираш, от интернета до тоалетната хартия
66
1
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Като цяло зелените фанатици направиха така, че все по малко се инвестира в добив на петрол, което прави инвестицията скъпа заради по малкото инвеститори, което пък се отразява на крайния продукт, като сложим и геополитическите интереси на големите играчи цената е обречена на се покачи, скъпия петрол и газ удря директно по индустрията на Европа, континента все повече се превръща в консуматор без индустрия, което налага високи цени за да се финансира държавата от косвените данъци като ддс
65
1
 
7
 
! Отговори
Uqqqq преди 8 месеца
Преди 2 седмици пп казаха да не се притесняваме,няма да минат 3 лв
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не ме притеснява. Работя си от къщи, в офиса ходя веднъж седмично да се видя с колегите, а през уикенда изкарвам колата за седмичен пазар. Децата ги взима училищен автобус. Разхода ми за гориво се върти около стотарката.
63
2
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 8 месеца
Всичко е вързано, консумацията на дребно е нищо в сравнение с транспортния бранш
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дзивко, май не се сещаш, че акциза е сума на количество гориво и не зависи от цената. При по-скъп бензин хората ще купуват по-малко и акциза ще е по-малко. ДДС е съвсем друго нещо и скоча заедно с вдигането на цената на бензина и дизела.
61
1
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 8 месеца
ООПЕК са се договорили с Русия да намалят добива на петрол, от там се повишава цената по борсите
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, ще минат 3 лева, а после ще минат и 4 и 5 лева след като ГЕРБ и СДС се върнаха на власт. Може и 10 лева да стигнат.
59
1
 
9
 
! Отговори
Ivek преди 8 месеца
Интерсно е че се очаква покачване но на какво основание, като летния сезон свършва а потреблението драстично ще намалее
58
1
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Има и друг момент, чисто независещ от нашите умници, понеже изтока и запада си мерят п.., а ресурсите са в изтока, производителите на петрол ограничават производството с което дигат цените на борсите, като сложим лобито на зелените, ето го резултата
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не лука е вън от играта