Предлагат да не спират тока на енергийно бедни

Промените в Закона за енергетиката въвеждали нов вид неравенство
22 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
89
Предлагат да не спират тока на енергийно бедни
Снимка БГНЕС, архив

Енергийните предприятия да предвидят процедури за непрекъсване на тока на уязвими клиенти при определени условия. Това предлагат от WWF България относно промените в Закона за енергетиката, които бяхя приети на първо четене.

В закона за пръв път се поставя дефиниция на енергийна бедност.

За съжаление, начинът, по който е поставена дефиницията, като изолирана и без връзка с останалите участници в енергийния пазар, създава проблеми от нов тип, се посочва в становището.

Според организацията се къса връзката между енергийно бедните домакинства и уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия. Създадени са условия, в които енергийно бедните ще получават наравно компенсация с всички останали домакинства с по-високи доходи в размер на 80% от направения разход на енергия.

Още по темата

Това означава, че най-голям размер на компенсации ще получават тези домакинства с най-високо потребление, докато уязвимите ще са изложени на риск, в случай на резки промени в цените без специална социална защита. От WWF България предлагат да се направи изрично уточнение в закона, че уязвим клиент е битов клиент, в чийто обект, снабдяван с електрическа енергия живеят и членове на енергийно бедни домакинства.

Друго предложение е да се създаде специален фонд за компенсиране на такива потребители или компонент във фон „Сигурност на електроенергийната система“.

В момента компетентен орган за управление на Информационната система за домакинствата, касаеща енергийно бедните, е зададено Министерството на труда и социалната политика. В член 38д са посочени всички останали министерства. Липсата на един компетентен орган, който да координира, е сериозен проблем, пише още в становището, цитирано от pariteni.
 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кръчмите и моловете са пълни с енергийно бедни.
65
0
 
4
 
! Отговори
Vanio преди 2 месеца
Аз пък предлагам, WWF България като "организация" да плаща тока на енергийно бедни!
64
0
 
10
 
! Отговори
Предлагам и друго преди 2 месеца
Ако човек от категорията "трайно безработен" създаде повече от едно дете, това да се счита за тежко криминално престъпление. Виновният да влезе в трудов лагер, където принудително да изработва издръжката на децата си чак докато те навършат 18 г.
63
0
 
7
 
! Отговори
КатегоричноСъмПротив преди 2 месеца
Това е безобразие! Предлагам да не се включва в категорията "енергийно беден" пълнолетен човек, на когото държавата може да осигури работа, но той не желае да работи (или си работи, но в сивия сектор), нито плаща данъци. Изключение да се прави само за хола с доказана тежка инвалидност.
62
1
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
До Стоян Стелий : 68 За АЕЦ Белене забрави. Отписан е за винаги. Няма пари , а чужди инвеститори кандидати няма. Умряла кауза.
61
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Пен 55 Енергийно богати са тези със слънчевите полета и вентилаторите.Да черпят.
60
1
 
3
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 2 месеца
Не повишавайте тока и няма да има такива проблеми. Ако се наложи да се дотират енергийните дружества от държавата , както трактористите и готово.Въпроса е решен.Не правете така да ни е максимално гадничко да тичаме по различни инстанции и да доказваме бедност.
59
0
 
8
 
! Отговори
тъпа логика преди 2 месеца
За тези, които пропуснат плащане ще се спира, а тези които не плащат изобщо не ги спират. Нещо е много сбъркано в тази демонстрация! Отново предложения за дискриминация от разно НПОта.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тези, които по традиция се числят към категорията "енергийно бедни", няма как да им се спре токът, защото те се прикачват незаконно към каквото си искат.
57
0
 
5
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 2 месеца
А що не предложат да приберат зелените неолибера3тки ши33ита от ГРЕБДПСППЛГДБТИ + в Карлуково,да прекратим концесията на краварските ТЕЦ-ове и да си довършим АЕЦ Белене за да имаме евтин ток за българите?!? Или Посолството не разрешава...
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нещо е като обвързване на сивата икономика с "енергийно бедните" не може ли да направим. 90% от тъй наречените енергийно бедни, бачкат в сивият сектор и само консумират услуги без да плащат данъци. Нека направят всички покупки над 15 лева да минават с дебитна карта и ще видите как всички бедни изведнъж ще се осветлят, че имат пари за пазаруване, а не плащат данъци... В Нигерия го направиха и милиони хора изведнъж започнаха да плащат данъци.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разкарвах едни южно африканци- бели нагоре и надолу и по едно време стана дума колко им е месечната сметка за ток. Казаха над 200 в евро излизало на къщата им. Аз веднага им казах, че щом те плащат толкова, явно други не плащат... викат ми, точно това бил проблема. Над 10 милиона са техните безплатни ползватели! Пригответе се да плашате сметките на бхаратите, близко изт. азиатци и африканците. Те ще полват вентилатори с реотан да се топлят, защото по техните страни е топло, пък вие студ + кеш
54
1
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 2 месеца
Редно е такива НПО та да се следи от къде им идват парите и при зависимости да се закриват .
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
WWF e НПО за защита на дивата природа. Като какви се исказват и определят кой да плаща ток и кой да не плаща?
52
0
 
19
 
! Отговори
Пълна преди 2 месеца
дискриминация и подигравка с българите, които ще плащат сметките на всякакви навлеци и нагли престъпници....
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
т.е. всички останали ще.платим сметката на черните..Ай нема нужда.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Васко: въглеродния отпечатък е въздуха.
49
0
 
23
 
! Отговори
Пен преди 2 месеца
Това с тази либерализация е чист рекет ! А отделно кви са тези WWF ? Кои са уязвимите и кои са енергийно богатите ?
48
0
 
27
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 месеца
Оня ден си платих тока ! Явно съм енергийно богат??? Страшна логика имат някой хора!!!
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде да го спираме, а?