Предприемач: По-ниската ДДС ставка изсветлила бизнеса

Заради 9-процентната ставка работодателите започнали да осигуряват работниците си на повече пари
Обновена: 27 сеп 2023 21:23 | 27 сеп 2023 21:16, Красимир Ангелов
12

"Трябва да си зададем въпроса кога беше въведен 9-процентовият ДДС данък върху услугите на ресторантьорското - беше въведен по време на Ковид пандемията. Заради това имаше и етикет, че е като Ковид мярка. Само че какви бяха резултатите? Те веднага си поличаха с положителен знак - вдигане на приходната част в бюджета откъм данъци, осветляване на сектора. Може да се види и справката, която браншовите организации подготвят и в момента. От нея е видно, че през 2021 - 2022 година данъчните приходи са многократно по-големи от тези преди това - 2018 - 2019 година", каза предприемачът Станислав Губеров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му заради 9-процентната ставка работодателите са започнали да осигуряват работниците си на повече пари.

"Вдигнаха се и заплатите, социалният ефект не е за подценяване. 9-процентовият данък в тази сфера ни прави конкурентоспособни в международен аспект, тъй като има над 20 европейски държави, където данъчното облекчение в този отрасъл е по същия начин. Ако се върне ДДС-то на 20% - ще има отрицателен ефект, като има посивяване на икономиката", допълни Губеров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че по-голяма част от инвеститорите в Созопол са били подготвени са летния сезон.

"Проблемът със замърсяването на водата е проблем, който много се преекспонира и реално не е имало никакво замърсяване. Пробите на съответните ведомства го доказаха това нещо. Тази антиреклама не беше нужна точно в този момент, в който туризмът лека полека да се надига и да бележи ръст", категоричен е предприемачът.

Още вижте в следващото видео


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Право на мнение! преди 2 месеца
Ресторантьорите само реват и крадат, укриват доходи, не плащат нормални заплати! Ниско ДДС трябва на лекарства, книги и хранителни стоки от първа необходимост, а не ресторантьори!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е проблема в ДДС-то, а в качеството на услугата . Вие се побъркахте , празник в Велинград да е по-скъп от почивка в Дубай и тъпите сноби се харчат, а Вие ми казвате, че проблема бил ДДС-то..... Както всичко друго тука е пълно с побърканяци!
6
0
 
3
 
! Отговори
MNENIE преди 2 месеца
Тази година бях в Два Хотела - Банско и Велинград - 5 звезди - НЕ издават касови Бележки на Физически Лица . После разбрах че са собственост на Депутати от ДПС и ГЕРБ .
5
0
 
1
 
! Отговори
Един от народа преди 2 месеца
Дрън-дрън, та пляс! Покрай ковида две години не ходих по заведения и се оказах със спестени пари за нова кола, истински нова. Оказа се, че годишно позаведения съм харчил 20 бона, давал съм ги на тия мошеници, дето само крият данъци и се правят на онеправдани.
4
0
 
8
 
! Отговори
Напротив! преди 2 месеца
Нищо не изсветлява ниското ДДС, мошенниците са си мошенници и винаги ще укриват!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И 2% да го направят че крадем. Кражба колко може и тва е.
2
0
 
5
 
! Отговори
До уникум държава см преди 2 месеца
Еми нормално е. Лекарства воленс-неволенс ще си купиш и да са със 120% ДДС, а на кръчма никой не те кара да ходиш. Мярката е да подпомага алибеговците, не фармацевтите.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тогава намалете я за всички!