Военният "Спартан" транспортира пациентка с мозъчен кръвоизлив от Русе

Тя е настанена за лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
27 сеп 2023 22:08, Красимир Ангелов
15
Военният "Спартан" транспортира пациентка с мозъчен кръвоизлив от Русе
Снимка: БГНЕС

Военният самолет "Спартан" е транспортирал пациентка с голям мозъчен кръвоизлив от Русе до София. 60-годишната жена е постъпила по спешност в Университетската болница "Медика" в града в кома снощи, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение в крайдунавския град.

От там информират, че в спешен порядък е назначен и извършен скенер с контраст и ангиография, чрез които се установява голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Проведена е незабавна консултация със специалисти от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София и е дадена препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома.

Поради тежкото състояние на пациентката и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил е взето решение за извършване на въздушен транспорт от УМБАЛ "Медика" до УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Вследствие на бързата и адекватна реакция на Министерството на здравеопазването и на Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище "Русе", пациентката беше транспортирана с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от лекар-реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София", обясняват от пресцентъра на УМБАЛ "Медика".

Командир на екипажа е капитан Евгени Златанов. В екипажа бяха и капитан Николай Георгиев, помощник-командир, и борден инженер капитан Огнян Лидански. Военнослужещите изпълниха авиомедицинската евакуация по искане на Министерството на здравеопазването.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
siemens A51 с приста преди 2 месеца
Как докторите трупат опит:Труп..Труп..Труп..
11
2
 
9
 
! Отговори
Авиатор преди 2 месеца
Ами то мозъчни инсулти стават на всеки няколко минути у нас благодарение на разкошния си живот дето си го живеем ,а този самолет много е чевръст де как успява да излита и да каца така гьотере! Всички ли успяват да се вредят така?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъжното на цялата работа е , че единствено в София може да се проведе лечение. Изглежда болниците в цялата останала страна са просто да се води че има. А реално почти все едно, че ги няма. Някакви разпределителни центрове са само и за евентуално леки случаи.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с хеликоптерите на Кирил Петков, къде са?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че защо не я лекуват в Русе?? Нямат болница ли или не работи заради дългове на общината? Представям си колко струва самолетното гориво, ако цената на обикновен А95 е 3лв.
7
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
С какво е повече тази жена, заради която са вдигнали цял Военен самолет "Спартан" от обикновините български граждани умиращи без лекарска помощ от забавени линейки. Нещо богопомазана ли е? Или е роднина на депутат или кмет?
6
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 месеца
Чия роднина е тази пациентка, че вдигат цял Военен самолет "Спартан", докато други умират пред бездушните погледи на стълби пред болници?!
5
2
 
4
 
! Отговори
()( преди 2 месеца
Някой гнила УРКА са пренасяли.За Българин не ми се вярва.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такси?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото в голям град като Русе няма специалисти, смятайте какво е в по-малките.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ааа на кой големец е жена, скоро не бях чувал случайни жени да ги разкарват със самолети, даже си ги оставят да си отидат с некадърността си.
1
2
 
9
 
! Отговори
MNENIE преди 2 месеца
Вярвам че жената е Фактор .