Слави за протеста: Миньорите и енергетиците са прави, моралът е на тяхна страна

Сегашният кабинет нагло пренасочи милиарди евро от ПВУ към собствените си фирми
1 окт 2023 18:58, Анисия Иванова
238
Слави за протеста: Миньорите и енергетиците са прави, моралът е на тяхна страна
Снимка: БГНЕС

Трети ден енергетици и миньори блокират пътищата в страната. Трети ден властта се гърчи пред тях. Трети ден управляващите се крият като мишоци. Веднага искам дебело да подчертая – миньорите и енергетиците са абсолютно прави. Истината е на тяхна страна. Правото е на тяхна страна. Моралът е на тяхна страна. Днес човекът, изпълняващ проформа функцията на министър-председател - Николай Денков, като едно мишленце изцърка с тъничко гласче – “Нека не политизираме протеста”. Напротив. Нека политизираме протеста. Защо? Защото именно некадърни политици докараха хората до безизходица. Ето ви причинно-следствените връзки, написа във фейсбук Слави Трифонов.

Първо: Асен Василев в първия кабинет на четворната коалиция, в която участвахме и ние, реши да наложи такива екологични изисквания, които неминуемо щяха да доведат до спирането на въглищните централи. Представителите на ИТН бяха против. Министерство на енергетиката беше против. Има официални документи по темата. Но Асен Василев, еднолично, не се съобрази с това и изпрати в Европа така нареченото ПВУ (План за възстановяваве и устойчивост) с ужасяващи условия за целия сектор. После лъга, че не го е направил, но сега истината лъсна.

Второ: Сегашният кабинет на ПП-ДБ най-нагло реши да пренасочи милиард и 700 милиона евро, повтарям евро от същото това ПВУ, към собствените си кръгове от фирми. Вижте за каква наглост става въпрос. Едната фирма да получи 180 милиона евро. 180 милиона евро са 360 милиона лева! Другата пък да вземе 450 милиона евро или 900 милиона лева!

Още по темата

Трето: Въпреки протестите, кабинетът Денков изпрати към партньорите ни в Европейския съюз именно този план за затваряне на въглищните централи. За какво? За пари.

Така че, въпросът е не просто политически, а ужасно, безапелационно политически. Защото 45 хиляди човека ще останат на улицата. Сега ги лъжат, че щели да им дават до 36 заплати. “До”! Тоест може и две-три. А и откъде тези пари? Няма ги в бюджета. Тепърва щели да мислят. Лъжат, няма да затварят централите. А как ще работят като трябва за няколко години да намалят емисиите от производството с 40% процента? Затварянето обрича регионите на цяла Стара Загора, Перник и Бобовдол на глад и безработица. Още ли не е политически въпросът, пита Трифонов.

1 милиард и 700 милиона евро, ако бяха насочени към очистване на производствения процес и имаше достатъчно дълъг срок, например до 2038 година, хората нямаше да бъдат заплашени от изхвърляне. Но не. Тези пари трябва да бъдат откраднати от фирмите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. А хората… Майната им на хората…

Само че, когато човек няма какво да губи, той става безстрашен.

Затова хората, които окупират магистралите са си в правото. И имат моята и на моите колеги безапелационна подкрепа.

Оставка на този вреден и крадлив кабинет, заявява още Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
4
 
! Отговори
Краси преди 9 месеца
Баце, да те питам нещо, понеже гледам, че от всичко разбираш.Да обръщам ли в в рубли вече или да си стая на Евразия и левове ? А ?
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тоя гъдулар се изказа неподготвен.
154
0
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 9 месеца
Това, че не бяха приватизирани мините и МИ2, е за да бъдат "касичка" на ГЕРБ и ДПС, както и политически инструмент. А иначе - да си знаете, ще бъркат в джобовете на всички ни!!! Глупостта и грешките си имат цена.....
153
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 9 месеца
Живия мъртвец проговори !
152
2
 
5
 
! Отговори
СЛАВИТО преди 9 месеца
Е ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО-ПИТАЙТЕ ГО БЕ ХОРА
151
4
 
3
 
! Отговори
кремиковци преди 9 месеца
Когато затвориха Кремиковци, що не ревахте бе Слафчо????
150
3
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 9 месеца
До До любопитко: 164 Я стига с тия малки деца бе не-нор-мал-ник.Махай се най после.
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виж кой говори за морал- той ходи ли при тях...а Слаф жив ли още- не сме го виждали...
148
3
 
4
 
! Отговори
Лаком славчу преди 9 месеца
Дългия не може да се облажи от властта и за това разпространява лъжите на копейките!
147
4
 
7
 
! Отговори
Български гражданин преди 9 месеца
Много ми е забавно, когато найголемият *** в държавата , почне да рздава акъл и да определя кое е морално. Всички го помним как обриса из всички партийни централи и на кой ли не, се сложи. По добре да си гледа чалгата и продънената кабеларка и да не се занимава с държавни дела
146
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като затвориха "Кремиковци", остана ли София и региона гладен?
145
2
 
4
 
! Отговори
До любопитко: преди 9 месеца
Тц, не ме интересува Слави изобщо, нито пък съм гласувал за него,но и на малките деца е ясно кой стои зад него... Достатъчно е да се прегледат нЕкои архивни кадри от 90-те, когато разцъфтяваше "демокраДцията" :)
144
3
 
8
 
! Отговори
Любопитко преди 9 месеца
Винаги ни е било интересно,кой стои зад Слави във бизнеса,а днес и в политиката.Той се провали толкова скоростно,но НЯКОЙ му държи главата над водата.Цяла България се пита кой е този ФАКТОР.??
143
4
 
3
 
! Отговори
Комбайнер със Зетор преди 9 месеца
Той ,,тракториста" не бил сглобявал настоящото ,,правителство".Той бил само ,,логистикът".Бил е само ,,човекът" който се е обадил на ,,определените" от него хора,да се срещнат в някакъв си манастир,и да се разберат едни с други как да управляват.Абе .... логистики само в тая Л***а Дупка
142
6
 
12
 
! Отговори
Чендов преди 9 месеца
Незабавно трябва да бъдат закрити всички въглещни централи в България и по света!Какво наследство ще оставим на децата си,внуците,бъдещите поколения?Унищожена планета?Да много хора ще изпитат затруднения от това спиране но никой няма да умре а ако не се закрият вредните емисии много хора ще умрат.
141
12
 
8
 
! Отговори
Слави благодаря преди 9 месеца
Отставка на кабинета - на трактора
140
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яви се на избори, спечели повече от 50% и тогава ще казваш какво ще става в държавата. С 10 депутата можеш само смешки да правиш и да се надяваш пак да влезеш в парламента.
139
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя и морал...
138
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Протестиращите си го знаят това. Тази Мумия иска да се изяви
137
20
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 9 месеца
От козяк плащат ли ви за нощен труд та още квичите тук? И не забравайте, че тока и за вас ще стане един лев и нагоре, а от посолството няма да ви хрантутят още дълго. ;)