Борислав Сандов: Протестите са шантаж

Според бившия министър затварянето на въглищните централи ще е около 2030 г.
Обновена: 4 окт 2023 22:22 | 4 окт 2023 21:00, Красимир Ангелов
48

Народното събрание подкрепи споразумението между енергетиците и правителството. Въпреки това някои от блокадите остават. Ще има ли скоро решение?

"България има ангажименти по международни конвенции, което е по-горестоящо от призив на НС към МС да направи нещо. Няма как да накараме Европа да си промени мнението", коментира бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR".

Изчисленията му показват, че загубените ползи ще са над 4 млрд. лв., но има и много допълнителни, сред които разходите за здравеопазване.

Още по темата
"По оценка на Световната здравна организация и оценката по околната среда между 16 и 20, дори над 24 млрд. лв. ще загубим за 5 години. Тези ТЕЦ-ове тровят. Основният риск за здравето на хората на 50% е въздухът, останалото са водата, храната. Въздухът в България не е чист, той е замърсен с фини прахови частици. Ние в София м.г. имахме мониторинг, който показа, че 9% от фините прахови частици от 10 микрона са от въглищни комплекси в страната, други 16% са от изгарянето на въглища в съседни страни в Централна и Източна Европа. Между 8 и 18 000 души България губи от мръсен въздух. Около 2 000 човека пряко на година губи България от изгарянето на въглища", категоричен е Сандов.

По думите му голямото табу, че ние трябва да бъдем енергиен стожер на Балканите и региона, е "политически фетиш".

Пред Bulgaria ON AIR бившият екоминистър заяви, че вносна електроенергия от Турция би ни излязла по-евтина от нашата от въглищните централи. А протестите определи като шантаж от страна на частни интереси и фирми.

"Реално от "Мариците" може да работят 1-2 предприятия, но ще бъде изключително помпано от държавни субсидии. На двете големи частни компании дългосрочните договори с държавата изчитат 2024 и 2026 г., това са две от трите най-големи. ТЕЦ "Марица изток 2" може да функционира единствено от държавни субсидии, тази година отново е на загуба", добави Сандов.

Прогнозата му е пазарната икономика да доведе до по-ранното затваряне на въглищните централи - около 2030 г.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Ради преди 6 месеца
Ех колко му е лесно да Сандов да се изцепва така, а
27
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 6 месеца
Много ти е лесно да го кажеш от удобното столче и с високата заплатка
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До: долу феодалите Много доър коментар, написан в 5 реда. КОментиращият захвърли на позорния стълб руско-съветското госпоство, до него зърнарите и остави място за миньорите и енергетиците, които умишлено тровят въздуха. Затова без мини, без енергетици и енергетика! Едно време,преди 200 години, да не би да е имало Марица 1,2,3, Добре че дойдоха Просто Киро и Кокорчо да ни отворят очите! Най-важното в този коментар е, че ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ се е побрало в цели пет реда.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поръчково изказване на г-н Сандов. Някой трябва да оплюе миньорите и мераклии рупори винаги се намират.Сега е ред на г- н Сандов да се изкаже и той очевидно със желание е поел щафетата. Когато се пишат публикации,трябва да се показват повече данни. Напр.: когато беше на власт ББ такова замърсяване от въглища нямаше. Последните 3 години ще се изтровим от дим и сажди.Добре че дойдоха канадците и поставиха остро въпроса... Затова Киро тича през седмица-две в чужбина и се оплаква.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европа, за да оцелее, трябва да си променЯ мнението. не само. Тазо Европа е наследник н Римска империя. която е изтребила, от удоволствие да гледа кръв, всички едри животни на Северна Африка, изяла е всички бизони от горите, от поголовния разврат на безделниците в Рим е унищожила напълно, например, растението гигантско копър (изобразено даже на монети). което е било естественото им противозачатъчно, смляла е гръцките мраморните статуи, за да ги превърне във вар... все "достойни постижения",
23
1
 
3
 
! Отговори
Хомосекс преди 6 месеца
Боби Булката ли се изказа?
22
7
 
4
 
! Отговори
долу феодалите преди 6 месеца
всички тиа зърнари енергетици миниори са отживлица от комиунистическото минало на съветско руските диваци окупирали България всичко това трябва се среине из основи и да се построят нови модерни природозащитни отрасли на енргетиката и селското стопанство, тогава може и да не сме на 2 место по смъртност в света, хем ни тровят хем ни взимат парите хем ни блокират пътищата, аааааааа баста
21
3
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
ШАНТАЖ са онези дето са против енергетиците
20
2
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
И ТВОИТЕ ПРИКАЗКИ СА ШАНТАЖ И ОНЕЗИ ДЕТО ПРЕЧЕХА НА ХОРАТА МЕСЕЦИ Е ШАНТАЖ ЗНАЧИ ЗА ЕДНИ МОЖЕ А ЗА ДРУГИ НЕ
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами, стачка 3 дни на тецовете, за да обясните на този тапир истината. Няма друг начин. То не чете, не учи, не знае едно винтче да завие, цял живот на грантове от евролевите талибани, дето все ще спасяват природата. Природата ще те убие за 2-3 дни. Да отиват в природата, в гората да живеят добре.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прав е.Синдикатите са виновни.Те искат да бутнат правителството,за да докарат пак Бойко на власт.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да са оооаквате, че да се сетите, че нещо не е както трябва. Трябва непрекъснато да ви заплашват за да се осъзнавате ако ви е възможно.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки протест е шантаж, заплаха,бунт. Няма как иначе. С цветенца, меченца и свещички не става.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пред Bulgaria ON AIR бившият екоминистър заяви, че вносна електроенергия от Турция би ни излязла по-евтина от нашата от въглищните централи. А протестите определи като шантаж от страна на частни интереси и фирми."Реално от "Мариците" може да работят 1-2 предприятия, но ще бъде изключително помпано от държавни СУБСИДИИ. Ел енергия от турски АЕЦ, български йок. Еми то храна, промишлени стоки, ел енергия и др, всичко от Турция, от Бг йок.:))
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шантаж за изборите... затова Газрожденците днеска направиха бунт в Парламента!
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 15 Аз да те попитам.А ти,наистина ли си " добре"?-:(
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Почакай да видиш Следващите!-:) Па и " паветата" са " наредени" вече!-:)))
11
2
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Субсидии и квоти има за веитата. Тецовете ги облагат с въглероден данък.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е Сандов, Земята се върти. Вие с протести взехте властта, сега не се знае, може и с протести да ви изритат. Няма да е загуба, нито шантаж.
9
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 6 месеца
Много евтина манипулация.Над Европа няма екологичен щит,който да предпазва от трансгранични замърсявания.Тези замърсявания не могат да бъдат контролирани и ограничавани съобразно желанията на ЕК.Следователно Зелената сделка в този и вид е предназначена само за икономиката на ЕС.През 2022 г. отново на ниво ЕС се заговори за въглероден данък за сградите и транспорта.А това е проблемна идея с трудно доказуем положителен ефект предвид икономическото отражение на пандемията и на войната в Украина.

Спонсорирани публикации