Мишена са пенсионерите: Как да върнем скъпи стоки, купени след презентация?

Най-важното е да не сме ги ползвали
4 окт 2023 09:17, Стела Стоянова
32

Покупка, взета след презентация? Все по-често потребителите твърдят, че са били подведени да я вземат. Как да я върнем и какви са правата ни в подобни случаи?

"В поканите обикновено има изображения на продуктите, но не и техните цени, което не дава възможност на потребителя предварително да се информира колко ще струва. Впоследствие на презентациите бива убеден да си купи нещо, което не иска, а то е доста по-скъпо. Презентациите се провеждат в следобедни часове и в работни дни - не се очаква, че ще дойдат хора, които са заети с работа, а по-скоро пенсионери или социално слаби", коментира Габриела Руменова - основател на платформата "Ние, потребителите".

Предлагат се най-често скъпи продукти за дома, сред които прахосмукачки, а също и козметика. Хората биват убеждавани, че болките им ще изчезнат, използвайки "магически" уред.

Предлага им се и сключване на потребителски договор, като се създава усещането, че не могат да се освободят от покупката.

"Най-големият риск е да отидем неподготвени и да се поддадем на внушенията. На място хората имат много малко възможности за реакция. Търговецът е длъжен да предостави стандартен формуляр за отказ от стоката и разваляне на договора в 14-дневен срок. В този срок хората трябва да изпратят продукта на търговеца и той да им възстанови сумата", обясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Едно от условията за връщане на стоката е да не сме ползвали закупения продукт.

"Имахме случай с презентация на прахосмукачка с посещение в дома. Беше направен опит потребителят да упражни отказ. Прахосмукачката уж беше тази, която той трябваше да закупи. Излязоха със становище, че тя вече е ползвана. Това е злоупотреба. Трябва да можем да добием реална представа за продукта", даде пример Руменова.

Гостът подчерта, че трябва да си търсим правата. Задължително трябва да осигурим писмена кореспонденция с търговеца и да пазим платежните документи. След това търсим компетентните институции, ако не получим това, което ни се полага по закон, разясни основателят на "Ние, потребителите".
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
До Георги... преди 2 месеца
Многознайко, изгледай видеото и тогава обиждай. Жената обяснява именно това, че са засегнати социално слаби хора. Богове сме да мразим, съвети не приемаме, а като закъсаме ревем що няма на кого да се оплачем. Тя обяснява какъв е редът да си използваме правото и как може да ни подхлъзнат, ако не знаем какво и в какви срокове да направим.
21
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Тази другарка явно си " рзтваря краката " за пенсионери . Това са схеми и практики от десетилетия и бяха и продължават да бъдат подмамвани стотици хора , които не са пенсионери а още по-лошо , че са крайно бедни . По тези схеми и практики работят преди всичко мобилните оператори и техните служители , както и банковите чиновници в офисите на клоновете на банките .
20
2
 
4
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
На тези презентации мамят предимно тези,които идват за пръв път и са неподготвени.Тези,които са идвали веднъж им знаят триковете и не се лъжат!Накрая всички получават по един наистина безплатен подарък,който не е скъп,но е полезен-одеало,покривка ,възглавница и т.н.Казвам истината,защото съм ходила поне десет пъти!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измами, измами и пак измами - така е при капитализма, а вие си мислехте, че капитализма е банани и тоалетна хартия
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИЛЮЗИЯТА - ЕВТИНИ СТОКИ И УСЛУГИ, ОТСТЪПКА 50%, 70% ИЛИ КАК СЕ ПРАВИ КАПАН ЗА НАИВНИЦИ...
17
0
 
6
 
! Отговори
Защо трябва преди 2 месеца
да се чудиш как да го върнеш, ако беше умен нямаше да го купиш, следователно няма за какво да се чудиш ! Това е като храната, купуваш я въпреки, че знаеш, че е ИМИТАЦИЯ...когато поумеем, когато се научим да мислим, когато спрем да размножаваме генът на простотията тогава няма да има въпроси - КАК ДА ВЪРНЕМ СКЪПИ СТОКИ ? Защото у нас СКЪПОТО Е ИЗМАМАТА а на ЗАПАД - КАЧЕСТВОТО !
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта е една- България да я няма от лицето на планетата Земя и успешно се работи затова. 1/2 от младите хора в България забегнаха по различни краища на Света. Пенсионерите измират, остават само едни лежащи хорица на и без това неефективно работещата и претоварена социална система в България -роми.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 18. Абе ние нщо не сме измислили освен чушкопека. Отвсякъде копираме обаче все най-лошото.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До реалист. Не е само по селата. Като му покажат на изкукалия малко момичешки краченца, като седнат до него да му заобясняват и като вземе да купува без да пита колко струва че да се направи на богат...После реват че ги били излъгали.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В богати страни като Ангия ходят по домовете на стари хора и им демонстрират и рекламират цял ден я матрак /масажен/ я вълшебен стол, я друг ужасно скъп *** и не си тръгват докато жертвата им не кандиса /купи ненужната скъпа стока. Наглеците са навсякаде. Тези са вариант на ало измамници, продаващи кокпшка на цената на кон
12
0
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Просто е "как" ? Журналистиката е виновна, трупа "пачки" от реклама, сега се чудят ? В коя нормална държава има само реклами на "илачита" и КРЕДИТИ ? Един с болни стави се намазал с "охлюви" и след една седмица ХУКНАЛ да бяга по баира -СЕРИОЗНО ЛИ ? В България всичко е ИЗМАМА от РЕКЛАМИТЕ до ПРОТЕСТИТЕ ! Всички измамници трупат пачки защото при ПROST НАРОД това е действителността ! Нещо за - ИМИТИРАЩИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ да кажат журналята ???
11
2
 
4
 
! Отговори
Доказателство преди 2 месеца
До 6 Келфайда Че България е държава на 1300 години когато народа мизерства и комунисти го грабят от 44та . . . . . . А може и друго тълкуване! 1300 не стигнаха на едни балъци да се научат! Комунистите или капиталистите не да виновни безмозъчните! След като за 1300 години не са се научили значи са 100%-ни, с не 80 %-ни, знаете какви, защото трият! Поздрави от чужбина!
10
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
В тази статия не се говори за всичко знаещите умни и красиви шопи, а за обикновените пенсионери от селата. Какви онлайн плащания, нали кмета лично ги вика всичките на срещата или някой друг от общината. Точният въпрос е вземат ли поощрителни плащания тези помощници, защото отделно тези срещи са винаги в читалищата и т.н. т.е. в обществени сгради.
9
0
 
3
 
! Отговори
Клеций II преди 2 месеца
Преди години през 90те, получих писмо по пощата, че съм спечелил награда - екскурзия за двама до екзотична дестинация. Съвсем персонално написана, с имена, с хубава бланка, и т.н. Отидохме с жена ми на определеното място да си получим наградата, заедно с още 4-5 двойки. Седнахме на едни маси, пуснаха ни една музика, дойдоха едни хора и започнаха да ни обясняват на някакъв ексклузивен клуб, в който си купуваш членство и получаваш точки за отстъпки за 500 хотела. Станах и си тръгнах директно :)
8
0
 
5
 
! Отговори
ясно преди 2 месеца
емнина екскурзиа на обада има презентация и човек се подвежда да кпува неща коитои не са му толкова нужни или са по скъпи .Не става въпрос за обикновена реклама за психологически натиск над възрастни хора
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Канят ви, не отивате и край!
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора, разберете едно. Всичко плащайте с КРЕДИТНА карта висок клас. По всяко време можете лесно да оспорите трансакция, ако сте подведени или недоволни. Тествано и работи безотказно. Не дебитна, кредитна карта. И не, тя не е кредит... Разбира се, висок клас карта се отпуска на хора с над определен доход.
5
6
 
8
 
! Отговори
Търговец преди 2 месеца
Безумна статия. Какво означава - "бива убеден да си купи нещо, което не иска"?! В смисъл, някой го е накарал насила да се вдигне, да отиде на място, да гледа презентация на продукт, и после са го насилили да извади пари и да го купи?! За какво говорите? Ако това е измама, то абсолютно целия бизнес и реклама на всякакви стоки е измама. Извинете, да забраним рекламите по телевизията, там също няма цени? Да спрем да купуваме неща, от които нямаме нужда, тоест 80% от потреблението да изчезне?
4
5
 
4
 
! Отговори
Кмета на София преди 2 месеца
Трябва да е някой европеец от българите нищо те става
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А държавата защо не се заеме директно с "промоутърите" или и те са част от мафията?