За пета година: Напред към Копитото в памет на Боян Петров

Състезанието е посветено на връх Манаслу
Обновена: 13 окт 2023 15:33 | 13 окт 2023 15:33, Стела Стоянова
7
За пета година: Напред към Копитото в памет на Боян Петров
Снимка БГНЕС, архив

За пета поредна година, на 14 октомври ще се проведе скоростно изкачване на Копитото в памет на алпиниста Боян Петров. Тази година събитието е посветено на връх Манаслу, висок 8163 метра. Това е петият осемхилядник на Боян Петров.

Това е събитие със състезателен характер. Заставайки на старта в Княжево всеки тръгва на 3 километра състезание със себе си. Всеки стартира, когато поиска, в интервала от 9 часа до 12 часа. Времето се отчита от състезателен чип на участника.

Всеки, който се е регистрирал и е получил номер, трябва да премине през Стартовата арка, за да може електронната система да засече чиповете, които са залепени на гърба на стартовия му номер. Финалът е в подножието на Копитото. Регистрацията е безплатна, но всеки може да подкрепи събитието и неговите каузи. Ще има и кутията за дарения на старта.

В 13.00 часа под Кулата на Копитото ще има награждаване на призьорите при жените и мъжете, както и на всички деца на възраст до 13 години. Чрез томбола ще се раздадат награди за всички участници.

БГНЕС припомня, че алпинистът Боян Петров изчезна някъде под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май 2018 г. Издирването му бе прекратено на 16 май. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров беше зоолог, еколог и спелеолог, работил в Националния природонаучен музей при БАН в София. Той взимаше активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: КопитотоБоян Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
отчет преди 6 месеца
А за екскурзиите до там,кой плащаше.С какви средства се обикаля по Хималаите?Не злобея,а питам.Защото ако е с пари от бюджета,да се даде отчет.Какви суми потънаха,ей така за едното нищо там,и за какво.Научни постижения,изследвания?А?Защо.
5
3
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
И този ще го забравим като Христо Проданов.Безразсъден човек. Обезглави си семейството.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя не беше ли дето го пречукаха шерпите защото не им бил платил?
3
3
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
До АнонименГен. Луков е виден социалдемократ, предшественик на проф. Томов - закупува остаряло въоръжение на завишени цени и усвоява голяма сума пари. В сметки на Луков са открити 75 000 000 златни гулдена, закупените от него остарели зенитни оръдия с много малка максимална височина на изстрел се оказват практически безполезни при бомбардировките над София.
2
1
 
5
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
За 5 поредна година баир будали ще предизвикват съдбата. И ако някой закъса не го търсете с хеликоптери. Сам да се оправя.
1
1
 
5
 
! Отговори
Почитаме преди 6 месеца
Самоубийство, Защо

Спонсорирани публикации