Продължават да скачат цените на употребяваните автомобили у нас

Бизнеса се спасява благодарение на клиенти от Гърция
20 окт 2023 08:27, Нели Христова
40
Продължават да скачат цените на употребяваните автомобили у нас
Снимка: БГНЕС

Нов ръст на цените на употребяваните автомобили у нас. Заради все по-трудния внос на коли от чужбина, голяма част от автокъщите повишават цените, а клиентите са предимно от чужбина.

Нисък разход на гориво, по-малко вредни емисии и таван на цените до 10 хиляди лева. Това са сред основните искания на голяма част от клиентите, които посещават автокъщите в Дупница. Сред тях е и Огнян Георгиев, който се сдобил с употребяван автомобил преди около седмица.

"Гледах да е по-икономична, защото с тези цени на горивата е вече трудно и бърка в джоба. Евтина за поддръжка, евтини части", казва той пред БНТ.

Дори и клиенти като Огнян обаче са все по-малко, отчитат търговците. Те признават, че спасяват бизнеса си благодарение на интереса на клиентите от Гърция.

"Пазарът е труден, високи са цените, клиентела средно. Има нов внос, но е слабо, трудно е. Българската клиентела е по-слаба - търсят по-евтини автомобили, между 8 и 15 хиляди лева, да не горят много", обясни Диего Чалев – търговец на автомобили.

Проблемът с вноса на употребявани автомобили от Западна Европа ще продължи да се задълбочава, казват още търговците. Сред основните причини за това са политиките за опазване на околната среда на държави като Италия, Германия, Франция и Швейцария, където правителствата изземват за скрап старите коли и отпускат пари за нови на собствениците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И все по-трудно ще става. Производителите постелено увеличават процента на електричките за сметка на ДВГ.
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗАБРАНЕТЕ ДВИЖЕНИЕТО ЗА КОЛИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ В ГРАДОВЕТЕ- В ЕВРОПА Е ТАКА.
37
3
 
2
 
! Отговори
Ами направете го и в преди 6 месеца
България . . . правителствата изземват за скрап старите коли и отпускат пари за нови на собствениците им. . . . Не разбирам къде е проблема или нечия банкова сметка няма да си получи комисиона!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
цените може и да скачат ама наборите продават ли се изобщо?май не много, та и 20к да туриш на 20г кола кой ще я купи?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Италия, Германия, Франция и Швейцария изземвали старите коли? И как става? Цените са високи, защото има недостиг на нови автомобили.
34
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
И трето, това за емисиите е само в главата на списвача на матряла. Никъде в съдържанието не става ясно да се търсят нискоемисионни коли. Лъжи по-примитивни от на нанеграмотен списвач в локален земеделски вестник отпреди 50 години.
33
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Отделно, правителствята ли доставят изкупените за скап автамобили на автокъщите в Дупница?
32
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
"... където правителствата изземват за скрап старите коли и отпускат пари за нови на собствениците им...." - линк моля!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гa ня не си ли купи издънен дизелов кош,тройка, без дипиеф и катализатори,а като настъпи дарака поне петима души на спирката да паднат на земята от задух,все едно не е живял. ГТП се минава при на чичо Тони пъцулайя баща му,той думка печати.
30
14
 
2
 
! Отговори
До Ричард преди 6 месеца
Ами електромобилите се купуват все повече. Стана модерно. Всеки ден без значение накъде пътувам, срещам по пътя по някой си друг скъп нов електромобил висок клас. БМВ, Волво, Мерцедес, за теслата да не говорим.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скачат дръжки... Нали продавам 4 броя - нула интерес.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Взех Шкода Октавия - за 56'000 лв. нова - досега за година и половина съм дал - 2'800 лв. каско, 400 лв. обслужване в ЕТ, гледам ги в мобилето вече се продават по 40/45'000 лв. без пазарлъка.Всеки да си прави сметка.
27
1
 
13
 
! Отговори
П.И.Аров преди 6 месеца
По въпроса с разхода на гориво, новите коли харчат незаничетлно по-малко от по-старите и то при определени условия, а не винаги. Технологията на сегашните ДВГ отдавна е изтискана до предела и само някакво революционно изобретение може да направи по нататъшен пробив.
26
0
 
10
 
! Отговори
Ричард преди 6 месеца
От електрокарите отказахте ли се?Уж ги хвалеха,туй,онуй!Кво станА?
25
7
 
1
 
! Отговори
Слаба работа! преди 6 месеца
Докато не станат с по 1000 лева по-евтини от фабричните, не са за нас ;) . Примерно нов най-евтин базов е 30000 лева, употребяваният тряжва да идва по 29000 и 10000 лева екотакса веднага. Е тогава ще станат нещата. А за електрическите, ами базовиъат ако струва 30000 евро, то да се плащат веднага 10000 евро на държавата за гарант, че батерията му ще бъде рециклирана природосъобразно. Така ще се изчистят проблемите... ПС: харесват ел. автомобилите, но заплатата ми не ги харесва!
24
1
 
15
 
! Отговори
Перниканец преди 6 месеца
Депата са пълни с автомобили в момента и искат само да изкарват, не приемат нови. Навсякъде е така. Очаква се сериозен спад. Влезте в някой от сайтовете - Форд, Тойота, Шкода и ще видите намаленията. Шкода вече прави отстъпка на ДДС, което е около 15-20 хил лева...А иначе статията какво да я коментирам - цените се качават, ама бизнеса се спасява благодарение на клиенти от Гърция...Смех
23
3
 
9
 
! Отговори
П.И.Аров преди 6 месеца
Съжалявам ако някой сега е прозрял тази гледна точка, но аз карам кола при това доволно много и с доволно малко проблеми на цената на каското което някой плаща за нова кола. Парите които кихате за нова кола на мен ми остават за гориво и други непредвидени разходи по колата които могат да възникнат.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 18Като се има предвид че нова кола ще ми струва поне 5 пъти повече.Я кажи колко пари за бензин щеше да ти спести новата кола ?
21
1
 
15
 
! Отговори
Камишев преди 6 месеца
Колата трябва да отнема не повече от 20% от разполагаемия ти бюджет иначе се заробваш с нея.
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето за това аз си купувам само коли от магазина.

Спонсорирани публикации