Четирима полицаи били 17-годишна на протеста срещу БФС, един искал да я "смачка"

Момичето е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици"
Обновена: 20 ное 2023 08:52 | 20 ное 2023 08:52, Камелия Цветанова
221
Четирима полицаи били 17-годишна на протеста срещу БФС, един искал да я "смачка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Не бях на първа линия на протеста срещу БФС, но бях в средата. Имаше много деца и майки. Не мога да определя дали е била налице предпоставката за използване на водното оръдие. Имаше хвърлени пиратки, но не бяха голям брой. Имаше много хора не от агитките“, обясни адвокат Полина Велчева пред bTV.

„Ако трябва да сравня с протести срещу правителството през 2020 година, имаше водно оръдие на 2 септември. Аз също бях на площада, но не помня то да е използвано, а бяха много повече протестиращите. Тогава не беше използвано, а сега – в рамките на 20 минути“, посочи тя.

По време демонстрацията срещу БФС група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. „Иван Вазов“, като служителите на реда са застанали и от двете им страни. Започват да удрят с палки по щитовете си. Следва и команда – „Легни на земята“.

„С мен се свърза момче, което случайно преминава. Той не е футболен фен. Каза, че са били около 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпореждания. Всички са легнали. Това, което той ми обясни, е, че част от момчетата са били бити и преди това. Лягат един върху друг и са започнали да ги бият. Тези лица, по информация на моя клиент, не са задържани. Стояли са 20 минути легнали. Проверени са им личните карти и след това се пуснати. За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушения – това са престъпления“, категорична е адвокат Велчева.

Според нея полицаите, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти без дори да им искат документ за самоличност.

„Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус са вътре, това не е начинът да бъдат задържани. Не виждаме дори проверка на лични документи. Прави впечатление на всички клипове – полицаите са без отличителни знаци и нямат номерата, които са задължителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до сградата на МВР, където са задържани деца. Полицаите са влезли. Удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и извън заведението“, добави тя.

„Много от хората са „изяли по някоя друга палка“. Ако имаше журналисти пред Първо РПУ, щеше да се види, че са задържани деца. Това не се лицата, които са били на първа линия и са хвърляли камъни. Не може полицаите да ходят по софийските улици и да ги бият“, посочи Велчева.

„Минахме през шест дела. Съдът оправда всички момчета, на които са им били съставени актове. Днес изтича срокът за обжалване на наказателните постановление. Едно момиче на 17 години е пребито в градинката на църквата „Свети Седмочисленици“. Тя е повалена. Четирима полицаи с маски са я били. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, „за да я смачка“, съобщи адвокатът.

Голяма част от задържаните след протеста срещу Българския футболен съюз са били с наложени наказания заради „нарушаване на обществения ред при провеждането на спортно мероприятие“.

„Тези дела, през които минахме, съдът прие, че ако има данни за извършените действия, за които се твърди, е
следвало да бъде за дребно хулиганство или да се повдигне обвинение по Наказателния кодекс, но не и по този закон“, подчерта Велчева.


221
Още по темата: протестБФСполицаи
Още от Общество
Опасен прецедент, исканията за отвлечения кораб ще са политически
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
2LOOP преди 1 седмица
От "статията" разбрах, че полицията трябва първо да ти иска лична карта, за да ти yдари после няколко пaлки! "Жyрналиcти"...
146
1
 
5
 
! Отговори
фашисти преди 1 седмица
Нормално. Така действало гестапо във фашистка Германия. Времената са такива.
145
1
 
11
 
! Отговори
Тия преди 1 седмица
жендармеристи дето "смачкват" хората, дали имат семейства? И ако да, как ли се държат в семействата си? Само питам...
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комплексирани ушеви капутарници,при това дилъри и корумпета.
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Грузия навремето уволниха всички полицаи. После започнаха да назначават нови, само след преминат физически и психиатричен тест и изпит за познаването на законите.
142
19
 
7
 
! Отговори
истина преди 1 седмица
Момичето просто си минавало и виждаш ли било нападнато от четирима полицай и го били ей така без нищо - то сигурно не е мятало камъни или бомбички, било е абсолютно невинно. Как всички младежи се оказаха съвсем случайно там и виждаш ли както се разхождат мирно биват нападнати. Странно, много странно!
141
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не действаха така с Начо?
140
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само като чуя определението "футболен фен" и си представям безмозъчен полуидиод надраскан с татуировки, бръсната тиква и два зъба в устата.
139
0
 
0
 
! Отговори
Може преди 1 седмица
До Грозен ЧЕРЕПмного неща да искаш,но не говори глупости.Мълчанието е злато.
138
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди час е имало грабеж в Дружба 2,полицаи обикалят из целия квартал и спират хора по улиците,държат се арогантно.Тези хора са се самозабравили.
137
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мъже с палки и оръжие против едно момиче,а на тоя който са му разбили зъбите бащата е полицай май на ръководна длъжност
136
2
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 1 седмица
Да се закрие полицията щом е толкова лоша,да няма 112,пари ще се спестят и кой направи бела ще си носи последствията
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дядовците им са блил от ДБ, пардон ДС.
134
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А тая малолетната какво прави там- незабавно изведена от дома и предадена в институция.
133
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След тези екцесии мачовете на празни трибуни.
132
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запалянковците бяха главно наркомани и алколизирани ***.
131
0
 
12
 
! Отговори
бай Бай преди 1 седмица
До полицай Това са служители на МВР или на ДАНС. Активно управление на протеста. Тая методика се приложи за първи път на протестана учителите срещу Станишев след управлението на НДСВ!
130
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Единствената държава Ако хората ги е страх от полицията нямаше да палят и трошат- след водното оръдие вече ще се въздържат от подобни действия...
129
6
 
11
 
! Отговори
бай Бай преди 1 седмица
задавам си въпроса може ли да са толкова глупави тия запалянковци?Ехоо, запалянковци има къде къде по сериозни проблеми в българия, като например НС или МС! Тях как ги търпите ??Та не разбрахте ли че БФС са един тунеадци, и тяхната задача е просто да лапат и да правят шоу за политиците!!
128
6
 
21
 
! Отговори
Единствената държава преди 1 седмица
България е единствената европейска държава където хората ги е страх от полицията