Нургюл и шампионките: Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели

Нашите играха по милост с уайлд кард заради разпарчетосаната ни шахматна федерация
Обновена: 21 ное 2023 21:10 | 21 ное 2023 10:58, Петър Бойчев
106
Нургюл и шампионките: Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели
Снимка: БГНЕС

Наистина красивите и наистина умните ни момичета, начело с Нургюл, от снощи са европейски шампионки в шахмата.

За тези, които следят изкъсо великата игра това не беше изненада. Последните успехи на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, класата на Антоанета Стефанова, и талантът на Гергана Пейчева и Виктория Радева го предвещаваха. Искаше се, като във всеки спорт, само малко късмет. И той дойде снощи в инфарктната последна партия на Гергана. Но, както е добре известно, късметът върви със силните.   

Те развяха знамето ни. Чуха, разплакани, в тяхна чест химна. И сега вече казват първите си шампионските си думи пред камерите. По време на интервютата видяхме, че са облечени с пет еднакви красиви сака. И са с различни панталони - черни, сиви, червени, дънки. Спонсорът е нямал пари за повече. Ще го забравим. Но не тябва да се забравя, че четата на Нургюл бе допусната до турнира в Черна гора по милост, заради разпарчетосаната ни на пет части федерация. И то след като бяхме 10 години извън световната шахматната организация. Играхме с уайлд кард и взехме титлата. Всичко това въпреки "усилията" на осемте (8!) ни шахматни федерации. Тази, която ни представи всъщност - Българска спортна федерация по шахмат, юридически също не е на "ти" с държавата.  

Успехът обаче има само една майка и много бащи. Сега всички ще ревнат колко много са вярвали в момичетата, колко много са направили за тях и как те сега им се отблагодаряват за грижите. Безсрамници. Държавата на практика не е дала нито стотинка за тези момичета. Това не трябва да се забравя. Както и факта, че Нургюл сама плащаше нощувките си в Баку, че Белослава участва в Мексико благодарение на помощта от американския университет, в който учи. Пет сака и пет панталона. Слава богу, талантът няма нужда от държава. Той намира начин да се прояви въпреки нея. Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели. Справка - Веско Топалов и златните момичета.   

Сега ще ги видим по всички телевизии. Ще ги почетем в парламента, ще ги награди с орден президента. Ще се снимат с Делян Пеевски, който ще разпореди да се обединят петте шахматни федерации и ще даде срок на премиера Денков за изпълнението на задачката. Ще бъдат отбор на годината, а Нургюл ще стане спортист на годината. И на следващия турнир всички ще бъдат с еднакви панталони.

Тази титла може да се съпостави с успеха на футболните национали през 1994 г. в САЩ. Които се радват на комфорта в Бояна, но не смеят да излязат сред хората. Които разпределят милиони, но милиони не ги искат. И един отбор момичета, които стъпиха на върха само заради своя талант.

Да, налага се смяна. Веселяците на Боби трябва да излязат и напуснат палата си в Бояна. На "Иван Асен 26" им е достатъчно широко, за да се поберат успехите от 18-годишния им труд. А така ще са и по-близо до БИАД. А в Бояна да постелят червения килим на шахматистките ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Боянашахматбобинургюл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Натка Тончева също е много добра и трябва да я земат.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За кинти ако е ами не им трябват федерация. Държавата им дава по 1 апартамент в София и са си заслужили такава награда. Федерациите само краднат.
24
6
 
3
 
! Отговори
До Накратко : преди 5 месеца
а на бас че ни дадоха да сме 4-ти, за да не мислим много много какво се случва в страната и да не се заглеждаме кой какво краде... :)
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От какво се жалват като другите беха облечени много по-зле от наште. Сичките са умни и добри и като оздравее и Вики са направо непобедими. Вики има проблеми с яденето че не внимава какяо яде и може да се е натровила. Но Белка и Гери са много млади и прават груби грешки и им трябва време да се научат. Нети и особено Нургул са номер 1. Нургул трябва да вземе първа дъска защото има най-много точки. Нети ще пенсионира или резерва та другите да играят повече.
22
5
 
3
 
! Отговори
Хм преди 5 месеца
Странно как е публикуван този материал. Звучи прекомерно своеволно, неуважително към елитите ни някак си, че е и грамотно написан. А на момичетата благодарности и пожелания за нови успехи. Вероятно не под български флаг, понеже български държавен спорт вече няма, пък и България вече я няма.
21
0
 
17
 
! Отговори
Политкоректен преди 5 месеца
Добре казано. А иначе не се съмнявам, че тази победа е въпреки всичките мизерии, интриги и простотии, които федерацията и администрацията са им вършили.
20
0
 
20
 
! Отговори
Накратко : преди 5 месеца
Ето защо трябва да се инвестира в спортове,различни от т.нар. "Български футбол" (каквото и да значи това).По-големи успехи могат да се постигнат (и са постигани) във волейбол,баскетбол,тенис, шах,вдигане на тежести,плуване,бокс,борба, източни бойни изкуства,художествена гимнастика и т.н.Бг футбола приключи през 94-та с онова незабравимо българско лято,когато празнувахме по улиците заедно,въпреки разпадащата се държава,някога гордо наричана България и политическите и33вращения на прехода!
19
23
 
2
 
! Отговори
шах мат преди 5 месеца
Трагедия.Взеха се насериозно.Като не харесвате България не играйте за нея.Не ни дължите нищо, а и не ви искаме победите.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво е "уайлд кард" ?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добавям обратно на заглавието- На не=ка=дърници (ритнитопковците) и милиони да им даваш, пак ще падат от Черна Гора!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
онези, дето цъкат минуси на предишния ми коментар за условията за момичетата, хабер си нямат от финансирането на отделните състезателиПросто момичетата са пример, че когато на група млади таланти се помага както трябва - може да очакваш големи успехи
15
0
 
13
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 5 месеца
До тея илитератите по-долу:В заглавието няма нищо нередно. По-скоро на вас ви е ограничен багажа и като видите малко по-непозната терминология и отваряте по-големи усти от чула в заглавието ;)Да бяхте 'одИли по-редовно в училище!
14
0
 
2
 
! Отговори
ПепкА преди 5 месеца
Значи "Хубавото не може да се скрие - вижда се от далеч", кратка справка в Гугл.
13
4
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 5 месеца
Заглавието е технически правилно, от поговорката "Хубавият кон и под скъсан чул се познава", обаче употребата на рядко използваните днес думи "ат" (хубав кон) и "чул" (покривало за кон) го кара да звучи като някакъв неадекватен миш-маш
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нито дума за ролята на мъжете в цялата галимация.-----------------------------------------------------------------------------някой журналист няма ли да се заинтересува защо нямаме мъжки отбор на първенството, при положение че имаме и гросмайстори и млади таланти? Ще попита ли дали талантите при момчетата получават същата подкрепа и дали изобщо имат някаква подкрепа, или са оставени да се оправят сами?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мисирките стигат нови висоти в простотията си !
10
0
 
9
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
Вероятно момичетата не са казали точно това но заглавието е свежо!
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заглавието е някакъв пъзел който читателя трябва да разгадае.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На снимката се виждат и мъже участници. Т.е. турнирът, както писах снощи, е и за мъже (38 страни), и за жени (32) стрнани -участници. Нито дума за ролята на мъжете в цялата галимация.
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глупава статия, търсещи конфликти и противопоставяне. Проблемите в шаха наистина са сериозни, много федерации се боричкат за власт, а никой не беше наказан за злоупотребите преди години. Но финансиране за Стефанова, Салимова, а и другите момичета винаги е имало - разполагали са с условия, треньори, може да не е било от държавата, но от федерацията и от спонсори.