Омбудсманът: Ден сняг и хората стоят 5 дни без ток

Проблемът не е възникнал в неделя, подчерта Диана Ковачева
30 ное 2023 09:49, Елка Василева
20
Омбудсманът: Ден сняг и хората стоят 5 дни без ток
Снимка: архив, БГНЕС

Един ден сняг ни върна в Средновековието – хората стоят 5 дни без ток. Като че ли цялата цивилизация изчезва. Това каза националният омбудсман Диана Ковачева пред БНР.

"България е държава, в която всяка зима вали сняг и не бива да ни изненадва толкова много – да останем в ситуация, в която да не може да се реагира с дни", посочи тя.

Още по темата
Това не е проблем, който е възникнал в неделя, заяви Ковачева, която е "засипана от жалби" и през цялата година получава сигнали за некачествено електроподаване. Тя обърна внимание върху "липсата на инвестиции, на адекватно поддържане на електропреносните мрежи и на сервитутните зони".

"Проблемът не се дължи просто на падналия сняг. Хората трябва да бъдат обезщетени. Това е най-малкото, което може да се направи", коментира Диана Ковачева. Според нея е "очевидно, че това трябва да се случи" и не бива да се допусне ЕРП да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила.

"Хората са вбесени и с право за липсата на реакция от страна на електроразпределителните дружества", а институциите си прехвърлят топката, подчерта тя.

"Отдавна децата със специални образователни потребности са моя кауза. Необходима е реформа. Проблемите на децата със СОП не се решават ефективно, не се установяват рано", посочи още националният омбудсман преди дискусия по темата, която организира днес.

"Крайно време е нещо да се направи, за да може тези деца да могат да упражняват своето право на образование и да се развиват. Предлагам нормативни промени - създаването на нормативна възможност за организиране на групи за развитие на децата със СОП в училище. Няма учители, няма материали, няма полагала", каза Ковачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
УСТОЧИВО РАЗВИТИЕ преди 4 месеца
Още не сме н а преднали в зелевата сделка. След спипането на ТЕЦОВЕТЕ, често ще изчезва тока, особено нощем.
16
1
 
5
 
! Отговори
е преди 4 месеца
защо не им дадът генератори както на усраинците -тагаренко само за устрайна праща помощи - оставка продажни .,,,,,,,,,,
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "Над един милион българи са без ток, има гладни деца, стоят на студено и тъмно." ---------------- аре стиига глупости! Къща без печка няма! Къща без изба/мазе няма! А това, че някой *** е решил да стане европеец като мине изцяло на ток и ежедневно пазаруване в супера си е изцяло негов проблем!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аре още лигавщини! Няколко дена преди това се знаеше за задаващата се метео ситуация, знаеше се, че ще е много сериозно. Един поглед по разлистените дървета и веднага бе ясно, че ще е бедствено положение! Това, че някой не се е подготвил и е свикнал на гръцка зима - проблемът си е негов. Не може да обезлесим цяла България само за да сме сигурни, че при снеговалеж няма да имаме грижи.. че пък след снеговалежа след това идва снеготопежа! Някои хора просто са забравили какво е зима!
13
2
 
5
 
! Отговори
не, мерси преди 4 месеца
Побъркахте цялата образователна система с тази "интеграция". Децата не могат нищо да учат, часовете са някаква зоологическа градина с крясъци, плюене, ритане и какво ли още не. И децата стават свидетели на това. Това НЕ е интеграция, а тотално побъркване на нормалните деца, които са принудени да висят в училище и да интегрират зорлем някой с документ за "аутист"
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Армията/държавата не може да няма генератори, да ги пращат там където има млади семейства с деца и възстастни на студа. Ако нямат молеца дето все някой трябва да му казва какво да прави да им купи дизелови генератори. Обаче ако накрая няма санкции аз ЕРП-тата предлагам всички да не плащаме ток!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Над един милион българи са без ток, има гладни деца, стоят на студено и тъмно.Нека хората да повикат международни представители да видят тежкото положение на българския народ в момента!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дори робите са живяли по-добре, на тях дом и храна им е бил осигурен, а ние тук мръзнем зимата, пари за храна не стигат и пълним гушите на сдружението "модерна търговия" които всички печалби ги изнасят за Германия.
9
2
 
8
 
! Отговори
Мария преди 4 месеца
Дори и средновековието е вече лукс за държавата. Планетата на маймуните и каменната ера е нивото на управление и стандарта на живеене, независимо общинско или национално.
8
2
 
6
 
! Отговори
До номер 5 преди 4 месеца
Не схващаш ли, че това е саботаж. Новите кметове едва сега встъпват в длъжност
7
4
 
6
 
! Отговори
Това са преди 4 месеца
Саботажите на ГЕРБ към новопаттийните кметове
6
0
 
13
 
! Отговори
... преди 4 месеца
И е редно да има ответна реакция! ЕРП-тата са виновни и трябва да понесат наказание. Намален съства, неподържана мрежа. You name it! Няма да търпим да ни манипулират със сладки приказки колко било опасно за служителите! Служителите им НЕ БЯХА на терен! Това са ПЕТ ДНИ! Стига лъжи, стига манипулации! Смешни са и положението е трагично! Могат всеки месец да касират задължения, не могат да изпълняват своите! ИЗР0ДИ!
5
9
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
съм последният дето ще тръгне за защитава Борисов и ГЕРБ, но при нито едно предишно управление не е имало такава некадърност за спавяне със ситуацията, и такава арогантност при оправданията!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕРП-тата само крадат и корумпират държавата. Заедно с корумпираните чиновници, представят недействителни разходи за инвестиции.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Енергийният сектор има страхотно лоби в парламента и всички закони пазят ЕРП- тата в България те нямат задължения имат само много права.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея сяшните не мооот да управляват, алтави са!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕРП тата ни скубят без да правят инвестиции