От днес на всички гранични пунктове ни казват имаме ли неплатени глоби

Няма изискване те да се плащат на границата
4 дек 2023 07:50, Нели Христова
54
От днес на всички гранични пунктове ни казват имаме ли неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

От днес на всички гранични пунктове в страната ще се предупреждават водачите, които напускат страната, че имат неплатени глоби. Това заяви в неделя Шумен премиерът Николай Денков, който бе в града за среща с кмета на общината Христо Христов.

Според министър-председателя това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите. "Единственото изискване, което е поставено, е да се информират съответните водачи, пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да се премине към тази акция - знаете, че голяма част от глобите никога не се събират и това не е приемливо. Но няма изискване да се плащат. Сега водачите, част от тях са много съвестни и казват: "Аз искам веднага да си платя". И оттам има едно забавяне. И затова говорихме с колегите през почивните дни да не се използва тази възможност, така че да не се получават големи натрупвания", коментира Николай Денков, цитиран от БНР.

Така от понеделник на всички гранични пунктове ще се информират шофьорите, които имат неплатени глоби.

Няма изискване те да се плащат на границата, каза още премиерът.

"Част от водачите са много съвестни и искат веднага да си платят. Оттам има едно забавяне и затова говорихме с колегите - през почивните дни да не се използва тази възможност, за да не се получават големи натрупвания. На границата с Румъния при Русе още не сме стартирали. Знаете, че те имаха национален празник на 1 декември, но и там от 4 декември ще започнат да информират пътуващите", отбеляза Денков.  

Неприятните изненади за напускащите страната започнаха в събота, когато стана ясно, че на на ГКПП "Калотина" са се образували опашки от хора, автомобили и автобуси. Те се оплакаха пред БНТ, че личните им документи са задържани от "Гранична полиция", докато не платят глобите си от пътни нарушения.

"Причината е, че директорът на "Гранична полиция" е издал заповед от днес по всички гранични пунктове на Република България да се събират глобите. Дори и от пътниците, не само от шофьорите, дори и от пътниците, и малките деца има в автобусите, в колите.", каза Станислав Владимиров.

От МВР опровергаха публикациите, според които личните документи на граждани са били задържани от "Гранична полиция", докато не заплатят глобите си от пътни нарушения.

"...След извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД "Гранична полиция" са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата."

"След връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага."

За да се облекчи пътният трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява, отбеляза МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е давностният срок за неплатена глоба ?
17
0
 
1
 
! Отговори
ццц преди 4 месеца
...ами връчвайте ги бе тюфлеци! Какво означава невръчени?
16
0
 
0
 
! Отговори
УБИВАТ С КАМЕРИ преди 4 месеца
МОЯТ СИН Е ПОРАЗЕН АВГУСТ 2019 ОТ ТОЛ ТЕРОР. ВЛИЗА В БОЛНИЦА ЕДИН МЕСЕЦ ОСТАНА ТРАЙНО БЕЗ РАБОТА ..ЛЕКУВА СЕ ТРУДНО.ВИЖТЕ ПОРАЗЕНИ ТЕЖКО ТРАЙНО ГОВОРИТЕЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИИ ВКЛ БТВ,БНТ,НОВА,ЕВРОНЮЗ ВСИЧКИ ИМАТ ВИДИМИ ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ НА ДЯСНО ОКО. ПРЕДИНСУЛТНИ.ПОДОБНИ ТЕРОРИСТИЧНИ УВРЕЖДАНИЯ ИМАТ ТОШКО ЙОРДАНОВ,СЛАВИ ТРИФОНОВ,АСЕН ВАСИЛЕВ И МИЛИОНИ ДРУГИ.
15
1
 
0
 
! Отговори
Убиват с камери преди 4 месеца
ГЛОБИТЕ СА НЕЗАКОННИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ>.Терористи на власт следят милиони водачи през нагло престъпни дигитално холограмни оръжия рекламирани като ЕКО СТИКЕРИ.. Законът ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО НА ОТВЛИЧАЩИ ВНИМАНИЕТО НА ВОДАЧА СТИКЕРИ вкл Холограмни оръжия за масова ликвидация. МИлиони са тежко увреждани ежедневно.АКО Сте стимани с ТОЛ КАМЕРИ ИСКАЙТЕ МИЛИОНИ ОБЕЩЕТЕНИЕ ЗА НАНЕСЕНИ НЕЛЕЧИМИ УВРЕЖДАНИЯ НА ГЛАВЕН МОЗЪК вижте тежко поразени Румен Радев,Кирил Петков.КОНСТИТУЦИЯТА чл32 ЗАБРАНЯВА
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смешни сте. Ако имам глоба, значи акта/фиша е връчен и вече ЗНАМ за нея и размера ѝ. А щом не е платена, значи или няма как, или глобения го боли за вашите глоби. Докато не се направи нещо сериозно, няма да се плащат. Я напишете че стават безсрочни и при 7 неплатени ги отработваш в затвора и ще ги съберете.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ли ва удари лунната радиация бе побърканяци ?
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президентът укрива лице от ъндърграунда занимаващо се с рекет, жени в миналото и прочие, както и незаконни телефонни записи. Следва самозезиране иначе битката продължава.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тогаа ква е целта на занятието с казването след като няма значение за нищо ?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е истина! "Мило другарче, може ли ако ти с ще да си платиш глобата". После джигит с 20-30 нарушения убил дете на пешеходна пътека. Какво да очакваме? Познавам бивши полицаи с юридическо образование съзнателно не си плащат местните данъци и чакат давностния им срок! А в Германия не си плати глобата! Ако в Сърбия са те щракнали на пътя, ще те пуснат ли да се прибереш в България? Сваляне на земята и бой до посиняване. След това ефекта ще Ви порази. С тоя манталитет няма друг начин!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ВъпросА народът масово не спазва никакви правила. После реве, че го глобявали. Свиквайте - във всяка нормална страна е така.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, докато не понат да им взимамт автомобилие на границата - нищо няма да платят хайманите
7
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
"заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява" - А наказани за неизпълнение на заповед има ли?
6
8
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 4 месеца
Розовият бюджет на Асенчо няма как да се изпълни. И са започнали да стрижат поголовно народа. Тези пари трябва да дойдат отнякъде. Глоби за всичко, КАТ снимат с всички възможни камери, глоби на магазини, фризьорски салони, ресторанти. Увеличение на всички видове данъци, осигуровки. Не знам, какъв трябва да си, за да не виждаш това. Но народа ни е богат. Щом търпи, реди се да си плаща и не гъква.
5
4
 
3
 
! Отговори
Фишаря преди 4 месеца
Щом само ни казват......екстра!
4
1
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 4 месеца
Неспособна държава=турски методи. Ало евро атлантиците. Копирай ю ес ей не туркие.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Информират, а искат и подпис.
2
1
 
23
 
! Отговори
български гражданин преди 4 месеца
А на чуждестранните джигити кога ще се съберат глобите!!! Карат като за последно и не се съобразя ват с нищо.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А прогноза за времето няма ли да казват..