Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До паранормала - Изредените примери от учебници са потресаващи. Не предполагах, че нещата може да се толкова зле! Май повечето родители трябва само да обучават децата си и да им разясняват истината.
263
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
80% от българските ученици,излизат от школото полуграмотни. Това е продукт на даскалите,които си палят цигарите с тях, с една и съща запалка.
262
0
 
1
 
! Отговори
Молба към 255 преди 4 месеца
До Анонимен 255 - Стана ми интересна тази случка, може ли да напишеш края пак! :) Кой знае защо е цензуриран автоматично, а едва ли е трябвало, Тайлеран е бил много дипломатичен
261
0
 
1
 
! Отговори
е, да ама... преди 4 месеца
Ами да сравним знанията и грамотността на абитуриентите в България и Германия тогава! Ако се съди по резултатите от PISA няма да са в полза на нашите даскали. Да си припомним ?% бяха функционално неграмотните, завършващи средно образование..?
260
0
 
2
 
! Отговори
8888 преди 4 месеца
И тези са им много, класирането PISA излязоха и децата ни са с потресаващо ниски резултати.
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
300 000 000 лева щял да струва ремонтът на Аспарухов мост. Новият мост над Дунава до Видин струваше 500 000 000. Направо да го събарят Аспаруховия и построят нов висящ без толкова много колони. По евтино ще излезе и ще е по дълготраен и лесен и евтин за поддържане.
258
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Н ми е ясно какво ревът. Нали искат демокрация, а не комунизъм? Е, така е при деморкацията! ПП. В германия какви са данъците и какви са у нас?!
257
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая много мрънка а болшинството ученици нищо не знаят. Имам син във втори клас и тая пикла седнала да ми обяснява как в клас само им казвала кой е урока а трябвало аз след работа да му го обясня и да го научи. А маникюра и костюмчетата всеки път различни. Завеждащ отделение в болницата в моя град е с 1300лв заплата, тръгнали да плачат.
256
0
 
0
 
! Отговори
Дени преди 4 месеца
Коменарите са представителна извадка на останалият в бг осkoтял до неузнаваемост дисквалифициран от всички сектори в живота *** .Сравненя на старческият нужник Бг с който и да е е неуместно
255
2
 
1
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Сравняваме се с Германия , а реално сме далеч от тях. По-близо сме до страни като Албания , Турция , Босна и Молдова. С тях трябва да се сравняваме. Къде сме тръгнали с Германия да правим сравнение.
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом на децата се преподава че освобождението е излишно намалели козите защо се празнуват празници като 3 март, 6 септември, 22 септември... Защо запада във войната в Укрия развива национализма, но преди това 20 години и развиван нихилизма... късно са се сетили.
253
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва някой да седне и да раздели училищата по резултати . Редно е да плаща добре на такива които се трудят и имат резултати - учениците им имат резутати по областни, национални или международни състезания за знания и умения. Такива преподаватели трябва да вземат много по-високи възнаграждения. На преподователи на които възпитаниците дори и в осми клас не могат да си напишат имената и не знаят елентарни задачи и минимална заплата им е много ,,,
252
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може ли човек да се съгласи да не преподава история а измислената наука човекът и обществото. Това едно и също ли е? Тия хора са историци с диплома за историк. Какво ми преподават. Заплата пет лева.
251
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има една много интересна случка с Тайлеран, известният министър на външните работи по времето на Наполеон I. След като наполеоновият режим пада, той е единственият, който след това продължава да служи и на следващите управници от възстановената династия на Бурбоните. Когато пада и Бурбонската династия през 1830 г., по време на бунта Тайлеран бил със свои приятели в градската си резиденция. Отвън шум, хората се бунтуват, и неговите приятели се развълнували, уплашили се и казали: Какво ще правим? Кои са победили?. А той им казал: Не мога да ви кажа кои са победили, но които и да победят, ***
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кон излезе на ливада,вдъхна въздух и умря.Възкачи се на небетои какво ли не видя.Две кебапчета крилатиПазят рая с автомати Учебник по музика, 5 клас, изд. Просвета
249
2
 
2
 
! Отговори
паранормала преди 4 месеца
Левски е заловен от турската полиция - "Човекът и обществото", 3 класМандатът на българският президент е 4 години, Човекът и обществото, 4 клас, изд. Анубис"Освобождението на България е излишно, защото трябва да се отделят пари за армия и се забелязва рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите, изд. "Червената къща"
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна растения и други животни. Затова те се наричат потребители Човекът и природата, 3 клас, изд. БулсветВръх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него Учебник по литература за 7 клас, изд. Анубис
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ексминистър Тодор Танев заяви, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници, а ето какво пише в тях:Морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол. Във водата се разтварят редица твърди вещества, течности и газове, това пише в учебника Човекът и природата за 3-ти клас
246
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заплатата им се вдига за да си траят за все по-отвратителното учебно съдържание.
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако ни нападне някой ще видите учителите на какво са научили младите. На същото като в Укрия от 30 до 70 процента от отделните набори дезертьори. През реката та в Румъния. Може да метнаш тате и мама и някой подкуп на военните.