Учени: Бутилираната вода е до 100 пъти по-лоша, отколкото се смяташе

Съдържа стотици хиляди пластмасови парченца
9 яну 2024 08:09, Анисия Иванова
37
Учени: Бутилираната вода е до 100 пъти по-лоша, отколкото се смяташе
Снимка: Pixabay

Според ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, бутилираната вода е до 100 пъти по-лоша, отколкото се смяташе досега, що се отнася до броя на малките пластмасови парченца, които съдържа.

С помощта на наскоро изобретена техника учените преброяват средно 240 000 откриваеми фрагмента пластмаса на литър вода в популярни марки - между 10 и 100 пъти повече от предишните оценки - което поражда потенциални опасения за здравето, които изискват по-нататъшно проучване.

"Ако хората са загрижени за нанопластмасата в бутилираната вода, разумно е да се помисли за алтернативи като чешмяната вода", заяви пред АФП Бейжан Ян, доцент по геохимия в Колумбийския университет и съавтор на статията.

Но той добави: "Не съветваме да не се пие бутилирана вода, когато е необходимо, тъй като рискът от дехидратация може да надхвърли потенциалните въздействия от излагането на нанопластмаси."

През последните години в световен мащаб нараства вниманието към микропластмасата, която се откъсва от по-големи източници на пластмаса и сега се среща навсякъде - от полярните ледени шапки до планинските върхове, като се разпространява в екосистемите и попада в питейната вода и храната.

Докато микропластмасата е с размер под 5 милиметра, нанопластмасата се определя като частици с размер под 1 микрометър или милиардна част от метъра - толкова малки, че могат да преминат през храносмилателната система и белите дробове, да попаднат директно в кръвния поток и оттам в органите, включително мозъка и сърцето. Те могат също така да преминат през плацентата и да попаднат в организма на неродените бебета.

Проучванията за въздействието им върху екосистемите и човешкото здраве са ограничени, въпреки че някои ранни лабораторни изследвания ги свързват с токсични ефекти, включително репродуктивни аномалии и стомашни проблеми.

За да проучи наночастиците в бутилираната вода, екипът използва техника, наречена микроскопия на стимулираното раманово разсейване (SRS), която наскоро беше изобретена от един от съавторите на статията и работи чрез изследване на пробите с два лазера, настроени така, че да накарат определени молекули да резонират, разкривайки какво представляват те за компютърен алгоритъм.

Те са тествали три водещи марки, но са избрали да не ги назовават, "защото смятаме, че всички бутилирани води съдържат нанопластмаси, така че изтъкването на три популярни марки може да се сметне за несправедливо", казва Ян.

Резултатите показват между 110 000 и 370 000 частици на литър, 90% от които са нанопластмаси, а останалите са микропластмаси.

Най-разпространеният вид беше найлонът - който вероятно идва от пластмасовите филтри, използвани за пречистване на водата, - следван от полиетилен терефталат или PET, от който са направени самите бутилки и който се отмива при изстискване на бутилката. Други видове пластмаса попадат във водата, когато капачката се отваря и затваря, пише БГНЕС.

След това екипът се надява да изследва чешмяната вода, за която също е установено, че съдържа микропластмаса, макар и в много по-ниски количества.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: водабутилкапластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали бутилираната течност е вредна зависи от съхранението й.Ако е изложена на топлина, микрочастици от пластмасата навлизат в течноста.Ако видите бутилки лятно време изложени на слънце в някой магазин,то в никакъв случай не купувайте вода.
31
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
По рано имаше само стъклени бутилки. Защо ги измислиха тези пластмасови бутилки. Сега да се оплакват,че замърсяват.
30
0
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 месеца
Защото не са виждали канализацията за чиста вода от вътре.
29
0
 
5
 
! Отговори
Холмс преди 3 месеца
боя се, че някой след аеца и Лукойл е хвърлил и око на водътъ
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мързи ме да мъкна вода от магазините, има си чешма за тая работа. Жена ми мрънка, ама не ми дреме. Човек, дето пафка почти 3 кутии цигари на ден, ще ми разправя, че чешмяната вода била вредна. Ама, кой, както иска.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16 - А знаеш ли как се миеха/почистаха употребяваните съклени бутилки?! Бедна ти е фантазията.
26
2
 
7
 
! Отговори
А чешмяната преди 3 месеца
На 110% е по-вредна от тази в бутилките,защото освен пластмаса има и други бактерии и микроби.НО БАБАХ И РЗИ СПЯТ П.У..ИЯРИТЕ МУ ДОЛНИ!!Яко ни избиват с вредна храна,вода и кво ли още не се сетиш!!!
25
0
 
6
 
! Отговори
776 преди 3 месеца
Че то вече няма храна или вода която не е вредна за организма. Сами се унищожаваме! Колкото по близо до "слънцето" толкова по бързо ще изгорим.
24
2
 
7
 
! Отговори
Една българка преди 3 месеца
Според мен основният проблем с бутилираната минерална вода е че тя е гореща когато се налива. Това допълнително отделя частици от пластмасата. При безалкохолните напитки микро и нано пластмасата би трябвало да е в пъти по-малко.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Водопроводните тръби също са пластмасови.
22
2
 
8
 
! Отговори
А Кока-Кола преди 3 месеца
от 20 години махат пластмасата от производството и все пак правят по 9 милиарда пластмасови бутилки. Пък и не само Кока-Кола, всички, които бутилират напитки ползват полиетилен с ниска плътност. А парадоксалното е, че ГСМ и перилни препарати се опаковат в здрави и инертни пластмаси като полиетилен с висока плътност, поликарбонат и полипропилен :D
21
2
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 3 месеца
Тоя бизнес с бутилираната вода е от 20-30години и тръгна като мода, в България в повечето градове водата за пиене е чиста, на места варовита но става за пиене. Тук цената на бутилираната вода се формира от концесия, опаковка, транспорт..., най скъп е транспорта, после опаковката, затова са с мека пластмаса.., един бус вода я струва 5 бона в не, виж кока кола цената е по 4 поне, та не е толко лесно да се махне пвц опаковката
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ахахах разбира се, водата стана "100 пъти по-лоша" точно когато трябва да се обслужи зелената сделка. Утре ако пластмасата пак стане необходима, учените ще открият, че бутилираната вода е 100 пъти по-добра.
19
2
 
3
 
! Отговори
До хмм преди 3 месеца
Е, факт е, че е ***, но все пак сме в 21-ви век - има филтри. Актуализирай си информацията за "новите" технологии. :))))
18
13
 
13
 
! Отговори
хмм преди 3 месеца
Поредния фейк. От чешмата водата е боkлуk.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко се опакова в пластмаса, фолио, найлони, не особено качествени, вече имало пластмаса в днк-то. Важното е бизнесът да върви при 8 милиарда на земята, все ще останат хора. Но въздухът, водата, почвата са общи и бъдещите поколения и бедни и богати ще страдат.
16
1
 
4
 
! Отговори
Драги ми смехурко ! преди 3 месеца
Водата е силен разтворител .
15
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на лошия социализъм всичко беше в стъклени бутилки, които се изкупуваха обратно или се заменяха празно за пълно. Даже олиото беше в стъкло.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е нормално всички да тичат с бутилки вода, по улиците.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо говорят само за водата. Това не се ли отнася за всичко в пластмасови опаковки. Включително и млякото.