Задушница е, камбаните бият, да почетем душите на починалите

От утре започва Великият пост
Обновена: 9 мар 2024 07:45 | 9 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
35
Задушница е, камбаните бият, да почетем душите на починалите
Снимка БГНЕС

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и Петровите пости.

Самото име "Задушница" означава ден за възпоменаване на душите на починалите и винаги е в събота, определена от църквата за почитане на покойните. На Задушница службата е заупокойна, след която се прави панихида с обща трапеза с подредени варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

След възпоменанието, близките на починалите правят подавки с думите: "Бог да прости". Камбаната бие траурно, с отмерен удар. Ден преди това, както и на самата Задушница близките на починалите посещават гроба, почистват го, след което го преливат с вино и го прекадяват с тамян. На следващия ден, по време на литургията Евангелското четиво припомня картината на Страшния съд.

В седмицата между Месни и Сирни заговезни, постещите се въздържат от месна храна, а в сряда и петък е разрешена риба, но не и млечни продукти. След Сиропустна неделя Великият пост започва със строго въздържание без растителна мазнина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В 2024 година да настояваш да си християнин, значи си ммаалоумен! Аз отказвам да вярвам в написаното в Библията, че земята била плоска, а небето било купол! В момента над нас минават спътници! Комуникационни, метеорологични, всякакви! А не трон с белобрад старец седнал в него!
19
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
Че кой не обича България ... той Mунчo превърна Шипка от българска светиня в пропутински фетиш, беше събрал там паравоенната си путинска агитка, да сквернят там българската ни националност ... !!!
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП не бяха на шипка на 3 март ,явно не обичат България ,и тук на задушница чешат езиците за Украйна )
17
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
БОГ ДА ПРОСТИ
16
1
 
1
 
! Отговори
До Случаен .... преди 1 месец
Продължението - Само през последната седмица преди Великден гърците постят така, както нас църквата се опитва да ни задължи да постим след Сирни заговезни. През останалото време от Великденските пости гърците свободно консумират яйца, мляко и всякакви видове млечни продукти, както и риба на Благовещение и Цветница. Такива пости се изкарват много по-леко.
15
3
 
2
 
! Отговори
До Случаен минувач преди 1 месец
Преди години съвсем случайно научих, че ние всъщност спазваме някакъв много строг вид пости, каквито били задължителни за руските монаси. Изглежда, че и на нашите специалисти по църковна история не им е ясно дали сме възприели тази традиция сравнително късно, когато влиянието на Русия у нас се засилва през последните 1-2 века османско владичество. Приели сме християнството от Византия. Характерните за нея пости и днес се практикуват от гърците - само през последната седмица преди /продължавам/
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попа бий камбаните - за 50 милиона попска субсидия :)))
13
2
 
18
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 месец
С огромно уважение и болка да възпоменем паметта на починалите близки и приятели ! Поклон !
12
4
 
7
 
! Отговори
Поп преди 1 месец
Хората умират без да се замислят че всъщност някой ден наистина ще умрат и всичко материално ще си го оставят тук *** Земята. Досега никога не се е раждал такъв човек който не е умрял. Важно е как си живял, какво си оставил, и дали ще тв запомнят.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светла памет,всеки има починал близък,трябва да ги почетем и дано се видим там!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ze nigmar-и твоя няма асанке...
9
2
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
"В седмицата между Месни и Сирни заговезни в сряда и петък е разрешена риба, но не и млечни продукти. " Не е вярно. Цялата седмица въздържанието е само от месо. Изобщо тази атеистична вещина по верски въпроси е леко неприятна (въздържам се от думата г л у п а в а).
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мразя да ходя на гробища. Още като деца- другите ходеха да търсят кибрит по гробовете и да пробват да пушат там, аз само като чуех къде ще ходят и бягах с двеста.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак сте объркали нещо - как пост "без растителна мазнина"? Абе.... %=:/_
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накоро руйоводството на софийската община награди с някакво много почетно нещо някакъв си много -много учЕн и дипломат, който твърдеше, че между православието и католицизма имало само 2 думо разлика. Твърдеше го с усмивка на превъзходство (по БНТ). Ето повод да се направи справка имат ли католиците въобще задушницИ и въобще как стои въпросът при тях с почитта към преците ни. Отнася се и за така нареччените евангелисти, лютерани и всякакви др. псевдо християнски финансови сдружения .
5
12
 
6
 
! Отговори
Атеист преди 1 месец
И какво ще стане ако не почетем мъртвите? Ще ни обадят на дядо Господ и той ще ни прати в Ада ли?
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво толкова те и още ше починат. И България ще продължи да съществува въпреки бъдещите починали. Амин.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светла им памет на покойните ни близки. Дано да са добре там, в Отвъдното.
2
4
 
27
 
! Отговори
Амин преди 1 месец
Вечна памет и покой на всички който напуснаха този свят.Ако ходехме по често на гробищата светата щеше да е друг,там виждаш че всички ядове,борби,пари,коли,мръсотии и тн.са напразни.
1
2
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Като гледам как вървят нещата по света,скоро ще викаме излезте мъртви да влезем ние живите....

Спонсорирани публикации