Хампарцумян: Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре, между 5 и 25%

Около 70% от новото богатство в България се създава от частния сектор
22 май 2024 22:20, Анисия Иванова
33

Според доклада на ЕЦБ България не покрива инфлационния критерий.

"Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не показваме и дипломатическа, политическа мотивация да стане това по-бързо. Ще трябва да си изпълним критериите. Надявам се Министерският съвет да вземе необходимите мерки, за да ги изпълним", коментира финансистът и банкер Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Според него проблем е именно дефицитът: "Когато догонваш и растеж, ще имаш дефицит".

Около 70% от новото богатство в България се създава от частния сектор, каза Хампарцумян. Относно разпространената, но непотвърдена информация, че Първа инвестиционна банка се продава, банкерът напомни, че при такива сделки публично се обявяват, когато нещата вече са завършени.

"Във всеки един момент една фирма или банка може да бъде продадена или купена. Банковият сектор на България има по-добри и по-лоши управляеми банки, но всички са в рамките на базови критерии. Българският банков пазар е доста фрагментиран, и европейският също", обясни финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян определи затягането на кредитирането като стъпка в правилната посока, но е по-скоро предупреждение, отколкото рязко движение.

"Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре. Няма да е рязко, но можем да очакваме нещо между 5 и 25%. Ниските лихви в ЕС и Еврозоната, спрямо Америка, идват от големите държавни дългове на южните държави в ЕС. БНБ е важна институция. Тя ще продължи да е важна и в структурата на Еврозоната", уточни той.

Финансистът изрази мнение дали е възможно минималната работна заплата от 1 януари да стане 1080 лв.

"Склонен съм да обсъдя със синдикатите, ако те, заедно с това колко искат да стане минималната заплата, кажат колко членове имат. Това е една от много добре пазените тайни. Ние можем да си позволим всичко, но ако от другата страна няма предлагането на стоки и услуги, които да покрият новата стойност, ще получим инфлация", анализира Хампарцумян.

Той подчерта, че страната ни е голяма световна сила в производството на технология за хазарт.

"По-добре хазартът да бъде лимитиран в места, където има туризъм, ограничен във време и в пространство", уточни Хампарцумян.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Ще правят 3D проект на Националната детска болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавният непотребен хрантутник и пенсионираният ненужен ялов излишък сами копаят ямата .
27
0
 
3
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 3 седмици
Ти алчно животно! Семка на Държавна сигурност! Говориш само лъжи! Лихвите в еврозоната са доста високи...3,50-3,75% по ипотеките, но там самоучастието е ниско. Хората сключват сделки на реални суми и получават реални оценки на имотите си. Не е като тук! В банките има много депозити, защото народа не вярва нито в политици, нито в икономика! Вие не можете да инвестирате, защото целият ни бизнес са едни мошеници, които са в тъмносивия сектор и не искат друго! Никой в държавата не иска законност!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо банките крадат от парите ни с такси и неплащане на лихви за депозити? Това е най-големият банков обир на вложителите. Европейски данък минимум 50 процента за европейските банки в БГ. За да бъдем европейци и да запазим европейската ориентация, трябва да забраним путинския плосък данък на Русия. Харупизян е агент на Москва, защото подкрепя плоския данък на Путин и е против европейският път на България.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лъжец,лихвите от 20 г.си стоят на място ,и гога че тръгнат ?
24
1
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
В крайна сметка няма Българска Народна Банка. Ако някой все още има съмнения къде се намира Арменската Народна Банка,то да я търси там,където беше БНБ. В последните тридесет години всички арменски попове се изредиха да се гаврят с недоимъкът на Народът ни. И скоро мнозина ще се сетят,че когато апелирам ключовете на бившата БНБ да бъдат връчени на Българо-Германският Свети Ашкеназки Род Ротшилд,за да се превърне това учреждение в техен заслужен дом ,не лъжа ни най-малко,но милея за Родината си .
23
1
 
9
 
! Отговори
С помпане преди 3 седмици
на инфлация не става. Нормалните държави слагат таван на цени. В Хърватия при прием на над 30 стоки. Сега около 60 стоки. Правителството им събра шефовете на големи вериги и им сложи намоРдника. Всяка инфлация е ограбване на спестявания и доход на хората. Какво евро ги гони не знам 60-90% инфлация храни, над 30% инфлация стоки и услуги, до над 200% ремонти, там куче влачи диря няма, за една поправка 20 лева ти взимат 200 лв. Това не е държава, мафия в най-тежкият вид. Бягайте тук става ПУСТИНЯ
22
2
 
3
 
! Отговори
555 преди 3 седмици
И на този са му платили да говори срещу хазарта.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лелелеле, 0т 2.3% лихва... на 25% :) Опитайте се да си представите да се случи това :) Не борд, не евро.... ами в космоса ще се изстреля цялата държава. Поредната плаш кампания!
20
1
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Икономическият субект банка много скоро няма да съществува в сегашния си вид. Иновациите в DeFi крипто света са извънземни в сравнение с тия смешници от миналия век. Вече нямам нито една стотинка фиат, нито пък ще имам CBDC някога. Хайде със здраве роби, и да не забравите да си плащате 5 кинта поддръжка на сметка и по левче на теглене от банкомат.
19
0
 
19
 
! Отговори
Никос преди 3 седмици
На тоя *** Хампарцумян лихвите не му влияят. Толкова пари е откраднал, че два живота не може да ги изхарчи.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И няма да се сърдите, ако бай Левон отново ви каже, че не сте умни да теглите кредити за имоти.
17
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
А как да се развиваме без инфлация? По ли е добре заплатите да стоят, а инфлацията да си действа? В България само това се опитват да правят и се бият в гърдите. Със или без по-високи заплати, инфлацията си съществува! Чула жабата, че подковават коня и тя надигнала крак.
16
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Какво означава лихвите ще тръгнат нагоре? Имотният балон ще гърми ли или да?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Инфлацията идва от войната. Незаработени, кухи пемолби. Лихвите не могат да се вдигнат, защото държавите теглят дългове, които биха поскъпнали. Дълговете са заради кражбите от бюджета.
14
1
 
18
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 3 седмици
Тоя Левундрьо го сложете в отделна килия,заради 80нята!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България е голяма световна сила в производството на технология за хазарт. Ей са се насрахме
12
1
 
25
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 3 седмици
МЕЖДУ 5 И 25% Абе този журналист какво е слушал..
11
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дойдоха ГЕРБ-ДПС и техните патерици ИТН и Възраждане, чрез служебния кабинет, на власт и ето ви резултатите. Ще търсите под лупа ПП-ДБ....
10
0
 
26
 
! Отговори
Ххх преди 3 седмици
Този даже няма финансово образование,но в страната на абсурдите всичко е възможно!!!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лухвите на заемите ли имаш в предвид?