София-Бургас за три часа с високоскоростен влак

Транспортният министър: Трасето ще е готово 2027 г.
27 май 2024 09:40, Инна Ангелова
65
София-Бургас за три часа с високоскоростен влак
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков сподели, че високоскоростната влакова линия от София до Бургас трябва да е готова до три години - през 2027-ма. Маршрутът ще се минава за три часа. По думите на транспортния министър се работи за изпълнение на важните проекти в БДЖ - повишаване на скоростта, но и безопасността.
 
“Разстоянието от София до Бургас е 360 км, като машината ще се движи със 160 км/ч. и ще минава маршрута за 3 часа”, обясни Гвоздейков в ефира на Нова тв. По думите му към националната транспортна схема ангажимент имат както общините, така и Министерството на транспорта.

Гвоздейков допълни, че е подписан и договор с швейцарска компания, от която ще получим осем двуетажни влака. “Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза още транспортният министър.

Той обясни, че в у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: влактранспортБДЖ
Още от Общество
Митов: Надявам се НАТО да подкрепя Украйна до победата й
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Киро Кюмюра преди 3 седмици
Е, ако няма да спира нийде, да фащат йеропланя!
57
0
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 седмици
Не е лошо ЯМБОЛ-ПЛОВДИВ за един час.
56
1
 
3
 
! Отговори
ан преди 3 седмици
даваха един влак беше със сняг пълен вътре, горят забравихте ли, какви скорости какви пари,и хората изгоряха , а в другите държави няма болтове релсите са вързани и няма нужда да се проверяват вързани са със стомана завинаги .Не давайте такива идеи за скорости.Освен това надраскани като в Индия и няма глоба за драскачите.Няма човек да види че драскат даже няма персонал
55
1
 
2
 
! Отговори
ан преди 3 седмици
а тези дето пускат влака са си вече от кол и въже и даже зная една щяла е да блъсне бърз и товарен и я възстановяват , а тя е *** като гьон и не осъзнава, че е отговорно.Гледах клип релсите са много зле и са на косъм да се отмине болта няма кой да завие или да проверява.По втория начин назначени всички.Няма нормални влакове направо ще станат на трески дървото скърца.
54
1
 
4
 
! Отговори
ан преди 3 седмици
ама как висока скорост то аз като се кача се моля 6 часа да оцелея то всичко се разпада скърца клати ще изхвръкне те нямат подръжка на пътя връзките се клатят ще излезе извън релси няма кантонер да проверява пътя няма ремонт на вагони вече няма никакъв персонал освен да пускат влака и системите им са счупени вместо бутони са с химикалки някак подръчни залепени
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние отсеверна България по магистралана стигаме за два часа и половина. Да ви е яд.
52
0
 
2
 
! Отговори
anon преди 3 седмици
А със 250км/ч кога?
51
2
 
3
 
! Отговори
43657 преди 3 седмици
Я, за 3 часа, ами Борисов, обеща магистрала и София, Варна 4 часа, ама забрави да спомене за ремонти те, та па станаха 6-7 часа, и ти така, кой ви верва бе
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На железниците е забит пирон, по руски - гвоздей
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
хахаах - тоя голям майтапчия излезе
48
1
 
3
 
! Отговори
Със старите преди 3 седмици
Каруци от запада.ще стигнем и до Марс.
47
0
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Я върнали сме се в 2000г. Още тогава се майтапеха - сменяме името на Пловдив с Бургас и готово. Но по-скоро ще стане с Ихтиман.
46
0
 
4
 
! Отговори
Как да стигнем в преди 3 седмици
София или Бургас след като слезем от влака и колко време ще ни отнеме в градските задръстванията
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София - Бургас около 360 км. го делим на 3 и излиза че високоскоростния влак се движи със 120 км в час . А бавния с колко се движи ? с 50 ли ? ,,Трасето ще е готово 2027 ,, че сега няма ли релси до Бургас ? Я остви по добре да отидем с колело . А с лифта ко стана ? Там ,,трасето,, кога да го чакаме ??? към 2040 ли ?
44
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Няма никакъв смисъл от висока скорост до морето. Просто пуснете качествени нощни вагони, които да са на сравнима цена с колата. Ако нямате възможност няма никакъв смисъл с магистрала освен екологичен. Само дето за семейства с деца ще е истинско "приключение"...
43
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 седмици
Това го слушам от 20г. Просто, има да се крадат едни пари
42
0
 
6
 
! Отговори
11111111111 преди 3 седмици
До ДълбокатаДСдържава...или както се казвал един другар на времето "Не е важно как се гласува, а КОЙ брои гласовете!"
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хои виж *** комшиите от Сърбия които не са нито в НАТО нито в ЕС какви влакове имат и за колко време вземат 500 километра като вашите от София до Бургас. С двупотопни влакове трета употреба от запада няма да решите нещата с бързия транспорт. Те хората с кола по бързо ще стигнат от вас.
40
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 3 седмици
До Анонимен за без пари и това ви е много,само претенции
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Варна? Варна... както каза една тиква.. без магистрала ще си останат едно село..