50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
172
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
до 159 преди 2 седмици
Четири пъти съм виждал пациенти със срязана артерия над китката. Хвърчи кръв на 3 метра.В този случай ако не знаеш какво да направиш пациента умира!Познанието е жизнено важно . И това важи не само за лекарската професия. Има ситуации в които бързата реакция спасява човек!
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1234 тази работа на 2 места е за сметка на здравето и живота. Ако лекарите получават европейски доходи ще работят само на едно място. И половината болници и ДКЦ-та ще затворят.
162
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 3 седмици
До АнонименВсеки си избира професията САМ.Ако завиждаш на продавачките, *** работи като тях и ще взимаш колкото тях, и то без да учиш много години. Или пък отвори самостоятелен кабинет и изкарвай колкото можеш на частна практика. Но както правят почти всички - хем на държавна работа ,хем частна практика и накрая и кражба от касата -няма как да бъде все така. Да не говорим за грубото отношение и високомерието - разбира се, че ще събужда агресия...Не се сещам за осъден за грешка лекар...
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами какво да е отношението на младите лекари и на мед сестрите, като получават по-малки заплати от една продавачка в голям супермаркет? Продавачките да не би да са суперлюбезни с вас. Лекарите учат 6 години, после специализират още 3-4, поемат отговорност за човешкия живот, а братята без образование и и чалга поколението без възпитание искат ВИП обслужване. Няма как да искате бедният лекар да е усмихнат и доволен когато мръсни и пияни хора го псуват. *** народ - слаба държава.
160
0
 
3
 
! Отговори
мнение преди 3 седмици
Лекар не е професия, а призвание.Не учете медицина, ако мразите хората.
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е важно лякаря да знае всичко. Вачно е да е Човек. Имал съм възможност да общувам с много лекари. Повечето са свестни. И достатъчно професионални. Дори и да не са твърде квалифицирани защото са млади (или стари).Обаче имал съм случаи да искам да го/я застрелям още пъртвите 30 секунди след като си отвори устата. Ако не застрелям то поне да пусна два прави и едмо маваши в празната картуна на оператора на докторския език. Такива *** са някои, че не се траят.
158
3
 
10
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 седмици
Лекарите след полицията са най-корумпираното племе ! Да не говорим , че останаха само некъдърниците !
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто да не им попадаш в ръцете. Търгаши в бели престилки. "Здравната реформа" завърши успешно - вече няма лекари, а търговци със здравни услуги. МУ трябва да се закрие. Там преподават изкукали бабички, които си учат студентите да плюят колегите си.
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато баща ми получи инфаркт,го закарах аз в Спешното, защото от 112 казаха, че ще изпратят кола до час.Чакахме час преди да влезе на преглед, приеха го по спешност, ще му слагат стент.Аз чакам в коридора, минаха 2 часа, минаха 4 часа,лекарите минават в коридора покрай мен, задавам въпроси-ни гък, на 6-ия час не издържах и дръпнах лекаря за ръкава и поисках ИНФОРМАЦИЯ за състоянието на пациента.Имало усложнения и т.н.Ами кажете бе, ние сме ХОРА, разбираме, че не сте магьосници.Просто говорете
155
3
 
11
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 седмици
От лекарите се очаква просто да са по-човечни и състрадателни,да са компетентни в областта в която са специализирали и да са отговорни,защото става въпрос за живота и здравето на техните хациенти.Ако пък не си харесват работата,да се захванат с нещо друго.Когато работиш в сфера където се налага да спасяваш хора се налага да даваш най-доброто от себе си.Това не е като да чистиш и да сервираш кафе например.
154
2
 
14
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 3 седмици
Такова е мнението на 50 % от пациентите, да. Щот... 50% са от братята роми. Те си мислят, че всички са им длъжни.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Д-р Дулитъл, еми ти си проблемът в тази държава :)
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Д-р ДулитълКухи приказки, на споменатите на плащаме със застраховките си.
151
6
 
6
 
! Отговори
Д-р Дулитъл преди 3 седмици
Нека всеки от коментаторите се вгледа в себе си,и да си отговори на въпроса:,,Какъв съм аз в своята професия?Не заслужавам ли понякога да ме пребият?"90 % заслужават,и още как.Аз бих пребивал автомонтьори,бизнесмени,адвокати,банкери,футболисти,зърнопроизводители и т.н.Списъкът може да бъде продължен.
150
5
 
4
 
! Отговори
истината е преди 3 седмици
Че съм вън от тяхната система и не съм я ползвал над 25 г във къщи лекувам и семейството -- естествено не правя сърдечни операции във домашни условия но съм си спестил мноооооого срещи със хора които просто носят бяла престилка -да някакви лекари са нещо са завършили пишат рецепти на латиница НО сега вече възела се затяга и те са доволни защото колкото и да не го обичаш трябва да стойш смирен ,а той да ти важничи и компетентничи -изобщо не ми трябва НО няма начин освен да минеш изцяло на внос .
149
2
 
9
 
! Отговори
Като са знам .... преди 3 седмици
.....Ти си болен той те гледа и си вика още един паранойк ...или като разбере че си минал 65 г ти вика ти какво искаш бе виж колко си живял егати и антиката дошла да се лекува !
148
4
 
3
 
! Отговори
Като са знам .... преди 3 седмици
.....какъв съм инженер ,какда ида на лекар ? Сега вече моя бабун личен лекар и антибиотици не изписва и ме лекува със добавки --пълна идио.....щ,,,на ! Хора работата отива на пари вече и антибиотиците ги намирам под масата и внасям отвън НЕ ,ЧЕ трябва да се пият но има много положения при които трябва да се действа със акъл и бързо ,а не според директиви на ЕС !
147
4
 
18
 
! Отговори
absurd преди 3 седмици
Лекарите са бизнесмени и търгуват със здравето ни
146
4
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 3 седмици
Чета коментарите и се чудя... Имате работа имате началници или съдружници и те се държат понякога с вас не по-добре отколкото лекарите ама не им скача никой на бой... отговорете си на този въпрос. ЗАЩО? Има хора и хора навсякъде ама агресията ни избива към лекарите.... що не ни избива към нас си които сме позволили в много от случаите да ни се случи нещото (болест нараняване и тн). Лекарите не са всесилни и можещи. Не може да очаквате да оправят нещо което сами сте неглижирали с години понякога.
145
8
 
14
 
! Отговори
Валерия преди 3 седмици
Меркантилни и нахални с високо самочувствие някои беэ никакво покритие!!! Чакаш с часове эа преглед и излизаш по болен от преди!!! Има изключения но те са рядко!!! Пред спешните кабинети също държат се така сякаш ние сме виновни че сме болни!!! ГАДОСТ!!!