Светът плаче с Норвегия

Задържаният норвежец е признал, че е стрелял по младежите
Обновена: 23 юли 2011 23:07 | 23 юли 2011 23:00,
218

Норвежкият флаг е спуснат наполовина на сградата на парламента в Осло. Снимка: Reuters

Мъжът, убил десетки младежи от летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, е стрелял час и половина, преди да се предаде на екипа от специалните полицейски части, които пристигнали 40 минути след началото на кървавата драма, заяви шефът на полицията Свайнунг Спонхайм.

Дегизираният като полицай мъж е имал две огнестрелни оръжия, каза Спонхайм на пресконференция тази вечер.

Полицията е срещнала проблеми с транспорта до острова, защото е било трудно да се намерят лодки.

Все още се разследват твърденията на някои очевидци, че на острова е имало втори стрелец, но засега това не може да се потвърди.

Бруталното нападение на Ютьоя бе предшествано от взрив на кола бомба до правителствена сграда в центъра на Осло, където бяха убити седем души.

Задържаният бил "християнин фундаменталист"

Задържаният, чието име полицията не разкрива, но медиите обявиха, че се казва Андерш Беринг Брайвик, е обвинен и за двете нападения. Той е признал само, че е стрелял с огнестрелно оръжие на острова.

„Той участва в диалог с полицаите през цялото време, но е много труден за разпитване“, призна Спонхайм.

Полицията определи 32-годишния норвежец като християнин фундаменталист с крайно десни убеждения. По информация на Ройтерс той е бивш член на популистка анти-имигрантска партия.

Коментари в сайтове, в които е влизано с името на Брайвик, критикуват европейските политики, насочени към приемане на културите на различни етнически групи.

„Кога мултикултурализмът стана идеология, създадена да разруши европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", се отбелязва в коментар, публикуван на 2 февруари 2010 г. на дясноориентирания сайт document.no.

Броят на жертвите може да се увеличи

Най-малко 85 души са убити при стрелбата на остров Ютьоя. Полицията обаче съобщи, че още 4-5 души са в неизвестност. Властите претърсват водата край острова с лодки и подводни камери, за да открият жертви на стрелбата или спасили се с плуване.

С потвърдените седем смъртни случая при експлозията в норвежката столица броят на жертвите достигна 92-ма души.

Полицията продължава да претърсва развалините в центъра на Осло и по думите на полицейския началник в правителствената сграда има още части от тела.

Светът осъди атаките в Норвегия

Кървавите нападения, извършени вчера в Норвегия, предизвикаха вълна от възмущение по света.

Хората в редица страни оставят цветя и палят свещи пред посолствата на Норвегия, за да почетат жертвите, а много държавни и правителствени лидери изтъкнаха важността на сътрудничеството срещу тероризма.

Още по темата

Тези нападения напомнят на международната общност какъв е залогът на предотвратяването на терористични актове и колко необходимо е сътрудничеството в областта на разузнаването, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън предложи помощта на страната, включително на тайните служби, за откриването на убийците и предотвратяването на други невинни жертви.

Двойната атака бе осъдена също от ЕС, ООН, НАТО и от редица държави от всички континенти.

Дори Китай, който влезе в конфликт с Норвегия заради присъждането на последната Нобелова награда за мир на дисидента Лю Сяобо, се присъедини към гневното възмущение от насилието, без да споменава изрично Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: НорвегиястрелбаОсло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
ДНЕС БГ НАУЧЕТЕ СЕ ПОДА ПОДОБНИ НОВИНИ ДА СПИРАТЕ ВСЯКАКВИ КОМЕНТАРИ !!!!!!
175
5
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Не е особено приятно , но поне стана ясно , кой са качествените хора в Европа и кой са откачалките . Ние може да не сме богати ама такъв терорист не се появил в Югоисточна Европа ...
174
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този норвежец трябва да го пуснат и да го доведат в България да се разходи из Парламента, Министерския съвет, Президентството и Факултето. Така ще очисти България от всички ***.
173
2
 
13
 
! Отговори
До 165, 180, etc. преди 12 години
Вие сте страшни ***, бе хора.Страх ме е, че живея заобиколена от такъв тип тежко психично болни хора, които подкрепят един масов убиец.Страх ме е, щото щом това се случи в страна, която е с нулева престъпност на фона на целия свят, значи в държавица като България, където живеем на прага на мизерията и всички са такива агресори, не е изключено скоро някой като вас двамата *** да хване и да изтреби не 100, а 200 души. Нещастници.
172
2
 
7
 
! Отговори
Милко преди 12 години
Няма да се присъединявам към "хора на оплаквачите", ще кажа само - дори държава (а не територия), е уязвима откъм действия на фанатици, т.е. с изразена психопатология. Бившият шеф на британското контраразузнаване - Дама Стела Римингтън е абсолютно права като казва, че актовете ще успяват от време на време, въпросът е медиите да не ги усилват, защото това е целта на извършителите - без значение дали са терористи или лица с психиатрична обремененост. Да не се дава публичност на психопатологията!
171
22
 
6
 
! Отговори
ss преди 12 години
Светът плаче с Норвегия ??? Не виждам смисъл да плача за убити араби и *** !!! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
170
1
 
8
 
! Отговори
wtf преди 12 години
хей 163, Tъпанарка съм, в женски род. Не мога дори да си представя защо допускаш че съм черен работник в западна европа. Никога не съм била и никога няма да бъда. Не ме дразни правителството - дразнят ме сънародниците ми и ме дразни чувството за превъзходство на западноевропееца. Дразни ме факта че Българите винаги търсят отговорността извън себе си. И се опитах да направя съпоставка. Както и да е... искрени съболезнования. Не ми харесва факта че някой избива хора от чувство за превъзходство
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Норвегия, Афганистан, Пакистан - това са опасни държави с радикален екстремизъм, фундаментализъм и атентати.
168
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не плачаааааа, аааааа, самовзривили се ***, хахахахах. А ние си строим магистралите....
167
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле колко сте ненормални, жалки коментаторчета. Вие не сте хора, бе. Добре, че до зад екрана на компютъра ви стига смелостта. ***.
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори и висок стандарт като си заобиколен от чужда черна ***
165
26
 
5
 
! Отговори
НЕ МИ ПУКА!!! преди 12 години
Не ми пука нито за Норвегия, нито за *** поюдейчен Свят!!!
164
10
 
11
 
! Отговори
viking преди 12 години
Не може па всичко да е хубаво тая Норвегия. Ето и там има психари, а уж живеят добре! Значи не всичко е в СТАНДАРТА
163
3
 
14
 
! Отговори
7 преди 12 години
Странно е това определение "Християнски фундаменталист", не бях чувал за такова животно, още повече пък като става дума за един масов убиец. Защото примерно на масовите убийци в името на исляма, Мохамед им е обещал място в рая с незнам си колко там девици - затова имаме и така нарече ние ислямски фундаменбталисти . В същото време на убийците без изключение,и без значение защо убиват, Христос е обещал едно тъмно горещо място - в този смисъл - *** не е никакъв християнин
162
7
 
3
 
! Отговори
TR TURK преди 12 години
DO 197 TOVA E NAY LESNATA RABOTA NEDEYTE BIRZAYTE,IMA OCHTE VREME ZA TOVA!!!!!!!!!!!!
161
9
 
6
 
! Отговори
TR TURK преди 12 години
NEDEYTE DA LIGATE HORATA NIKOY NE PLACHE!!!
160
12
 
17
 
! Отговори
отвратена преди 12 години
Този християнин фундаменталист да заповяда в БГ *** махали и да ги зачеше всички ***. Е тогава света ще тържествува и ще се радва че сме се отървали от ***.
159
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ Е МАСОН,ИЗВЪРШИЛ Е РИТУАЛНО УБИЙСТВО,НИКАКЪВ ХРИСТИЯНСКИ ФУНДАМЕНТАЛИСТ НЕ Е!МАСОН-УБИЕЦ,ПРОМИТ МОЗЪК,РИТУАЛЕН УБИЕЦ!
158
5
 
5
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Янките а и другите пишещи се за господари на света не разбраха ли че терористичните актове както ги наричат те са в резолтат на техните терористични нападение върху държавите им И налагане на американска демокрация която е неприсъща за тези държави Избиване на мирно население и ограбване на богатствата им.
157
2
 
8
 
! Отговори
до опинец преди 12 години
Кого лъжеш, другарче въшливо? - Свобода в България?!?Освен да избягаш нямаш никаква друга свобода. Черна другарска прокуда! ----------------------- То като си опинец, угодия нема...Повечко требва да изгладнееш, да ти дойде акъла в главата.