Синджар – зловещият град от тунели на "Ислямска държава"

В помещенията има легла, възглавници, лекарства, копия на Корана...
26 ное 2015 14:16, Мария Захариева
22

  Снимка: кадър Youtube

Тайна мрежа от тунели, издълбани от "Ислямска държава", бяха открити под иракски град, пише "Дейли мейл".

Около 40 подземни трасета са открити под град Синджар. В помещенията има спални дюшеци, електричество, чували с пясък, инструменти за правене на бомби, лекарства и копия на Корана.

Тунелите са открити от кюрдските сили, които освободиха северозападния град тази месец, след като той беше в притежание на ислямистите в продължение от над година.

Още по темата

"Номерихме между 30 и 40 тунела под Синджар. Това е като мрежа под самия град", коментира командир на кюрдските бойци. "Даеш са изкопали тези тунели, за да се крият по време на въздушните удари и да имат възможност за свободно движение. Също са и съхранявали оръжия и експлозиви. Това си е цял военен арсенал", допълва още той.

Дължината на два от тунелите са по няколко стотин метра. Всеки започва и завършва в изоставени къщи. Тунелите са тесни, но достатъчно високи, за да могат да ходят прави възрастни. В някои части прилича на бункер, в който са намерени прашни копия на Корана, одеяла и възглавници.

В друга част от тунела кадрите показват запаси от боеприсаи, бомби, патрони. 

Смята се, че Ислямска държава копаят тунели под териториите, които владеят, в Сирия и Ирак. Работата по тях е започнала доста преди началото на въздушните удари от коалицията срещу терористичната група миналата година.

"Това е част от стратегията на ИД още от самото начало", смята Лина Хатиб, старши научен сътрудник от парижкия мозъчен тръст. "Ислямска държава" е била добре подготвена за бомбардировките", твърди тя.

"Ислямска държава" пое контрола върху Синджар през август 2014 г., убивайки хиляди жители на града, предимно язиди. Стотици жени язиди са пленени от джихадистите, като са принудени да приемат исляма и да се оженят за екстремистите.

Кюрдските бойци откриха два масови гробове в района на Синджар, след като освободиха града. В единия са намерени 78 тела на възрастни жени. В другия са открити между 50 и 60 тела на мъже, жени и деца. 

Синджар вече е изчистен от експлозиви, но кюрдите очакват да открият и още тунели. 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
ЧКОРПИОН преди 3 години
ПУЩАЙТЕ КОШЕРИ С ПЧЕЛИ,ОТ АЛЕРГИЯ ЩЕ ИЗПУКАТ ГАДОВЕТЕ
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номерихме,
Даеш,
боеприсаи...

Колко ли грешки още могат да се допуснат в една кратка статия? Експериментите продължават...
10
0
 
13
 
! Отговори
Snorky преди 3 години
МИ5, ЦРУ и КГБ харчат за ден колкото Африка за година. Руснаци и американци разполагат с лазери, които изпепеляват хората като мравки през бетона и още куп неща, за които не сме и чували. И всичките тези високоплатени и високоинтелигентни господа с неограничени ресурси и изключителни оръжия не могат да победят ИД вече 2 години?!?!?! Едва ли има някой, който да вярва в това!
9
2
 
24
 
! Отговори
Жан Габен преди 3 години
Ето какво са правили пленниците на ИД които са били държани с години преди да ги убият. Копали са като къртици денем и нощем докато издържат. Който не издържи се води безследно изчезнал, който издържи, след време като каталяса съвсем го изкарват и екзекутират публично. Мъже, жени и деца са копали като роби в земята... Луда работа са тия от ИД.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кухните под мивките, в стаите под креватите на децата, под килимите са намирали капаци със скривалища свързани с тунели дълги но 15 километра. в тези тунели са намирали скрито оръжие, крадени коли, скелети на убити хора голяма част от тях на децата на друговерците които са им служили като прикритие или заложнеци.
Това е лицето на терористите.
7
6
 
8
 
! Отговори
9+9=18. 1+8=9. преди 3 години
Подземни градове, тунели и тем подобни къртичени са специалитет не само на ИД. Палестина е цялата върху тунели изградени от Хамас и ислямския джихад. Под Синай в египет има тунели по които с джипове и камиони минават. Покрай Бейрут в бившата християнска стряня Ливан Хизбула е направил цял подземен град. От там ислямските лидери с години не излизат, АлКайда също са като къртици под земята
Навсякъде са заложели ислямски капани. Ако тръгне военна пехота по тези земи жив войник няма да излезе
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете им газ от единия край и ги чакайте на другия
5
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Също са и съхранявали оръжия и експлозиви...."
По чужд канал обаче казаха, че материалите за направа на бомба са американски!...
4
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали затова има термобарични оръжия - изкарва черните хлебарки отпод земята добре опечени!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го гледах някъде.
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже сирийската армия въведе термин :"тунелни войни".
Копане, слухтене и взривяване...
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мишки!