Евро 2016 е в историята! 11-те неща, които няма да забравим

Шарени фенове, колоритни коментатори и бой белязаха финалите
11 юли 2016 16:52, Красимир Ангелов
15

Уил Григ не влезe в игра, но пък се превърна в сензация на Евро 2016. Снимка: Reuters

Евро 2016 вече е в историята. Португалия победи Франция и за първи път в своята история спечели купата "Анри Делоне", за ужас на домакините. Малка утеха за тях е, че Антоан Гризман стана голмайстор на турнира с впечатляващите 6 попадения.

Футбол, страст, емоция. В следващите редове ви предлагаме да видите 11-те неща, които няма да забравим на Евро 2016:

Уил Григ

Може ли футболист да се превърне в голямата звезда на едно голямо първенство, без дори да е записал нито една минута на терена? Може, ако се казва Уил Григ. Прекалено малко се знаеше за нападателя на английския Уигън преди началото на първенството. Както самият селекционер на Северна Ирландия Майкъл О`Нийл сподели, Григ е бил едва четвъртата му опция в атака. С други думи – последната резерва. Една песен обаче го превърна в символ на Евро 2016, защото едва ли има фен по стадионите на Франция, който да не пя "Will Grigg's On Fire". Е, щом и самият Ерик Кантона изпя тази песен, какво да говорим повече...



Викингският поздрав на исландците

Исландия определено се превърна в най-симпатичния отбор на това първенство. Считани за абсолютни аутсайдери, Гилфи Сигурдсон и компания не се дадоха на бъдещия шампион Португалия и най-важното – изпратиха скъпоплатените англичани рано-рано в къщи. А поздравът им с пляскането на ръце се превърна в истински хит в цяла Европа. Не случайно френските фенове не чакаха дълго и го откраднаха. Малко нечестно, нали?

Екшън и бой по улиците. Главни герои – англичани и руснаци.

Първенството завърши доста миролюбиво, но никак не започна така. А главните бойни герои по улици и кафенета бяха англичани и руснаци. И разбира се кулминацията на тяхната ненавист се разрази в Марсилия по време на мача между двата отбора, когато руснаците дори понабиха английските фенове още на трибуните, въпреки многото стюарди. Като цяло Марсилия преживя няколко безсънни вечери, но руснаци и англичани си заминаха рано от Еврото и това вероятно успокои първенството. А може би и полицията накрая влезе в час е не допусна нови кървави инциденти.

Исландският коментатор Гудмундур Бенедиктсон

Моооци, Моооци, Моооци... Как ли биха звучали тези слова в устата на исландският коментатор Гудмундур Бенедиктсон, който също остана една от запазените марки на Евро 2016. Какво всъщност казва исландския Алекси Сокачев може само да гадаем, но със сигурност той ни накара да се усмихнем.

Прическите

Пол Погба и Иван Перишич смаяха публиката със своите патриотични прически. Първият се появи с изрисуван петел на главата, а вторият направо си изрисува знамето на Хърватия. Е, на фона на тях Кристиано Роналдо си беше просто късо подстригано момченце.

Изненадите Уелс и Исландия

Както на всяко голямо първенство, и във Франция имаше няколко отбора, които спечелиха симпатии с играта си. Воден от Гарет Бейл и Арън Рамци, Уелс достигна до исторически полуфинал в дебюта си на европейско първенство. При това "драконите" спечелиха група с Англия и Русия, а след това повалиха коравия отбор на Северна Ирландия и отнесоха соченият за фаворит отбор на Белгия. Исландия остана едно стъпало назад и отпадна на 1/4-финал, но това постижение е повече от историческо за страна с население от 330 000 души и едва 80-тина професионални футболисти. На фона на хилядите професионални футболисти на Англия, които отнесоха невиждан срам след мача с викингите.

Провалът на Англия и Испания

За провалът на Англия вече стана дума – най-скъпоплатеният треньор на това европейско загуби от отбор, воден от зъболекар. Англичаните отново се провалиха на голямо първенство и са отборът с най-много победи на европейски първенства, който никога не е вдигал купата. Кой знае, финалът след 4 години ще е на Уембли?

Шампионът от 2008 и 2012 година Испания също отпадна рано и не успя да защити трофея си. Вероятно, ако испанците не бяха допуснали онзи хърватски гол в края на мача, нещата сега щяха да изглеждат по друг начин. Може би. Но е факт краят на една ера – ерата на Дел Боске и "Ла Фурия Роха".

Пропуснатата дузпа на Симоне Дзадза

Да те пуснат в последната минута на продължението с ясната идея, че трябва да биеш дузпа и ти да я изпуснеш... Еми няма такъв карък. Още по-комичен стана начинът, по който Симоне Дзадза изпусна важна дузпа срещу Германия на 1/4-финалите. Нападателят на Ювентус се засили с нещо като ръченица към топката, а ударът му беше повече от сватбарски. И му донесе стотици бъзици в социалните мрежи.

Шесте гола на Антоан Гризман

Малка утеха за домакините на Евро 2016 остана голмайсторския приз, спечелен от Антоан Гризман. Нападателят на Атлетико Мадрид беше големият локомотив, който дърпаше "петлите" напред и стана първия футболист след Мишел Платини през 1984 година, който отбеляза поне 6 гола на еврофинали. Браво, Антоан!

Триумфът на Португалия с една победа в редовното време

Португалия стана европейски шампион с впечатляваща успеваемост и интересен рекорд. Първо момчетата на Фернандо Сантош излязоха от групата си с 3 равенства, а в оставащите си 4 стъпки до титлата те победиха в редовното време само в един мач – в полуфинала с Уелс. 2 пъти португалците победиха с продължения (1/8-финалът с Хърватия и финалът с Франция) и един път отстраниха противник с дузпи – Полша. Но пък в крайна сметка всичко е по правилата, а победителите не ги съдят, нали?

Голът на Джердан Шакири

На Евро 2016 паднаха доста красиви голове, но един като че ли беше над всички. Джердан Шакири изравни за своята Швейцария в мача срещу Полша на 1/8-финалите с ефектен ножичен удар, какъвто рядко се вижда по терените. За финал – насладете му се и вие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Евро 2016
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Уау преди 7 години
Авторът, алоооо! Как започваш изречение с "Еми"?!? Как започваш изречение с цифра?? Как може, журналисте, да не знаеш пълен и непълен член??!?!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перуката е бил на финала, за да види на живо как се играе футбол.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евро 2016 ще остане в историята с класирането на: 1. Украйна2. Русия3. Румъния .....отзад напред !
8
3
 
8
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 7 години
За пореден път сме непобедени на Европейски финали. Аууу!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
олимпийските игри ще са по атрактивни. то и там ще има футбол.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
олимпийските игри ще са по атрактивни. то и ще има футбол.
5
9
 
24
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Гледал съм 4 европейски и 4 световни , но това беше най-грозното и скучно европейско !
4
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-интересното на това европейско беше ,когато на втория ден от него на 11 юни тоест, братушките смляха от бой английските алкохолизирани ***.оти по улиците на Марсилия. За пръв път в историята си тези бо.клуци от Острова разбраха, че има и по-откачени копе.лета от тях.
3
2
 
16
 
! Отговори
ф преди 7 години
България трудно ще играе и на формата с 32 отбора.Но крушката си има опашка. Вижте какво се е наредило зад т нар спорт ,култура ,наука ,икономика и политика в БГ и ще ви стане ясно .
2
8
 
3
 
! Отговори
Даеш преди 7 години
Колко ни текоха лигите по тези пълни стадиони...
1
6
 
18
 
! Отговори
топ Рони преди 7 години
Дано това е последното първенство и на БНТ .Не заслужават да се гаврят с великата игра. Нека да си направят собствено първенство и да назначат Кедъра за капитан на отбора .