Разделеният остров: Ще има ли обединение за Кипър?

Вижте кадри от местата, които са застинали от 40 години
Обновена: 14 яну 2017 10:21 | 14 яну 2017 10:10, Красимир Ангелов
51

  Снимка: Reuters

Тази седмица лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация. Това стана по време на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева.

Още по темата
Разрешаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 г.

И докато преговорите текaт, ви предлагаме да видите кадри от тези части на Кипър, където животът е застинал от близо 40 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: кипърразделение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
40 години окупация на северен Кипър от Турция това е истината! Обаче Плевенлиев както се забелязва не се възмущава, а нашите политици по стар обичай ни закачиха пак за съюзник на държава окупатор!
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Ако питаш турците целият свят винаги е бил турски. Аман, бе!"---А, бе, и те като македонците ... :)
30
10
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
Българин или арменец може да забогатее само сред турци. В турска държава, с много турци. Арменец в армения трудно ще забогатее. За да станеш богат първо трябва да има работливо население. Сред мързеливци няма как да забогатееш. Някой трябва да бачка все пак.
29
0
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 7 години
През повечето време в миналото картата на Европа е имала съвсем друг вид.Границите са минавали по други места. България е опирала на три морета. Сащ не са съществували допреди два века. И сега, когато най-после народите могат да заживеят спокойно, като осъзнаят, че границите са безкрайна глупост трябва ли заради болните амбиции на ненормални политици отново да се сбиеме и да делим света? Явно трябва, защото човечеството не е поумняло нито на сантиметър.
28
5
 
3
 
! Отговори
do 33 преди 7 години
Е нали бяхте "роби" бе как така сте станали заможни?
27
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
prez povecheto vreme ot minaloto Kipyr e bil chast ot Osmanskata imperiq ie syvsem normalno sega da e chast Turciq,ako s dobro ima i drug nachin!Tezi zemi sa vzeti s kryv,nqma da bydat dadeni bez kryv!!!
26
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако питаш турците целият свят винаги е бил турски. Аман, бе!
25
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кипър винаги е бил турски и никога гръцки.
24
3
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 7 години
Е това са от гръцката част.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отчитайки масовата емиграционна вълна на турски кипърци от окупираната част, може да се каже, че общата численост на турските войници и преселници вече надвишава броя на останалото коренно турско-кипърско население.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На острова и до днес е разположена 43-хилядна турска войска, въоръжена с най-модерно оръжие. В нарушение на международното право и с цел промяна на демографската структура постепенно, в продължение на години, биват заселвани турци, предимно от Анадола, една от провинциите на Турция, и разселвани на окупираната територия. Броят на заселниците е 160 хиляди. Отчитайки масовата емиграционна вълна на турски кипърци от окупираната част, може да се каже, че общата численост на турските войници и пресел
21
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като погледнеш снимките и виждаш, че са за окайване.Ама с Турция зад гърба - толкова. Покажете снимки от гръцката част. Чисти улици, подредени витрини, усмихнати хора. А тука - трагедия.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази работа нещо ялова ми се види... Но на фона на превръщането на Турция в абсолютна монархия и като знаем апетитите на Ердокук, човек трябва да си има едно на ум.
19
14
 
18
 
! Отговори
СТАВРОС ПЕТРОС преди 7 години
ДА СЕ МАХАТ ТУРЦИТЕ ОТ КИПАР, И ТОГАВА ЩЕ ИМА ОБЕДИНЕНИЕ.КОЛОНИСТИТЕ ОТ АНАДОЛА + И ТУРСКАТА ОФИЦИАЛНА ДЪРЖАВНА ВОЙСКА НА ДЪРЖАВАТА ТУРКИА = ВЪН ОТ ГРЪЦКИ ВИЗАНТИИСКИ КИПАР.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преговорите спряха заради териториалните претенции на гърците и искането им турската армия да напусне острова което е невъзможно
17
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За незнаещите да обясня как се стигна до освобождаване то на Кипър от турската армия,през седемдесете години на миналия век гърците почнаха масови издевателства над турското население в острова хиляди кипърски турци бяха или изгонени от родните им места или избити и заровени в масови гробове,т огава един от гарантьорите на Кипър,Турциа предупреди да спрат издевателствата но отговара на гръцката хунта беше да анексира и приобщат Кипър към Гърциа тогава на аскера не им остана друго освен да дебарк
16
5
 
15
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ако това стане след 20 г на този остров ще има само турци. Все едно албания и сърбия да се обединят
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
журналистите, а да сте в час, че преговорите не текат, защото турците се оттеглиха,защото имали неща да вършатзащото аз следя преговоритеили да сте чули,че им беше казано,като питат за пари,да не питат Европа?
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Друг АнонименМозъкът си ми е много здрав даже!Русия има голям, ама много голям интерес да ни "освобождава"Сигурен ли си? Те всички така казват - много, ама много наред. Но защо все пак не отидеш на лекар специалист, нека той да провери дали е наред или не.
13
9
 
13
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 7 години
До: номер 12Мозъкът си ми е много здрав даже!Русия има голям, ама много голям интерес да ни "освобождава", да ни "помага" срещу нашите "поробители". И да ни поучава, да ни обяснява собствената ни история (през призмата на руската политика), да ни учи да и бъдем признателни и т.н.Единственото което спира Русия да ни окупира е "Уровень реки Дуная в сантиметрах"...И съседна Румъния. Която няма да се остави на Кремъл да я командва!