Гневът в Румъния – половин милион пак на протест

Хората излязоха по улиците с викове "Оставка" и "Крадци"
36

Снимка: Reuters

Около половин милион души по оценки на медиите излязоха снощи за шести пореден ден на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегли спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния, предаде Франс прес.

Оттеглянето на постановлението не уталожи гнева на демонстрантите, които бяха около 250 000 в Букурещ до сградата на правителството и още толкова в други румънски градове.

Протестиращите искат оставка на социалистическото правителство на Сорин Гриндяну.

Текстът предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева).

Още по темата

Най-масовите антиправителствени протести от революцията през 1989 г., при която бе свалено правителството на диктатора Николае Чаушеску, успяха да притиснат новото румънско правителство да оттегли набързо приетото решение. Нормативният акт, срещу който се обяви влиятелната Румънска православна църква, щеше да отслаби усилията за борба с корупцията, които бяха започнали да постигат напредък срещу управленческата култура на политици, свикнали да действат безнаказано, отбеляза Асошиейтед прес.

"Оставка!" и "Крадци!" скандираха вчера демонстрантите в Букурещ, развявайки националните трибагреници и знамена на Европейския съюз.

Премиерът Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември. Той обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Досега протестите протичат до голяма степен мирно и дори в празнична атмосфера.

Вчера имаше и проправителствена демонстрация, на която няколкостотин души се събраха около президентския дворец да протестират срещу решението на президента Йоханис Клаус да застане на страната на протестиращите, искащи отмяна на мерките за смекчаване на антикорупционното законодателство.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Румънияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
was преди 7 години
Протестиращите искат оставка на социалистическото правителство на РУМЪНИЯ.Мисли Корнелия Нинова - председателят на БСП,мисли!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са хора не мръшляци като нас!Отстояват си исканията.в БГ "протестите"са само хорца, тъпани и гайди.Т.е, радост и веселби.Кой нормален човек ще се съобрази с това?Колко ли се смеят наглите ни управници на такива "протести"...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе половин милион души и няма кой да ги купи и дирижира. Срамота! Да им пратим поне Петното с един отряд провокатори, па барем един контра - протест спретнат.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми г-н ***, хубави думи, но мислите ли ги наистина? В този форум 99% от пишещите мечтая за демокрация по путински - т.е. същото като сега, ама още по-зле.
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, който иска корумпираните *** да лежат в затвора за престъпленията си, бива обявяван за агент на Сорос.Плоско, другаре, плоско... Ще се видите с Бай Ставри май и това доста ви притеснява :)
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова и Радева, следите ли внимателно новините от Букурещ?
22
11
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
*** да погледне съседна Румъния и да е подготвен ако с фалшификации и далавери се върне на власт какво го чака няма ли сме корупция долен и подъл лъжец манипулатор
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте хубаво разликата между рях и нас, обикновено ни слагат на един кантар, но там има гражданско общество, а не сърдити чичковци викащи по студемтите, че са платени, от които (виж статията) всеки пети насилва дъщеря си, пропаднало и загубено общество.
20
12
 
21
 
! Отговори
Онзи преди 7 години
Правите съпоставки с протестите заради Орешака ! Ок . Тогава батя каза,че при 1 млрд- Бг фалира. После батя надърпа 20 млрд - протести хич ! Защо така ? И на румънчетата им кроят някакъв сценарий... Дано да не стигнат до украинския !
19
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така става винаги при управлението на социалистите...20, не знам какво става пи управлението на румънските социалисти, ама при нашите обикновено се връщат заеми, докато при "капиталистите" се вземат. Не знам, може би БОКО-асфалтовия го считаш за най-големия социалист.
18
3
 
9
 
! Отговори
димитров преди 7 години
Крaдци и изедници сa всички номенклaтурни комунисти и техните нaследници социaлисти и нaционaл-социaлисти, г-н Гьобелс
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7За румънците не знам,но се говори,че боко бил по-богат от сорос!
16
3
 
17
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Лелката още не знаем колко заеми ще вземе, но предния чичко вече ни го набута на два ката за две години!
15
5
 
19
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Румънската червена политическа мафия започва танцът "Орешарски". Ще валят топката, ще се валят пи земята, ще извадят контрпротестиращи..докато хората се изморят...Дано румънците не се хванат на това танго. Бой до дупка!
14
6
 
22
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
и при нас ще има ... спокойно! Ако дойдата фашисите от БСП и ДПС! Не го мислете ....
13
3
 
32
 
! Отговори
До Циник преди 7 години
Румънците от началото на промяната са по-добре от нас във всяко едно отношение. Не знам кое ти е дало повод да си въобразяваш, дори и за момент, че сме по-добре от тях! Има една съществена разлика между румънското общество и нашето: там почти отсъстват слуги на външни господари, а при нас е пълно с ***, предлагащи се на изток и на запад.
12
1
 
55
 
! Отговори
НЕКЪВ СИ ТАМ.. преди 7 години
По тихо братя румънци, да не събудите българите ....от овчия им сън...
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ситуацията ми напомня протестите срещу българския Дракула. И той се ос*ра тотално, но не желаеше да си подаде оставката.
10
1
 
31
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Браво на румънците - така се прави а не като тас умрели кутки
9
11
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Днешно време няма по обезмислена и дискридитирана дума от думата "Корупция". Неолибералите от СДСтата я използуват пред незаинтересованите маси, за да ги излъжат да гласуват за тях, да узурпират с цветна революция властта, за да може всичко да продължи по старому.