Звезден рожденик: Мануела Малеева на 50

Ето най-интересното за легендарната българска тенисистка
Обновена: 14 фев 2017 07:19 | 14 фев 2017 07:00, Красимир Ангелов
13

Снимка: Reuters

На днешния 14 февруари своя рожден ден празнува легендата на български женски тенис Мануела Малеева. Най-голямата от сестрите Малееви е родена през 1967 година в София и започва своята професионална кариера през 1981 година.

Мануела Малеева е най-високо класиралата се българска тенисистка в световната ранглиста – 3 място. През своята кариера има успехи над имена в световния тенис като Мартина Навратилова, Крис Евърт, Габриела Сабатини, Мери Джо Фернандес, Аранча Санчес-Викарио, Яна Новотна, Зина Гарисън, Дженифър Каприати и др.

Ето най-интересното за легендарната българска тенисистка:

Бъдещата тенис звезда израства в спортно семейство. Майка й Юлия Берберян 9-кратна държавна шампионка на България, а баща й Георги е баскетболист. Сестрите на Мануела – Катерина и Магдалена, също стават известни тенисистки.

През 1980 г, когато е едва на 13 години, Мануела става най-младата шампионка на България за жени. Държи рекорда 8 години, преди през 1988 г. най-малката й сестра – Магдалена, да счупи рекорда й с 4 месеца.

Тя е единствената българска тенисистка, печелила турнир от Големия шлем. Това става на US Open през 1984 година, където триумфира на смесени двойки с Том Гъликсън.

В турнирите от Големия шлем тя два пъти е полуфиналистка на US open – 1992 и 93 година, още 12 пъти играе четвъртфинали -  3 на Australian open, 4 на „Ролан Гарос“, 1 път на Уилбълдън и 4 пъти на US open.

През своята кариера тя е спечелила 19 титли на единично от WTA, както и 4 титли на двойки.

Има бронзов медал от Олимпийските игри в Сеул през 1988 година.

През 1993 г. е обявена за спортист №1 на Швейцария.

Има 3 деца от брака си с швейцареца Франсоа Франие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очкавам Голям Шлем Сръбски от Григор и гадже на Лепа Брена
7
5
 
5
 
! Отговори
Охажор от ДАНС преди 7 години
Не е християнско да имаш идоли. Лошо е да си руска ***.
6
3
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Ти знаеш ли за какви цени става дума и колко деца могат да си го позволят? Дай по твоята логика да застроим всички паркове в София със всякакви платени спортни училища, за да има къде да играят децата. Въпросът е тази да не е по-тарикат от всички нас, че да не се сетим да направим една спортна площадка, но ако отида в общината и поискам терен по каналния ред ще се спукат от смях. А оная ниската възхваляваше приведения зет и заедно с него скачаше по площадите и виждаш резултата
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1И направи тенис-училище за да има децата къде да тренират, а не да се зомбират 24 часа пред компютъра. А за другите, които откраднаха в ПЪТИ повече само за себе си, защо не роптаеш? Или си е ОК Дебелян да се охранва за наша сметка, а когато Юлия Берберян прави нещо за децата, е тогава е скандално.
4
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАНУЕЛА СЕ СЪСТЕЗАВАШЕ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ,А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.ИНТЕРЕСНО МИ Е ЗАЩО ВСИЧКИ ПРЕУСПЕЛИ В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИ СИ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ,ЗА ДА СЕ ЗАХВАНАТ С ПОЛИТИКА И ДА ПОПАПАТ ТУК НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА.
3
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви хора има еййй - завист и хейтърство ! Вие навремето защо не сте грабили ? !Сега защо не се набутате в някоя партия ?!Ама не тук във форумите е лесно и най-вече анонимно
2
6
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Социалните мрежи и медиите промениха всичко, тогава не можехме да оценим успехите и на Малееви и на Стоичков, представяте ли си, ако Гришо стане номер 3 в тениса у нас какво ще настане....а само преди по малко от година го плюехме заради слабото му участие на Олимипиада-та ....както се казва -тука е така
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето майка й заграбени половината Борисова градина срещу една гарсионера в Младост.