Вълци, лисици, мечки, елени, орли... Има и живот след "Чернобил"

Украински учен с уникални кадри на фауната в района на ядрения инцидент
28 апр 2017 15:45, Красимир Ангелов
33

Снимка: klikabol.com

Само преди 2 дни светът отбеляза 31 години от ядрената катастрофа в съветската АЕЦ "Чернобил". Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

Днес обаче 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са  недостъпни за обикновените хора. Но въпреки катастрофата, там продължава да има живот.

Точно това ни показва и украинския учен Сергей Гащак, който е заместник-директор на Международна екологична лаборатория. Благодарение на работата му, светът научи за разнообразната фауна в зоната на Чернобил. Преди време Сергей постави камера на специална вишка, а резултатите може да откриете в следващата галерия.

Насладете се на животните, а още подобни красиви снимки може да откриете тук.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
!? преди 1 година
Аз очаквах снимки на триглавия змей горянин , на Кашчей Безсмертни и на къщичката с крака на Баба Яга , а той нормални животни без мутации взел да ми снима
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бг

Може и супер сили да имат даже
26
3
 
1
 
! Отговори
бг преди 1 година
До Анонимен

То че гъмжи ,гъмжи ,но не се знае с какви генетични болести и с каква продължителност на живота.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Чернобил ГЪМЖИ от живот, което показва, че човешката цивилизация е много по-вредна от радиацията.
24
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Я колко добре си живеят животните без човека - най-големия вредител на планетата!
23
4
 
7
 
! Отговори
Припят Припятов преди 1 година
Половин България пие радиоактивна вода ,вие плачете на чужди гробища...
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечка ли е или мутирал плъх?
21
3
 
10
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
Това са българските медии... Повечето подвластни на америка и пишман ес, и само плюят Русия, а не коментират други по-страшни аварии. Защо ли !!!!!?? Това е, няма реалност а само политика. Срам!
20
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Всъщност в района кипи див живот, сравним с тоя отпреди човешкото заселване!Явно човекът вреди повече на природата от всичко друго...дето се вика-излишно звено!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 30 септември 1999 г. се случва голяма авария в Япония. В завода за производство на гориво за АЕЦ в научния град Токаймура (префектура Ибараки), заради грешка на персонала, започва неуправляема верижна реакция, продължила 17 часа. Облъчени са 439 души, а 119 от тях получават доза, която надвишава в пъти дневно допустимите стойности. Трима служители получават критична доза облъчване, двама от тях умират.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1969 г. става авария с подземния ядрен реактор в Люцерн (Швейцария). Пещерата, в която се намирал реакторът и заразена с радиоактивни частици, била зазидана завинаги. Същата година се случва и авария във Франция - в АЕЦ „Свети Лаврентий" се взривява пуснат реактор с мощност 500 мВт. Причината е грешка на оператор по време на нощна смяна.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 12 декември 1952 г. в Канада става факт първата в света сериозна авария на атомна електроцентрала. Техническа грешка на персонала на АЕЦ Чaлк Ривър (щата Онтарио) води до прегряване и частично разтопяване на активната зона. Хиляди кюри радиация изтича във външната среда, а около 3 800 куб. м радиоактивно замърсена вода се оттича директно в земята, в малки резервоари, недалеч от р. Отава.
16
0
 
13
 
! Отговори
И в САЩ преди 1 година
Седемчасовият пожар през 22 март 1975 г. на реактора в АЕЦ Браунс Фери в САЩ (щата Алабама) струва 10 млн. долара. Аварията е също дело на човешка грешка, като АЕЦ-ът е изведен от строя за година.

Най-сериозният инцидент в атомната енергетика на САЩ е аварията в АЕЦ Тримейл Айлънд - щата Пенсилвания, случил се на 28 март 1979 г. В резултат на серия пробиви в оборудването и груби грешки от страна на операторите, във втория енергоблок на АЕЦ-а настъпва топене на 53% от активната зона на реактора.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 10 октомври 1957 г. в Уиндксейл, Великобритания, става голяма авария на един от двата реактора за производство на оръжеен плутоний. ... температурата на горивото в реактора се увеличава рязко, довеждайки до пожар в активната зона, продължил 4 дни.

... В резултат са замърсени са обширни области от Англия и Ирландия, а радиоактивният облак достига Белгия, Дания, Германия, Норвегия.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три са най-големите ядрени аварии в света, възникнали на АЕЦ. В САЩ на АЕЦ „Три Майл Айланд“ в щата Пенсилвания на 29 март 1979 г., в Украйна на АЕЦ „Чернобил“ на 26 април 1986 г. и в Япония на 11 март 2011 година на японската АЕЦ "Фукушима-Даичи І".
13
12
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Фокушима гръмна от непредвидимо цунами , а Чернобил гръмна от човешка глупост.Вероятно някои са гледали филма и знаят че е извършен опит по поръчка на ЦК на КПСС да се види дали е възможно отпадъчно гориво до си използво зо бомби или нещо такова.Не помня точно , отдавна беше.На монитора се вижда човек да тича в специален костюм и да маха с ръце да спрат реактора, ама никой от командната зала не гледа.И те така...
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика."
-----------------

Твърдението е справедливо до 11 март 2011 година, когато гръмнаха три блока на АЕЦ "Фукушима-1" и аварията беше приравнена към 7-та най-висока степен по международната скала за ядрени събития.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нормално руския атом е мирен!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А гущере и ястребе има ли? За един приятел питам
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ще има живот.
Природата ще намери начин да се възстанови дори и след атомна война. Просто няма да има хора.