Нов живот за най-пустата сграда в света – хотел в Северна Корея

На него грее и нов надпис: Държава ракетна сила!
1 авг 2017 21:00,
65

Новината за второто изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета бе водещо заглавие в медиите миналата седмица. В същото време, без да вдига шум, Пхенян показа какво се е получило след ремонта около най-известната му забележителност: футуристичния 105-етажен хотел във формата на пирамида - най-високата пустееща сграда в света.

След десетилетия на смущаващи отлагания на откриването му и слухове, че структурата на сградата може би не е стабилна, възможно ли е това да бъде следващият любим проект на Ким Чен-ун?

Ако не друго, тя поне има нов пропаганден надпис: "Държава ракетна сила"

Стените, издигнати около хотела великан "Рюгьон", за да не припарват хората до строителния обект, бяха съборени навръх годишнината от сключването на примирието в Корейската война. Открити бяха две нови широки стъпаловидни алеи към сградата и голям червен пропаганден надпис, заявяващ, че Северна Корея е водеща ракетна сила.

Ракетите, разбира се, са друг любим проект на Ким.

Ден след отбелязаната в четвъртък годишнина, Северна Корея изстреля тестово втора междуконтинентална балистична ракета, която според експерти е доказала, че оръжията на Пхенян вече може теоретично да достигнат по-голямата част от Съединените щати.

В продължение на повече от седмица преди годишнината, която е голям празник в Северна Корея, се виждаше, че зад стените на строежа в централната част на Пхенян работят войници от строителни войски с тежка изкопна техника. Имаше и ярко оцветени пропагандни билбордове - важен елемент за повдигане на духа, присъстващ неизменно на строителните обекти в Северна Корея.

Слуховете, почти винаги безпочвени, относно плановете хотелът да бъде завършен веднъж завинаги, са нещо като салонна игра между наблюдателите на Пхенян. Остава да видим дали сегашната работа по "Рюгьон" действително ще бъде стъпка към завършването на дълго забавения проект или по-вероятно е опит за по-рационално използване на терена около него.

Не е обаче изненадващо, че започва работа по тази невлязла в употреба забележителност. Пхенян преминава през период на масивно преустройство, откакто Ким дойде на власт след смъртта на баща си в края на 2011 г.
По негова заповед няколко проекта бяха завършени, включително 70-етажна жилищна сграда и десетки други високи сгради в квартал "Рьомьон" ("Зора") през април. Пхенян има ново международно летище, масивен научно-технически комплекс, чиято основна сграда е във формата на гигантски атом, както и много други обекти за развлечение и образование.

Откъде взема Ким пари да плати за очевидния строителен бум и за значително ускорените тестове на ракети за милиони долари е мистерия. Много привърженици на санкциите обаче обвиняват Китай, най-големия търговски партньор на Северна Корея, че не затяга достатъчно икономическите гайки на своя съсед.

От разстояние стъклената зеленикавосиня сграда изглежда готова да заработи. Смята се обаче, че отвътре далеч не е готова и дори че е нестабилна от инженерна гледна точка.

Работата по сградата започва през 1987 г., когато дядото на Ким, Ким Ир-сен, основател и "вечен президент" на Северна Корея, е все още жив. По план е трябвало да отвори врати през 1989 г. и да бъде най-високият хотел в света, изпреварвайки свой конкурент в Сингапур, построен от южнокорейска компания.

Но тежката икономическа катастрофа и масовия глад през '90-те лишават Северна Корея от възможност да налива средства в изграждането на хотела и там в продължение на повече от десетилетие остава позорен бетонен скелет. След това египетската компания "Ораском" - която има ключова роля и в изграждането на системата за мобилни телефони в Северна Корея - помага с финансирането на работата по завършването на лъскавата фасада на хотела през 2011 година.

Остава въпросът дали зданието е достатъчно стабилно, за да функционира като хотел или офис сграда.
Официалните представители не дават информация за плановете за бъдещето й.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реален БВП на глава на населението:България - 20000 $Северна Корея - 1800 $Номинален БВП на глава на населението:България - 7350 $Северна Корея - 583 $Айде който иска, да ходи при Ким. :)
45
2
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Забравил си хапчетата ...
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само боле мозък може да си мисли, че в С. Корея всичко е ток и жица. Неслучайно са казали хората - комунизма не е строй, а диагноза. Тука като гледам диагностицирани дал Господ.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55, направо ти завидях за това, че ще имаш честта да те наказват за неусмихване на вожда. Аз ще си остана в лошия демократичен свят. Ако е вярно написаното, искам след 1 г. престой там пак да влезеш тук и да пишеш. С радост искам да видя мнението ти тогава. Но може и да ти малко трудно, защото там нет няма, а и влезеш ли един път трудно се излиза извън ковчег.
42
0
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До до 55 неДа не ме убият, че гледам филм примерно....
41
2
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Наистина ли е толкова трудно да отхвърлите в съзнанието понятия като репресия, убийство и геноцид? Наистина ли толкова презирате свободата?
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
47, отиди де, какво чакаш? Ама не екскурзия, а направо да живееш. После след 1 г. се обади (ако си жив и на свобода), пак да говорим.
39
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
А аргументи нео? Или като не можем да отговорим, псуваме?
38
2
 
3
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До антисоросоидНе аз имам нужда да се обогатявам, ненормалник. Гей съм бил викаш, как не си ми пред очите само....
37
2
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Вие сте напъно изтрещели, ще изберете мракобесието и урудливото, защото виждаш ли ти, гейовете вече не се крият?!?! Болни мозъци сте ей...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43, в КНДР си, а? хахахахахахаха направо ти повярвах. Сигурно си в някоя "лоща" демократична страна като Германия.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи липсата на гей паради компенсира липсата на хляб и репресиите за най-малкото нещо. Доообре.Ако те изтезават от сутрин до вечер или няма какво да ядеш ти и децата ти, гей парада ще ти е последния проблем.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39, ти като не си падаш, защо не отидеш да живееш в КНДР? НАли тук сме много лоши, гейове, наркомани? Айде отиди, никой няма да те спре. И ако изкараш там повече от година без репресии, ми се обади, ако все още си жив де. Щото с 2 долара на ден не е лесно оцеляването.Само ми кажи защо си още тук, след като е толкова лошо, а не си там, след като е толкова хубаво? Само това ми отговори. Ама едва ли.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35, колко човека казваш са емигрирали за С. Корея, след като толкова харесват "чистота" и "спокойствие"? Само си позволи да се усъмниш във вожда и стой и гледай "спокойствие". Свят ще ти се завие от спокойствие. Особено в ковчега ще ти е мноооого (с)покойно.
32
1
 
4
 
! Отговори
Към умния преди 6 години
Та ти колко пъти си ходил в Пхенян? И С. Корея само Пхенян ли е? А дори и да е по-чисто, каква файда, като бачкаш за 2 долара на ден и те убиват за това, че не си се усмихнал на вожда?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32, абе те го харесват, ама не съм чул дори и един от тях да се е юрнал да живее там или дори само да учи. Защо ли?Дори и "бившите" *** рядко пращат децата си да учат в Мадър Раша, а ги пращат в "лошия" западен свят - САЩ, Швейцария, Обиденото кралство, Германия и т.н. Защо не ги пращат в КНДР, Раша, Венецуела и Куба? Питам и отговор не чакам.
30
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Ръстта на населението ли ти е критерия. Ако е така, значи Свазиленд и останалта част на Африка е с най-висок стандарт, а Германия от десетилетия е утайката на света. А братята роми са едни от най-добре живеещите в световен мащаб.
29
2
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Леле как са се наежили всички червени тролчета да защитават вожда... Вижте гротестната мутра на Ким и се спрете. Как може да харесвате нещо толкова урудливо като КНДР?!?!
28
2
 
2
 
! Отговори
bg__! преди 6 години
Този стоманобетон мастодонт ако е нестабилен не знам..
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не това не е американо-атлантическа пропаганда, нее те кореиците дори немогат да пишат. е правят балистични ракети, ама - глупави са щом казва Тръмп