Япония си спомни за жертвите от Хирошима

Днес се навършват 72 години от пускането на първата атомна бомба
107

Снимка: БТА

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила около 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време - в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 000 души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. "Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът, цитиран от Асошиейтед прес.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. "Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия", изтъкна Абе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един българинХАХААХАХКак само бягаш. Пишеш за Византия сега ревеш за Западната Римска Империя.хахахахахах
71
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 6 години
Италианците не са пряки наследници на Западната Римска Империя. Но това са сложни исторически теми, трябват доказателства-исторически, антропологични и ДНК-анализи.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един българинЩом си вярваш на лъжите вярвай си. Мен не ме бърка объркваш останалите тука.За останалите проверявайте нещата. За първи път чувам, че гърците са наследници на италианците. УОУ!
69
1
 
2
 
! Отговори
един българин преди 6 години
До Анонимен 78Гърците са наследници на византийците, които владеят източната част на Римската империя.Западната част на Римската империя остава католическа.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един българинПак някой тука с подменената история и си вярва.Римската империя се разпада на Западна и Източна!Римската Източна империя си сменя името на Византия!Нищо общо с гърците, които са паднали от Персийската империя, която е истласка обратно от Римската.Първо проверявайте си нещата!
67
1
 
15
 
! Отговори
за Русия преди 6 години
Русия е велика,най-великата държава, Крим е руски , свикнахте ли?
66
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74 славянинВикаш много убаво са ни "освободили" и е такак между другото избили 50-60 хиляди българи в т.ч, и синовете на Райна Княгиня
65
0
 
11
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
България е обявила символична война на Великобритания и САЩ през декември 1941 г. Символична война в международното право няма, но с тази акт на правителството на проф. Богдан Филов, България изпада в положение на война с двете страни. През 1942 г. е създадена антихитлеристката коалиция - държавите-учредителки са 26, между тях са Великобритания, САЩ и СССР. СССР влиза във война с България в качеството си на коалиционен партньор и съюзник на държави, на които България вече е обявила война.
64
2
 
11
 
! Отговори
до 73 от славянин преди 6 години
Значи в руските учебници и енциклопедии пише истината!
63
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пък в руските учебници и енциклопедии пише, че на 9 септември СССР освобождава България, а шопския диалект бил диалект на сръбския език :) и никъде и дума непише за изтъпленията на червената армия в България
62
1
 
7
 
! Отговори
един българин преди 6 години
Гърция-също е враг на България, заедно с Турция.Да не забравяме-5 века турско робство и почти 2 века византийско робство.Освен това гърците ни откраднаха Беломорска Тракия.
61
0
 
9
 
! Отговори
един българин преди 6 години
Турция, Англия, Франция - вечните врагове на България.В последно време и САЩ - враг на България - все пак САЩ е млада държава, без история, производна на империята Британия.
60
1
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
В днешните училищни учебници по история пише, че на днешната дата Япония била бомбардирана (неизвестно от кого) и освен японците жертви на бомбардировките били и 2000 американци там, които се били интегрирали в японската култура!!!
59
1
 
12
 
! Отговори
за англосаксонците преди 6 години
Тази същата англосаксонска мафия, която бомбардира Япония с ядрено оръжие, след това Белград с уранови бомби, София с конвенционални бомби---сега тази мафия е виновна за хаоса и войните в Либия, Сирия и Украйна.Тази мафия иска да краде ресурси-нефт, газ и др.Тази мафия инсталира една фашистка хунта на власт в Киев-неофашисти и неонацисти-бандеровци и десен сектор, които убиват руски деца и жени.Основният враг на тази мафия са православните народи-българи, руснаци, сърби и т.н.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така действа англосаксонската глобалистка мафия.Или се демократизирайте , или ви правим оранжева революцийка , или атомни бомби.Това е патент на САЩ, Англия и Франция.
57
1
 
11
 
! Отговори
Обикновен расизъм преди 6 години
Има нещо, което остава на заден план. Хвърляйки атомните бомби, унищожили жителите на Хирошима и Нагазаки, американците не са смятали, че избиват хора. Расизмът има дълбоки корени в САЩ. Първи са разбрали това индианците, коренните жители на Северна Америка, изтребени практически до крак от европейските заселници и техните потомци. По време на Втората световна война са паднали и съществуващите в мирно време бариери срещу най-уродливите расистки практики.
56
0
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Чърчил, гадината *** англосаксонска, отдавна е изгнил или пък се пържи в в ада, той не е по-добър от Хитлер, искал е да няма държава България.
55
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другия път да се предадът по-бързо. Стига сте ревтунели по коментарите, смешни сте.
54
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много сте се загрижили за жертвите в Херошима, жалко за тях наистина, но това все пак са жертви по време на война, която е започната от самите жертви, невиждам обаче да жалите жертвите на руската окупация, при това ние дори не сме били във война с тези изверги
53
1
 
12
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
Единствената причина да се напише тази покъртителна страница от световната история е, че това е бил методът на американците да задоволят аспирациите си за господство над същата тази земя, в която допреди 300 години не са съществували. Безсмислено е да се развиват политики.. Ясно е, че все ще се намерят такива, които да онеправдават престъпленията срещу човечеството, но според мен поне от общочовешко гледище всеки трезвомислещ човек би трябвало да изкаже съболезнованията си за японските жертви!