Япония си спомни за жертвите от Хирошима

Днес се навършват 72 години от пускането на първата атомна бомба
107

Снимка: БТА

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила около 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време - в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 000 души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. "Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът, цитиран от Асошиейтед прес.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. "Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия", изтъкна Абе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако китайците, тогав имаха атомни бомиби, нямаше да има и спомен от Япония ...
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I DA NEZABRAVIAT KOI PUSNA BOMBATA
90
3
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Какво щеше да се случи ако не беше А-бомбата?Японците са фанатици и се бият до последния човек,по това време в америк. щабове изчисляват че ако войната продължи конвенционално Америка трябва да даде 1млн загуби.Колко ще дадат японците не се казва,но е ясно че след 1 млн загуби САЩ НЕ МОГАТда не окупират Япония.Това означава че и до днес страната щеше да е американска база, а японците да бъдат келнери и *** в нея Японски`чудо`ли!?Звучи ***, но така стана по-добре за самата Япония
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империализмът-висш и последен стадий на капитализма.Време е вече империите САЩ и Британия да се разпадат, Франция също се опитва да бъде велика сила, но не й се отдава нещо.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм никога не е имало, стига сте лъгали хората.Комунизмът си остана една утопия.При социализма имаше социално равенство.Империализмът-висш и последен стадий на капитализма-това явно ще излезе вярно, така ни учеха по-рано.
87
0
 
2
 
! Отговори
Хамериканеца преди 6 години
Опа,ами кво си спомнихте като се правите още на сътрудници аджеба Хахаххахаха Айде стига с тези номера ...ГА ядохте кюфтетата не викахте не
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :)Атомните бомбардировки били погубили 140 хиляди души. А комунистическите режими в света доказано са погубили близо 100 милиона!ТЪПАНИРОНОО, ЛЕСНО СЕ ОБОРВАТ БРЪТВЕЖИТЕ ТИ. КАК ТАКА КОМУНИСТИЧЕСКЯИТ РЕЖИМ ( МАКАР ЧЕ КОМИНУЗЪМ НИКЪДЕ НЕ Е ИМАЛО) Е ИЗБИЛ 100МЛН ДУШИ А ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ СОЦА ИМАШЕ ПРИРАСТ. НИЕ В МОМЕНТА СЛЕД "ДЕМОКРАТИЧНОТО" УПРАВЛЕНИЕ НА ГРОБ ОТ 9 МЛН СТАНАХМЕ 6 МЛН. Е ТОВА Е ГЕНОЦИД А НЕ КОМУНИЗМА *** КРАВАРСКИ. СЕГА СМЕ НА НИВОТО 60 ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК ИДИОТИН.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анал либераст преди 6 години
ФАЩ са най голямото зло на света от както този свят съшествува. usdebtclock.org/Искам всички прогресивно мислещи хора да погледната горния сайт и да го изследват внимателно, за да се разеят един път и за винаги митовете за ФАЩ - империята на злото. Всичко е мъгла и опаковка- това е САЩ. Печатница на пари и размиването им в световната икономика за сметка на по-малките държавици. И армията им е мит и икономиката. И интернета им е скапан и колите. Само пътища строят що годе ОК.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До жалкоЖалък си! И безумно глупаV. Онези имаха план да бомбардират с атомни бомби 100 руски града, само че още ги нямаха, а руската авиация щеше да попилее бомбардировачите им. И после - съветските танкове щяха да стигнат до Атлантика!Fear, baby! They are not brave soldiers!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СПЕЦИАЛИСТИ ИСТОРИЦИСПЕЦИАЛИСТИ ИСТОРИЦИ или един българинРимската империя се разпада като убиват Юлий Цезар : " И ТИ ЛИ БРУТЕ "Ех тази Клеопатра разби Римската империя на две Западна която не оцелява и Източна!!!Ех ех ех
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо избягаха от Манджурия и Корея и не се биха?
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомни си, но забрави за жертвите от Хирошима и не капитулира. После си спомни за жертвите от Нагасаки. И пак нямаше да капитулира, ако не беше нападната от СССР.
80
14
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До един българин 72 На теб пък за какво ти е притрябвала Беломорска Тракия?И ти като Путин лаком за земя.Ние не можем да си управим Северазапада че гъмжи от комунисти , та да се разправяме и Б. Тракия.
79
3
 
19
 
! Отговори
за Русия преди 6 години
До жалко 86Русия е непобедима,най-великата страна на света.Питай Хитлер и Наполеон, *** смотан!Крим е руски, свикна ли?
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сме благодарни, че атомните бомби не бяха готови в 1943-44 г. щото със сигурност щяха да ги изпробват над София по време на зверските бомбардировки.
77
1
 
4
 
! Отговори
СПЕЦИАЛИСТИ ИСТОРИЦИ преди 6 години
Римската Източна империя си сменя името на Византия!..............................Източната римска империя се е наричала Римска империя, по-късно на гръцки Ромейска империя, а жителите и - ромеи.Понятието "Византия" започва да се използва от историците чак през 16 век за удобство (на името на първото име на Константинопол - Византион)
76
20
 
4
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Атомните бомби трябваше да са над Москва, не над Хирошима!
75
12
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
Атомните бомбардировки били погубили 140 хиляди души. А комунистическите режими в света доказано са погубили близо 100 милиона!
74
0
 
15
 
! Отговори
масово убийство преди 6 години
На 6-ти Август 1945, американците извършиха едно от най-големите си масови убийства. Убиха 140 000 цивилни японци в Хирошима. С атомна бомба.На 9 август 1945 година, американски бомбардировач хвърля над Нагазаки втора атомна бомба. Загиват 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители.
73
0
 
13
 
! Отговори
до 76 от славянин преди 6 години
В България българи са избивани от българи и от много други народи, но не и от руснаци! Колкото и да ти се иска лъжата няма как да се превърне в истина!