Звездният ни рожденик днес: Любо Пенев на 51

Ето най-важното за знаменития български футболист и треньор
31 авг 2017 07:12, Красимир Ангелов
21

Снимка: Булфото

На днешния 31 август рожден ден празнува популярният от близкото минало футболист Любослав Пенев. Роден през 1966 година в Добрич, той е юноша на ЦСКА, където и започва своята кариера.

През годините той и играл за отборите на ЦСКА, Валенсия, Атлетико Мадрид, Компостела, Селта и Локомотив Пловдив. Като треньор пък ръководи националния отбор на България и клубните ЦСКА, Литекс, Ботев Пловдив и втория отбор на Валенсия.

Ето най-важното за днешния рожденик:

През 1984, когато е само на 18 години, Пенев дебютира в професионалния футбол.

Съотборници в отбора на червените са му Трифон Иванов, Емил Костадинов и Христо Стоичков. С ЦСКА Пенев печели шампионската титла два пъти (1987 и 1989) и купата на България три пъти (1987, 1988 и 1989).

Избран за най-добър футболист на България за 1988.

Има 62 мача и 14 гола за националния отбор.

Любо е племенник на най-успешния български футболен треньор Димитър Пенев. Поради този факт често е наричан с леко ироничното "чичовото".

След края на Евро 1996 Любо Пенев изрича култовата реплика: "Който ме уважава, ме уважава. Който не ме уважава, да духа супата". Заради нея той временно е отстранен от националния отбор. В края на световните квалификации за първенството през 1998 във Франция, Пенев получава амнистия и се завръща в представителния тим на България.

През 1999 прекратява кариерата си като футболист и се завръща в ЦСКА като президент на отбора. Заема този пост до 2001.

Той е единственият български футболист вкарал хеттрик срещу най-титулувания клуб в света Реал (Мадрид). Това става през сезона 1998-1999 г. с отбора на Селта Виго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох доста неадекватни мнения. Чисто обективно, не може футболист който стана капитан на Валенсия, след това шампион с Атлетико Мадрид и който да е отбелязал над 100 гола в Примера да е пън, дърво, некадърник и прочие дебелашки определения. Пенев беше един от най-добрите център нападатели по него време. Като акъл са на едно ниво със Стоичков, но тук говорим за футболни качества. Да е жив и здрав!
9
8
 
2
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
еее как ми се прияде една супичка...
8
4
 
13
 
! Отговори
До говедото No 10 преди 6 години
До БоклукВиж сега,моето момче.Първо,Любо е МНОГО ГОЛЯМ ФУТБОЛИСТ!Това с дърводелеца и т.н. са вашите говежди мантри,които за завистливи и злобни.Любо беше капитан на абсолютно всички отбори, в които е играл,шампион на Испания и голмайстор на Атлетико и Валенсия.Уникален играч, доказал се навсякъде.Също като легендите на лефски Сираковци,Гибони и т.н.Капиш?Айде в обора
7
7
 
8
 
! Отговори
Картичка преди 6 години
ЧРД, да духнеш 51 супички по тоз повод!
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито, да духнеш по една супа с тези, които те уважават!
5
5
 
6
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Да се ожениш за най-красивата жена,и да ти избяга.И после да говориш за ЦСКА-то,.....????????????? Незнам Бате,Незнам.
4
11
 
4
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
ЦСКА...... Клубът на армията,на ЦК на БКП и всички активни борци.Така и никога не срещнах фен на ,,Чорбата'' да не е Кумоноид,такъв още не се е родил.Още от времето когато заделяха от храната на войниците за феновете на ЦСКА,са мразени.Просто си изкарваш ,,Фен Карта'' на ЦСКА и безплатният обяд е вързан.Всички безделници и некадърници покрай своята ,,членска ,,Фен-Карта'' после заеха сладки държавни служби към МВР-то, От доносник нагоре,а не са били малко и червените фенки, и те са били общи.
3
19
 
16
 
! Отговори
Боклук преди 6 години
Пълен некадърник като футболист. Чичо му го наложи както в ЦСКА, така и в национала. Бездушна и дървена игра - липса на елементарна техника, спиране на топката, финтове и дрибъл. В Испания го водеха, че бил "натискал" противника". От парите му спечелени като футболист не остана нищо. Обаче, бе активен в мафиотските години, даже искаше да прави банка. Бе един от първите, които източиха ЦСКА и поставиха началото на края. Пълен некадърник и като треньор. Пълно недоразумание като професионалист.
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър футболист беше Пенев и отзивите за него в Испания бяха чудесни. И може би един от малкото от Пеневата чета, които отказаха да играят по свирката на БФС и затова беше и отстранен като треньор на националите. Оказа се, че в лафа за "супата" има доза истина и някакъв вид достойнство. Да е жив и здрав.
1
15
 
12
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Голям играч, за малко да класира България на голям форум, но му подляха вода. Да си жив и здрав, голям мъжкар си!