Анорексия, напрежение, проблеми: Драмата на една олимпийска надежда

Юлия Липницкая очарова света в Сочи, приказката й обаче приключи
21 сеп 2017 18:30, Красимир Ангелов
10

Снимка: Reuters

Едно 15-годишно момиче предизвика истински фурор по време на зимните олимпийски игри в Сочи през февруари 2014 година. Три години и половина по-късно и само броени месеци преди Олимпиадата в Пьончанг е ясно, че няма да я видим на олимпийския лед в Южна Корея. А вероятно няма да я видим и повече на състезание по фигурно пързаляне.

Още по темата

Юлия Липницкая реши да сложи край на своята състезателна кариера едва на 19-годишна възраст. През 2014 г. в Сочи тя беше на гребена на вълната и спечели олимпийската титла с отбора на Русия в отборното състезание по нации. Така тя стана най-младата олимпийска шампионка от Зимни олимпийски игри в последните почти 80 години и засенчи дори своята сънародничка Аделина Сотникова, която спечели първата в историята на Русия олимпийска титла по фигурно пързаляне при жените.

Месец преди това Липницкая стана европейска шампионка при жените, а през март взе и сребърен медал от Световното първенство. След като предизвика фурор в Сочи, Юлия получи и най-високото спортно отличие в Русия лично от президента Владимир Путин.

В онзи момент всички виждаха в 15-годишната рускиня бъдещата кралица на фигурното пързаляне и ласкаво я наричаха "малък гений". Но съдбата явно беше решила друго. Анорексия, напрежение, лични проблеми... Какво накара Юлия Липницкая да се сбогува със спорта?

Оказва се, зад това решение стоят редица причини, които почти смазват психиката на младото момиче, израснало само със своята майка. Първият проблем е психологически -  тя не успя да издържи на славата след игрите в Сочи, смята прочутият треньор по фигурно пързаляне Александър Жулин.

"Когато си на 15 и станеш олимпийски шампион, получиш цялото това внимание и да си толкова популярен... разбира се, това се отразява много на психиката. В същото време тя така и не успя да се научи да общува със своите колеги и с журналистите", смята треньорът.

В тези трудни дни след радостта от триумфа идва и нов проблем за Юлия – тя решава да прекрати работата си със своята треньорка Етери Тутберидзе. "Етери я караше да продължава да работи, да се труди постоянно. Тя държеше Юлия здраво в ръцете си, нещо от което тя явно се нуждаеше", споделя Жулин.

След раздялата между двете Тутберидзе се захваща сериозно с ново талантливо момиче – Евгения Медведева, и резултатите не закъсняват. Днес 17-годишната рускиня е смятана за фаворит №1 за олимпийската титла догодина, след като няма загуба в състезание от 2 години.

Но зад тези проблеми се крие и ужасяващата тайна на Липницкая. Младото момиче още от дете има склонност към напълняване, а допълнителното тегло й създава големи трудности в тренировката. Затова тя си налага – яде малко, за да бъде с перфектна фигура. Но в един момент нещата стават по-сложни – Юлия се разболява от анорексия. Тя се подлага на лечение, но нещата не са както преди – започва трудно да изпълнява скоковете си в тренировката. И осъзнава, че трудно ще успее да се завърне на нивото, на което трябва да бъде един олимпийски шампион. Още повече, че в руския отбор конкуренцията при жените е жестока и за 3 места се борят 7-8 момичета с медали и титли от европейски и световни първенства.

Анорексията обаче не е единственият проблем на Липницкая – идват контузии, а в желанието си да тренира тя започва да пие болкоуспокояващи и продължава. В един момент обаче проблемите стават още по-сериозни, защото хапчетата започват да влияят неблагоприятно на организма й. А травмите в гърба, ставите и бедрата не спират.

Основна опора на Юлия в тежките момента става любимия й мъж Евгени, за който се знае малко. Той е бизнесмен и сериозно по-възрастен от фигуристката. Точно той плаща лечението от анорексия в Германия на Липницкая. Говори се и че е готов да й предложи брак, но за целта настоява тя да приключи със спорта, защото той й носи само отчаяние и травми. Е, това време явно вече е дошло.

А и в Русия вече си имат Евгения Медведева – леденото чернокосо момиче, което при успех в Пьончанг вероятно ще измести от сърцата на руснаците Юлия Липницкая и Аделина Сотникова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
Спорта е прекрасно занимание до момента в който стане професионален и се започне с издевателствата върху човешкото тяло с цел високи спортни резултати. Дано се пребори с този стрес момичето.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е.Като е пълничка на 20 години на 30 ще е откровено дебела на 50 в инвалидна количка със множество проблеми а на 65+ планина от сланина едвам можеща да диша защото тлъстините и притискат белите дробове.Имам доста живи примери пред очите си.Единственият проблем е защо все още на пазарът няма вещество което ефективно блокира апетитът без да носи името наркотик?
6
0
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 6И аз така мисля. Никъде не я видях в анорексична форма, идеално изглежда, а на снимки 12, 13 и 14 е направо красавица
5
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Пък и хапчетата не прощават.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ммм, Юлия е на 18 и този иска да й предлага брак?! Отврат. Жалко за момичето. Но спортът е изключително тежко изпитание за всеки организъм, а какво остава за психиката в пубертета. Дано да се оправи Юлия, да роди на "бизнесмена" няколко деца и да си тръгне с няколко милиарда. И след това да си бъде много дебела и много богата. И да не й пука за това кой какво мисли или казва за нея. Мога да се обзаложа, че в схемата основен проблем са били и амбициите на майката.
3
0
 
12
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Спортът е чудесен, докато е удоволствие ! Във висшата си степен той е мъка, тегло, наказание, страдание !!! И не е за всеки !!! Завиждам на волята, упоритостта и желанието да се докажат на всички медалисти във всичките спортове. Най-често живота им е низ от лишения и упорит труд.Те и за това най-нависокото се изкачват обикновено трима в индивидуалните спортове.
2
1
 
32
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Случая малко прилича на случая с Цети Стоянова. Те вече си имат нов фаворит и анорексичката е излишна вече. Явно са я отказали като нашата Цвети Стоянова. Светът на спорта е суров и агресивен.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не е лекувал в Москва?