Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

Преди 75 години бе извършен първият успешен тест на Фау-2
56

Тест на Фау-2 през лятото на 1943 година. Снимка: wikipedia

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата в балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).

Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав.

Още по темата

Тъй като светът е в голяма война, целта на новата ракета е ясна - да обстрелва цели на територията на враговете на Райха - Великобритания, Франция и Белгия и да обърне негативния за Третия райх развой на Втората световна война. По време на изпитанията "Фау-2" се издига на височина от близо 200 км при вертикално тестово изстрелване и затова се счита, че тази ракета е и първият продукт на човечеството, който е достигнал Космическото пространство.

Всъщност, ракетите "Фау-2" не успяват да извършат основната си цел – да обърнат развоя на войната. Особено в началото те често не успяват да поразят целите си. И все пак те са оръжие, непознато до този момент. Ракетата е с дължина 14,3 м и максимална стартова маса 13 т. Двигателят е течногоривен, а "Фау-2" развива максимална скорост около 5760 км/ч. Бойният й радиус е 320 км.

Нападенията с ракети "Фау-2" срещу Великобритания започват на 8 септември 1944 г. Първата ракета пада в лондонския район Чисуик в 18:43 часа, като убива трима души и ранява 17. Ракетите са изстреляни от артилерийско поделение под командването на СС-групенфюрер и генерал-лейтенант Ханс Камлер, дислоцирано край Хага. Предполага се, че до края на войната са изстреляни повече от 4000 ракети Фау-2. Но от тях около 3000 достигат целите си. А последната ракета е изстреляна на 5 април 1945 г. Любопитно е, че близо четвърт век след края на Втората световна война, министър на въоръженията и военната промишленост в Третия Райх Алберт Шпеер прави интересно признание като заявява, че е допуснал грешка, предпочитайки балистичната ракета "Фау-2" пред зенитната "Васерфал".

В крайна сметка близо 30 000 души са загубили живота си заради "Фау-2". Немалка част от тях обаче не са обстрелвани граждани, а концлагеристи от лагера "Дора" и военнопленници, които са принудени да работят до пълно изтощение в тунелите на подземния комплекс "Мителверк" край Нордхаузен, където се монтират ракетите.

За превръщането на Фау-2 в серийно произвеждано оръжие главна заслуга има и инженер Конрад Вандемберг. Във времето, когато вече значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките, а Третия райх почти е загубил войната, Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейр в подземен завод, недосегаем за ударите на англо-американската авиация. Със сглобяването на ракетите са заети 20 000 концлагеристи и военнопленници. Голяма част от тях умират на "работното си място".

И макар Фау-2 да не успява да обърне развоя на войната и да е виновна за отнемането на хиляди човешки животи, тя е огромен технологичен скок за развитието на човечеството. Не случайно експертите я приемат за първия пряк предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система. Точно разработването на Фау-2 е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун се отдава на служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

За да не попадне в руски ръце, от които най-много се е страхувал, Вернер фон Браун се споразумява с американците и след края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - "Д. Маршал" в Хънтсвил, Алабама.

Лично той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. А учените от НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма. А Фау-2 остава в историята като ракетата, която не обърна войната, но обърна технологичното развитие на човечеството. 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
опалаа преди 1 година
До До 43

Виж ся,ренде червено,самия Калашников признава,че Уго Шмайзер му е "помагал"!Това първо!И второ,шмайзера е картечен пистолет,а калашника е автомат!Така че не ги смесвай!И трето,когато Шмайзер работи в СССР,Калашников е тракторист с 6 клас образование!Него го назначават за "конструктор" по партийна линия!Оръжейните конструктори са го презирали!След като освобождават немците,Шмайзер остава още 6 месеца за да доизпипа автомата!Между другото,става луд скандал с паметника на Калашников!
46
2
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Абе Симеонов ти калашник и шмайзер виждал ли си че дрънкаш глупости...
странното е че немците не твърдят че калашника е откраднат от модел на Шмайзер ама папагали като теб дрънкат ли дрънкат.
45
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Втората световна война(както и Първата) са е.вр.ейско дело.Тогава именно се кове световното господство на Богоизбраните.А Хитлер явно е бил манджурски кандидат.
Няма нужда да се говори за милионите избити по концлагерите,защото те за цио.нистите са били второ и трето качество-т.е. спокойно могат да бъдат пожертвани в името на крайната цел.Освен това бройката е била доста по-малка-в цяла окупирана Европа не е имало толкова ев.р.еи!Изобщо тия са майстори на интригите-спретнаха ни и Трета световна!
44
1
 
4
 
! Отговори
пипо преди 1 година
Гледам са се намерили двама грамотни да ми дадат положително и да са наясно кое как е станало.Много митове витаят и от двете страни после.Неудачите на фон Браун докато разбере че с ракия и втечнен кислород нищо по-вече не можеш да направиш.Много митове се развенчаха и около Корольов който обира славата а двигателя го конструира Валентин Глушко които и Георги Иванов прати в космоса.Но и двамата после се пишманят че са си загубили времето с Фау2 иправят двигателя с окислител азотна киселина
43
5
 
6
 
! Отговори
u4en преди 1 година
До Един българин....1- ва космич. скорост - 7.9 км.сек. -с нея напускаш земното притегляне и си ходиш до Луната...Марс...Плутон.. ...А със 2-ра кос. ск. -11.2 км .сек. напускаш Слънчевата система и летиш до други Слънца !
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Блицкриг

Реално Германия губи войната защото Хитлер е слаб и некомпетентен военноначалник. Шанса на Хитлер е бил през лятото на 1941г. да нападне с всичко налично Британската империя, но той избира да атакува СССР с илюзията, че ще я завладее за няколко месеца. Всъщност още при офанзивата срещу Полша той изважда голям късмет, че нито френските, нито английските водачи се оказват достатъчно решителни да го нападнат - той през цялата война се държи като луд, а най-вероятно си е бил и такъв.
41
5
 
6
 
! Отговори
Блицкриг преди 1 година
Реално германците губят войната още през 1943 г, когато Америка и Англия им унищожават петролните залежи чрез операция Приливна вълна.
40
7
 
9
 
! Отговори
Симеонов преди 1 година
Разликата между американците и руските мошеници е съвсем фрапантна при обявяването на трофеите получени след ВСВ.
Американците никога не са крили че авторът на ракетната им програма е гениалният учен Вернер фон Браун,а ракетите им и до днес са наследници на неговата V2.
За разлика от руснаците,които обявяват,че германската автоматична пушка не е творение на гениалния оръжеен конструктор Уго Шмайзер,някой си какалашников.Същия е полуграмотен тракторист с 6 ти клас образование.
39
1
 
12
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ПРЕЗ ДАЛЕЧНИТЕ 1982 И 1986 г. АЗ ЗАЕДНО С ЕДНАТА ОТ 4-те РАКЕТНИ БРИГАДИ НА БЪЛГАРИЯ,

УЧАСТВАХ ВЪВ ВОЕННО УЧЕНИЕ С ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ОТР ( ОПЕРАТИВНО ТАКТИЧЕСКИ РАКЕТИ ) В РАКЕТНИЯ ПОЛИГОН НА СССР - КАПУСТИЙ ЯР

ТА ТАМ ИМАШЕ ИЗЛЯТ БЕТОНЕН ПАМЕТНИК-КОПИЕ НА МЯСТОТО НА ПЪРВИЯ ПУСК НА СЪВЕТСКА РАКЕТА СЛЕД ВОЙНАТА. РАКЕТАТА БЕ ПЪЛНО КОПИЕ НА ФАУ-2

ПРЕЗ 82 г. БЯХ НАЧАЛНИК-СВРЪЗКИ НА РАКЕТЕН ДИВИЗИОН,
А ПРЕЗ 86 г. НАЧАЛНИК-СВРЪЗКИ НА БРИГАДАТА
38
1
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Едно уточнение. Не случайно ФАУ-2 се класифицира като балистична ракета.
Макар и да може да достигне височина от 206km при вертикално изстрелване, това не може да бъде космическа ракета, защото максималната и скорост от 1,6km/h при вертикално излитане е далеч от минималната космическа скорост необходима за ниска околоземна орбита, която е 7,9km/s. А за да може един космически апарат да напусне Земята, например да кацне на Луната или на Марс, е необходима десет пъти по-голяма скорост - 11,16km/s.
37
14
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Какво се впечатляваш, че сме им направили паметник? Ние издигнахме паметник и на юдеосъветските окупатори. Издигнахне паметник и на терористите от гара Буново. Характерна черта ни е да обичаме ония, които ни прецакват и са против нас. Единствено Германия ни подкрепяше в двете СВ, защото тя е естествен съюзник на България по геополитически съображения.
36
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че Хитлер не е открил само източен фронт, с Япония са щели да свършат чудесна работа.
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Rusia i Germania VINAGI shte badat vragove. Estestveni. 143 miliona peshterniaci sas polezni izkopaemi sreshtu 80 mln. progresivni hora bez izkopaemi=estestveni vragove. Tova, che za sega shvabite malchat nishto ne oznachava. te NIKOGA ne zbarviat.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ohne Russland, bitte!
33
21
 
3
 
! Отговори
пепо преди 1 година
Глупости.Течностно-реактивния двигател и ракетата е направена от ентусиасти в Америка и е прелетяла 80 км.Тези ентосиасти издават и научно популярно списание където всичко било описано.А Фон Браун е бил от номенклатурата-баща му е бил министър на земеделието.Хитлер вика фон Браун подхвърля му списанията и му казва че това нещо трябва да хвръкне до Лондон.А в Америка големите самолетостроителни гиганти видели в ракетата конкуренция и чрез политическите си лобита правят проекта да не се финансира.
32
11
 
20
 
! Отговори
помнещ преди 1 година
До САЩ-ТЕРОРИСТ Н-1
Какво значение има от какъв произход са учените щом като САЩ са им осигурили прекрасни възможности за работа. Те са осигурили и възможности за работа и развитие и на нашия Асен Йорданов. Какво можеше да направи той у нас. Ами колко учени в Русия например са от еврейски произход. За отношението на нормалните нации и ненормални като пияниците може да разберете ако се опитате да прочетете за отношенията на Капица съответно с Ръдърфорд и Сталин.
31
2
 
9
 
! Отговори
помнещ преди 1 година
До Анонимен 20 : "От 1940г. териториите на Франция и Белгия не са вражески за Райха, тъй като са окупирани от него та чак до септември 44г."
Последната изстреляна ракета е на 05.04. 1945г Така че какъв е проблема 6 месеца да обстрелват цели във Франция и Белгия щом германците са изтласкани от там още септември 1944-а.
30
7
 
21
 
! Отговори
САЩ-ТЕРОРИСТ Н-1 преди 1 година
нека шматките тук да знаят , , ,че американските тарикати изнасят за САЩ 500 ВАГОНА ОБОРУДВАНЕ ОТ ФАБРИКИТЕ ЗА ФАУ-1, И ФАУ-2 ! А за 2000 немски учени и инженери , на работа във САЩ даже не е интересно да се говори !! И атомната бомба също не е дело на американски учени- - те нямат такива , , , освен емигранти- както са ОПЕНХАЙМЕР , или ФЕРМИ , даже крадеца -евреин- АЙНЩАЙН- МАЙН - ЦВАЙН и ТОЙ СЕ МУШИ МЕЖДУ ФИЗИЦИТЕ ДА КРАДНЕ НЕЩИЧКО ,но така и не разбира Нилс Бор
29
11
 
5
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Швабистанецът е хибрид между технически гений и геополитически ***!
28
40
 
73
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ген. Джордж Патън казва след войната: „Победихме грешния враг!” Хитлер е човека, който спира комунистите в Западна Европа, а ако бе победил, днес Източна Европа нямаше да е това, което е. И най-важното - в границите на България щяха да се намират Македония, Западните покрайнини, Северна Добруджа, Беломорска и Одринска Тракия, Истанбул, а Турция нямаше да има територии в Европа(за сметка на такива в Близкия изток). Щяхме да имаме германски машини, а не руски ръждавейки.