Трите предизвикателства пред новия президент на Украйна - комика Зеленски

Досега 20 г. на сцената той осмиваше политиката в страната си
22 апр 2019 22:02, Елка Василева
87
Трите предизвикателства пред новия президент на Украйна - комика Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

В продължение на 20 години той осмиваше на сцената украинската политика. Вече избран за президент Володимир Зеленски ще се сблъска с доста сериозни предизвикателства и страховити събеседници, било то Владимир Путин, Международният валутен фонд или размирната политическа класа.

Един конфликт в задънена улица

Това беше основният аргумент на неговия опонент - досегашния президент Петро Порошенко: "Един неопитен актьор не може да води война с руския агресор".

Володимир Зеленски наследява един конфликт, който причини близо 13 000 жертви за пет години и лишава Украйна от контрол над въглищния басейн и индустриален район Донбас и над част от границата й с Русия, пише Франс прес.

Киев и западните държави обвиняват Москва, че оказва военна подкрепа на контролиращите този регион проруски сепаратисти, а руските власти отхвърлят тези твърдения въпреки констатациите на множество медии, сред които и Франс прес.

Още по темата

Минските споразумения от началото на 2015 г., подписани под егидата на Париж, Берлин и Москва, позволиха намаляване на интензивността на сраженията, но без да сложат край на конфликта или да доведат до политическо решение.

Зеленски обеща вчера да "постави ново начало" на този процес, след като изрази по време на кампанията си идеята да привлече САЩ или Великобритания към мирния процес.

Въпреки своите изявления, че е готов да преговаря с Владимир Путин, Зеленски остава непоколебим: тези територии трябва изцяло да се върнат под украинска власт, без да им се дава специален статут.

Според политолога Микола Давидюк вместо да търси военно решение "(Зеленски) ще се опита на всяка цена или да сключи договорености лично с Путин, или да използва политико-дипломатически методи с помощта на Европейския съюз и Съединените щати".

Искайки да протегне ръка на хората, които живеят в този регион, Володимир Зеленски обеща в края на кампанията си "информационна война", която да има за цел да ги убеди, че "Украйна се нуждае от тях и че те имат нужда от Украйна" и от "хуманитарни мерки".

Финансови проблеми

На ръба на финансовата пропаст, Украйна се възползва през 2014 г. от план за финансова помощ от западните държави, управляван от Международния валутен фонд (МВФ). Траншовете по кредита обаче бяха отпускани на малки части заради трудности при въвеждането на някои мерки за строги бюджетни икономии и против корупцията, поставени като условие за заема.

Очакваният до два месеца следващ транш (1,3 милиарда долара) остава несигурен, оставяйки държавната хазна в тежко положение.

"През следващите три години Украйна ще трябва да върне повече от 20 милиарда долара държавен дълг и наистина не се знае как ще стане това", предупреждава Олександър Парашчи, анализатор от банка "Конкорд Капитал", който подчертава "критично важното значение" на продължаването на сътрудничеството с МВФ.

Остава да видим дали бъдещият президент разчита на това да убеди украинците, които масово гласуваха за него на изборите, че трябва да се съгласят с мерките за строги бюджетни икономии, въпреки че страната е една от най-бедните в Европа и едва се съвзема от финансовия крах от 2014-2015 г.

Зеленски подчерта, че иска да подобри жизнения стандарт, за да сложи край на изтичането на работна ръка от Украйна към съседните страни и ЕС.

Той също така демонстрира твърда позиция по отношение на корупцията - основно изискване на западните страни, които не крият раздразнението си през последните години от липсата на напредък в борбата с този проблем. И взе за свой помощник уважавания от финансовите среди бивш министър на финансите Олександър Данилюк.

Володимир Зеленски рискува много бързо да се изправи пред една деликатна финансова ситуация. Три дни преди втория тур украинското правосъдие обяви за незаконно решението на правителството от 2016 г. да национализира най-голямата украинска банка, Приватбанк, където е вложена значителна част от спестяванията на украинците. Кредиторите на Киев заявиха, че внимателно ще следят това дело, ключово за финансовата стабилност на Украйна.

Една враждебна политическа класа

Според политолога Микола Давидюк "първият и най-сериозен риск за Зеленски няма да дойде от армията или от войната, а от сформирането на екипа му".

Макар да заяви, че иска да модернизира властта, въвеждайки процедура за импийчмънт, премествайки президентството в сграда тип "отворено пространство" и правейки редовни визити в чужбина, Володимир Зеленски не разполага с мнозинство в парламента, за да сформира правителство.

Парламентарните избори са насрочени чак за 27 октомври, което е цяла вечност, когато става дума за украинския политически живот. Изтеглянето им напред с цел възползване от инерцията на президентските избори е доста сложно юридически.

"Зеленски ще се сблъска с големи трудности при получаването на подкрепа от парламента", който ще бъде "доста враждебен" към него, твърди Анатолий Октисюк от мозъчния тръст "Димокръси хаус".

Друга трудност, според експерта, ще бъдат "отношенията с изключително силните в Украйна олигарси", на първо място сред които Игор Коломойски - яростен противник на Петро Порошенко, който бе обвинен, че стои зад кандидатурата на Зеленски.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
36
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Пред Зеленский има не предизвикателства,а египетски ребус.Някой счита ли,че Крим изобщо може да се върне към Украйна?!Някой счита ли,че до 5 г.проблема с Донбас ще бъде решен?!А след 5 г.проблема с Крим и Донбас няма ли да загуби актуалност!?А пред вид на това,какво става,има ли гаранция,че и други области няма да обявят автономия!?Има ли надежда,че до 5 г.иконом.положение ще се подобри/май по-скоро ще се влошава/!?Този избор на украинците не е ли израз на последна надежда?По-скоро на отчаяние!?
60
0
 
33
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
минаха с финта "рейгън" в сащ, що да не минат и в украина. сега се очаква една братска държава да развърже още повече кесията за политически манипулации, и кво ще стане един господ знае. предният път фалира СИВ, сега ...а ние в задунайская като добри васали, ще платиме част от многоходовите.
59
3
 
35
 
! Отговори
авс преди 4 години
вие откраднахте тази статия поне пишете и преведете както трябва че има хора които се смеят и се подиграват с вас статията бе публикувана още вчера сутринта.шоумена иска топли отношения с москва
58
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дърт"Избори" в Украйна - преобул се Илия - погледнал се пак в тия--че ти като какъв искаш да се облече, като чебурашка ли?
57
3
 
39
 
! Отговори
daa преди 4 години
Запада така им помогна,че станаха една от страните с най-бедно население(щом се навиват да идват да работят в БГ) и за 3 години трябва да върнат 20 млрд.$,което няма как да стане и тогава,запада пак ще им "помогне" с нови заеми и така докато станат 100 % зависими от тях и т.нар. запад ще прави каквото си иска със страната,както винаги с правили с всички други държави,попадали в положението на Украйна.
56
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ми прилича доста на Макрон женския мъж, дано да греша и да покаже мъжество Зеленски, защото пред Украйна има доста сериозни проблеми, които трябва да се решават със сила и лрешителност. Започне ли с отстъпки и евролигавщини, Русия направо ще си анексира Донбас, а Украйна ще потъне тотално.
55
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега при цирк има клоуни. :-)))))))
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бг "не симпатизирам на никоя чужда държава , а на българия!" Пиши бе България! Ако не пишеш, "ще се лежи вече за подривна дейност." !!!!
53
9
 
33
 
! Отговори
НАПОМНЯМ,ЧЕ преди 4 години
УКРАЙНА ИМА РУСКИ ГАЗОПРОВОД И АТОМНИ РУСКИ ЦЕНТРАЛИ! ТОВА Е ОПОРКА НОМЕР 1 НА РУБЛОФИЛИТЕ КАК ЩЕ ПРОСПЕРИРАМЕ И ЩЕ ЦЪФНЕМ С БЕЛЕНЕ И ТУРСКИ ПОТОК!ЩЕ ПРОСПЕРИРАМЕ КОЛКОТО УКРАЙАНА - С ДВОЙНО ПО- НИСКИ ЗАПЛАТИ! ФАКТИТЕ СА ТОВА!
52
7
 
35
 
! Отговори
бг преди 4 години
тука некви защитават чуждата държава русия. не симпатизирам на никоя чужда държава , а на българия! те сигурно безплатно го правят))): Световен феномен сте, друзья - обичате друга държава, а родината си - не! Но скоро ще има реакция... ще се лежи вече за подривна дейност... Айде, със здраве!
51
3
 
47
 
! Отговори
do 54 преди 4 години
В момента Украйна обслужва САЩ,затова ,като всички *** ще тъне в недоимък и мизерия,и още по зле ще стават.
50
1
 
41
 
! Отговори
дърт преди 4 години
"Избори" в Украйна - преобул се Илия - погледнал се пак в тия.
49
10
 
36
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
бегаи в русия да целуваш ръка защото нямаш транзитни такси а скоро може и газда нямате не се занимаваи с разни съветници защото ще ти пати главата порошенкода се връща откъдето е дошъл защото е вреден за страната
48
0
 
31
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Бъ то и Македония е област както Тракия, мъ хората, които трябва да са обединени са ялови. Така и тези, които си пазят украйнината и тези от украйнината са ялови.
47
2
 
42
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Както сега са ентусиазирани,така след 6 месеца ще са разочаровани.Справка-Макрон.Истинската политика не е сериал.Дано има голям гръбыкато го хванат ФАЩ и олигарсите за гушата.
46
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63Рашка да си държи ДНР и ЛНР .--друг път! те НЕ са нейни! като много иска - да раздаде паспорти на тълпата там, като им вземе украинските и да си ги прибира на нейна територия. нали така? нали в крайна сметка цялата грижа е уж "за хората" ... или май не е за хората, а?
45
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Украина в превод означава Покрайнина.На кого е покрайнина, досетете се сами--покрайнина, покрайнина, ама когта тази "покрайнина" е съществувала на картата, за "голямо" съжаление - масква е било едно блато, в буквалният смисъл.така, че твърде е спорно - кой за кого е "покрайнина" и "периферия"!нали знаеш, че всичко е субективно и зависи под какъв ъгъл го гледаш , товариш "соц.-батакист"
44
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдум - ЕС -70% , НАТО -70% .Рашка да си държи ДНР и ЛНР .
43
3
 
48
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тоя *** нарече Русия враг 3-4 дена по ТВ ефир преди изборите... никакъв диалог няма да има с Русия, да не говорим, че Путин ще се среща с него... даже и не го поздравиха от руска страна заради изказването му за двете републики и Крим... ще направи едното нищо!!!
42
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украина в превод означава Покрайнина.На кого е покрайнина, досетете се сами.При всички случаи не е на ФАЩ.