Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57,
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари