Влизаме в чакалнята на еврозоната, но кога?

За Калин Христов имало структурни проблеми, но не при нас
11 юни 2019 22:45, Екип на Investor.bg
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Насочваме се към забавяне на влизането на страната във валутния механизъм ЕRМ II. Структурните проблеми продължат да влияят на процесите на икономиката на Европа и могат да я изведат на нова траектория, като това важи и за еврозоната. За размисъл е въпросът как да се създаде механизъм заради подтиснатия растеж", зaяви подуправителят на БНБ Калин Христов при откриването на форума на Клуб Investor "Банки и финанси", на който се дискутира темата за структурните слабости в икономиките на ЕС в резултат на паричната политика.
Още по темата

При тези структурни проблеми в Еврозоната няма как да се стремиш към нея, предупреди ръководителят на Управление "Емисионно", като за пример даде Дания и Швеция, които не го правят, въпреки че могат да влязат веднага, съобщи Investor.bg.

Калин Христов е категоричен, че данъчната структура на Европа трябва да е следствие от растежа, инвестиции и производство. Големият въпрос в ЕС сега е фискалната децентрализация, добави централният банкер и прогнозира, че еврозоната ще еволюира.

Десетилетие след глобалната банкова криза все още има критични точки в еволюцията на финансовата индустрия, пояснява Христов.

"Спестяванията не се трансформират в инвестиции", категоричен е Христов и потвърди, че това е най-големият проблем и това са структурно слабите страни на Еврозоната.

"Банковото възстановяване след кризата след фалита на Lehmon Brothers продължава бавно. Икономиката се движи от потребление и износ, а не от инвестиции и това продължава до днес", посочи Христов и припомни, че след 2014 г. е имало масиран стимул на лихвената политика.

"Тъкмо мислихме, че ще има икономически растеж , но през март има забавяне, а от миналата седмица пак се заговори нови количествени стимули", информира той и дори нарече паричната политика "импотентна".

Според него в България се наблюдава същата динамика и приспособяване към същата структура - потребление и износ, но няма инвестиции.
Процентите ще останат ниски за много дълго време.

"Какво става с частните инвестиции", риторично попита подуправителят на БНБ. Не знаем как те растат. До 2016 г. те бяха с отрицателен знак и после отчетоха слаб ръст, посочи в анализа си подуправителят на централната банка.

Христов напомни, че ниските лихвени равнища стимулират потреблението, но не и бизнеса.

Времената на нулевите лихви няма да свършат скоро. "Процентите ще останат ниски за много дълго време",  заяви подуправителят на БНБ.

"Структурните проблеми в европейската икономика водят до този ефект с много ниски лихвени равнища. Дали практически е възможно при такива условия паричната политика да спаси Еврозоната с очакванията да се стимулира растежа? Калин Христов заяви, че това няма да се случи.

По думите му всяка икономика има равновесно ниво и колкото е по-старо населението, повече спестява.

"Ако икономиката има ниска производителност, лоша образователна система, неефективна администрация, това създава проблеми за растежа", обясни банкерът и предупреди, че ако това продължи, означава, че "никой не е разбрал какво се случва през последните години".

При отрицателните лихви в банките за бизнеса, които са реално данък богатство, все по-трудно ще става да се убедят избирателите в Европа, че те са необходими.

"Има структурни причини дали Европа ще понесе ниска раждаемост и свиване на работната сила. Инвеститорите ще са много предпазливи, преди да правят инвестиции", анализира ситуацията в момента Христов и обясни, че за България този ефект е умножен, защото е усилен от миграцията и образователната система.

"Най-добрите ученици отиват да се образоват в престижни университети и остават на работа в чуждите страни. С 90 хиляди се свива броят на нашите работници всяка година. Проблем е, че в образователната структура голяма част от от населението не ходи на училище и не се интегрира. Този структурен проблем е много голям заради тренда на миграцията и тези, които работят, трябва да спестяват повече заради дизайна на нашата обществена здравна система, където трябват повече спестявания, защото винаги трябва да се доплаща", потвърди Христов.

Той подчерта предимствата на нашата икономика с ниската публична задлъжнялост и ниския публичен дълг. "Те са предимство, но трябва да се изчистят структурните проблеми – свързани с ниска раждаемост и образование", съветва Христов.

Той смята, че има и друг структурен фактор в банковата система, който може да се промени, но сега я подтиска. Той е свързан със свръхрегулацията на банките – сега те инвестират в по-нискорискови активи, което сваля доходността. Банковата система става по-малко рискова, което я прави неконкурентна.

Подуправителят прогнозира, че нетният марж ще остане на по-ниско ниво, инвестициите също ще са на по-ниско ниво и ще продължи тенденцията да се стимулира потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще правим в евро зоната?Цитираните по горе Дания,Швеция ,че и Чехия,Унгария и тн да не са по прости от нас? Ще е добре за Домусчиев и такива като него,а мнозинството ще си бъдем същите *** ,че и по зле!.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега нулевите лихви пречели на бизнеса, преди високите лихви пречеха на бизнеса. Този май разбира само да взема огромна заплата.
28
0
 
10
 
! Отговори
D: преди 4 години
Влизаме, ама друг път !
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде няма нужда! С еврото деноминацията на Костов песен ще ни се види!
26
0
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Винаги ниски лихви по кредитите са предвещавали беда
25
2
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Този "тарикатин" ти казва че правителството ти не се справи за 10 години т нито един външно-политически приоритет. Нито Шенген, нито еврозона. Предполагам така ще си остане и още 10 години на власт извън Шенген а еврозоната...
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този тарикатин какво казва всъщност?
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
клубът на крадците и нагаждачите искали в еврозоната защо вчера чешкия министърпедседател им рече че еврото не го интересува и да си го пъхнат където искатдокато не изметем тия продажници ще си тънем в мизерия
22
3
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Странно защо държави от бившия соц лагер които сега са отличниците в Европа не желаят да влезнат в еврозоната те толкова ли са загубени или нашите слагачи виждат нещо повече от тях ???
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налели се милиарди в джобовете на герп и дпс, пътищата се правят по-зле от едно време. Колкото до НАТО, което също търси донори-познай ще се раздвижи, като в Кипър
20
2
 
1
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До АнонименГлупости пишеш човече!
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 16 - това че регулациите са антипазарно ориентирани е най-смешното нещо което съм чулв мобилните услуги регулациите на ЕС доведоха до разбиване на картелите и смъкване на цените. Те бяха от полза за потребителите и СЪЗДАДОХА КОНКУРЕНИЦЯ?сега искат да създадат регулации в застраховането и банковото дело, които ще подобрят бизнес климата у нас. Достатъчно е да кажем, че нищо една от банките ни не покрива стрес-тестовете. В този смисъл регулациите ще са от ПОЛЗА
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдумите се случват само с предпоставени въпроси, на които се знае отговора.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Французите не искаха първият път на референдум да приемат новата европейска конституция....и затова Митеран просто направи втори реферндум,на който се получиха правилните резултати. Ако трябваше - щяха да направят и трети... Така че какъв е смисълът от референдумите?
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да те питат? ако бяха питали българите през 1997 дали искат в ЕС 70 процента щяха да кажат НЕ.Днес огромната маса са на мнение, че има ползва - изсипаха се милиарди за пътища, земеделие, има някакви регулации за мобилните операториСигурен съм че много хора са и против НАТО, но какъв е аналогът на НАТО? СССР? да излезем от НАТО? - Турция ще ни завладее за 20 минути.
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни сравнява с Дания, Дания е на светлинни години и по жизнен стандарт и по уреденост и може да си позволи да не е в ЕВрозоната. Тя и Британия може да си позволи. Ние обаче не можем да си го позволим, защото живеем на евро-помощите.
14
3
 
13
 
! Отговори
Убий Л(Ъ)ЕВА преди 4 години
Нас кой ще ни пита? Референдум нещо? Или викате, дай да обере за последно България с товаа евро и да си ходим?
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Калин Христов е слуга на мафията. Еврочакаляната, не означава моментално идване на еврото, нито поскъпване, тя означава РЕГУЛАЦИИ в банковия и застахователния сектор, нашите мутри го проумяха и затова бързат да отдалечат събитието.
12
12
 
1
 
! Отговори
Глупусти преди 4 години
Приемаме еврото 2020, това е записано в европейската конституция, с Холандия или без нея.
11
8
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Само още нещо за Китай .Публична тайна е че Китай не инвестира в държави които купуват ф 16 .Техните инвестиции по скоро са насочени към грипен държавите .След южен поток инвестиционния политически риск се удвои .Енергетиката спира индустрията .Има и големи транспортни проблеми .Цените на имоти и ипотеки както и вишото кетапостроене свиват потреблението ,а хората и без това няма кво ново да си купят заради липса на идейни проекти .А повечето дупитати и еврдупитати са вишисти.Това означава че ням