Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина

Той продължава да отрича вината си
Обновена: 10 апр 2020 16:46 | 10 апр 2020 16:45, Нели Христова
148
Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Обвиненият в убийство на 15-годишният Георги Игнатов, Йоан Матев, бе пуснат под домашен арест, след като прекара три години в ареста, съобщават от Dir.bg. Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”.

Близо година Митев бе издирван по снимки от видеокамерите в близост до престъплението. След като бе арестуван, Матев прекара повече от 3 години в ареста. Това бе и причината за промяната на мярката му, аргументира се съдебният състат.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Обвиненият бе арестуван заедно с брат си Марсел на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. След като му показват и снимката на момче, тичащи в района на Борисовата градина Марсел признава, че това е брат му.

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност. Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

Майката на братята - Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

Оказва се, че веднага след престъплението цялото училище, в което учил Йоан го е разпознало от кадрите, разпространени от полицията. Никой не посмял да проговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
25
 
! Отговори
родител преди 4 години
Бащата на убитото момче да не спи ,а да го съди както заслужава !!
66
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен68..съгласен!...Само с едно малко уточнение:-"Нямат намерение" е..малко по-различно от "Нямат силата и доказателствата" ..Но и двата варианта се прилагат....Та "Бай бабо да та не срещне мечка"..
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много удобен момент! Когато цялата държава/ свят се е вторачил в друг голям театър наречен "корона вирус". Мислите, че ще минете между капките, незабелязано,но НЕ! НЯМА.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другото дете е по-голям бандит и от тоя....
63
1
 
17
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Я какъв левент е станал в затвора ! И сега под домашен арест заради Ковид-19.
62
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОСПОДИН ГЕШЕВ ,ГОСПОДИН БОРИСОВ , НЯМА ЛИ ДА РЕАГИРАТЕ??? Първият беше казал ако не можем да се справим с битовата престъпност да затваряме държавата.
61
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** трябва да бъде осъден на 25-30г. минимум. Това е подигравка с обществото. НЯМАМ ДУМИ!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред блока в момента има 27 безсмъртни! Пуснето го и тоя убиец ще е толкова под домашен арест колкото и оние 27 са под карантина.
59
1
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
смешна прокуратура абсурден съдтози *** никога не трябваше да напуска ареста
58
1
 
30
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Кой нормален човек се разхожда с нож ? Значи е потенциален убиец.
57
1
 
20
 
! Отговори
Kimk преди 4 години
Срамота
56
12
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
НЕ мога да коментирам тоя дали е виновен,или не!..-За това си има СЪД!..Но:-ТРИ години в ареста е ПРОТИВ ВСЯКАКВИ "правила и закони" в .."Територията"!!!!!!..правете сметка в какво се намирате!Пак повтарям:-НЕ АЗ съм този,който ще отсъди виновност или невинност за тоя!!!!..НО ТРИ ГОДИНИ В АРЕСТА..направо си плаче за Съдът в Хага!..а бакалъм!
55
1
 
22
 
! Отговори
Odpo преди 4 години
След 2 седмици ще четем,че е "безследно" изчезнал! БГ съд/прокуратура.... ПАК ЛАПНАХА НЕКОЙ ЛЕВ!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да го помилва
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - То няма родител който да не защитава децата си, това е вроден инстинкт.Само на посредствените индивиди, които изобщо не са годни за социален живот.Смущаващо е, че ви дават компютър или телефон, за да съществувате в очите на хората.Аре, чупката, да си защитавате изклесяците!
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този много прилича на едно софийско *** където си кара беемве за 40 бона , сложил лъскавите очилца и разхожда пачаврички дето са готови за 20 лева да му правят пълна програма. Гнусотия отвсякъде. Въпросния човек се казва Илиян, а гаджето му се казва Киара. не са много такива женски имена в София- повярвайте ми! Може някои да се сетят за кои става въпрос, които са от София.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хобито на раздаващите правосъдие в България, е да се подиграват с правосъдието... срещу добро заплащане, разбира се.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вроден инстинкт" имат и животните - човекът поне на теория има ОСЪЗНАТОСТ и съответно от него зависи дали целия му живот ще е "на инстинкти". Както някой беше написал по-долу, родител е вторично. Първичното е да си ЧОВЕК. Ако родителството е извинение да се откажем от ЧОВЕШКОТО - без коментар.
49
1
 
36
 
! Отговори
мак преди 4 години
С майка адвокат какво да очакваме? Нищо друго освен хуманност към убиеца. Да ви... на такова правосъдие. Нарочно делото е протакано, за да може след тези 3 години да излезе, после го търсете, като галеви и подобни. Не се учудвам, че никой не е свидетелствал, знаели са, що за психопатска стока е. Отврат.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да ги съди ,той забавя ама не забравя.