Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"

В неделя интернетът в страната бе спрян, а лидерът на опозицията се скри
Обновена: 10 авг 2020 23:22 | 10 авг 2020 23:15, Нели Христова
135
Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

"Последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко се опитва с всички сили да постави ситуацията в Беларус "под контрол", както той сам се изрази малко преди изборите в неделя. След като първите данни от вота бяха оповестени и от тях стана ясно, че за Лукашенко са гласували близо 80% от хората, ситуацията в страната, най-вече в столицата Минск, ескалира. Но сякаш властите в Беларус са чакали това цял ден.

За втора поредна вечер беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Иначе още през деня в неделя жители на Беларус споделяха видеа, как полицията и военните настъпват в големите градове. А според мониторинг групата NetBlocks, цитирана от BBC, интернетът в страната е бил спрян, а телефонната мрежа е работила на случаен принцип. Връзката била "значително разрушена" в цял Беларус и се влошавала през целия ден, създавайки "информационен вакуум". В центъра на Минск Twitter, Viber и Telegram спряха да работят, а магазините отказваха да приемат кредитни карти, тъй като плащането без интернет не може да се осъществи.

Първата мишена на властите бяха журналистите - още в 14:00 часа в неделя няколко представители на чуждесранни медии бяха арестувани. Фотографът Мстислав Чернов е приет в болницата с мозъчно сътресение, след като е пребит от полицията.

След като става ясно, Лукашенко може да запази властта си, хората излязоха да протестират по улиците. Според The New York Times напрежението ескалира, когато полицейски ван с врязва в тълпата, блокирала голям булевард в Минск, а няколко души са ранени. Тълпата започва да крещи "Отивай си!" и "Напусни!".  За да се справи с протестиращите от тук нататък, полицията използва водни оръдия, гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Видеа показват насилието, което се упражнява върху хората, как те са завличани и хвърляни в черни ванове.

В Минск линейките постоянно летят из града. Няколко души вече са в интензивното отделение на болниците.

"На магистралата има бронирани автомобили и хора, които дори не са в униформи, а с дънки, тениски и пушки в ръце. Страшно е, когато не знаеш кой е бандит и кой е полицай. Ще гласувам срещу страха", казва Владимир, местен бизнесмен, който идва пред урните със съпругата и детето си. 

В други гарове част от полицаите са свалили екипировката си и са се присъединили към редиците на протестиращите срещу Александър Лукашенко, за когото се твърди, че е напуснал страната.

"Не знам кой е гласувал за него, как може да е събрал 80%?", казва 25-годишният Димитрий пред The New York Times, но ситуацията в страната е ясна. Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.

Един от тези съперници тази година бе Светлана Тихановская, която се кандидатира след като съпругът й е арестуван. По време на своите митинги, тя събра подкрепата на близо 200 хил. души, което е изключително постижение в полицейска държава като Беларус, чието население е около 9 млн. души, а опълчването срещу Диктатора често приключва със затвор. В последните часове преди изборите съперничката на Лукашенко трябваше да се скрие на тайна локация в Минск, след като полицията арестува 8 членове на партията й.

Безпрецедентен брой гласоподаватели чуха думите на Тихановския и се появиха пред урните в неделя. А така, поне според Тихановская, фалшифицирането на изборите би било по-трудно. Но не и за добре смазаната машина на Лукашенко, чиято дясна ръка е именно избирателната комисия. Тя определи дългите опашки като "провокация", а кампанията на Светлана като "тоталитарна секта". Стотици хора бяха оставени пред избирателните секции, без да упражнят правото си на вот, след като избирателната комисия отказа да удължи часовете са гласуване.

Според независимите избирателни анкети, проведени извън избирателните секции в чуждестранните посолства, картината е друга - Лукашенко е спечелил едва 6,25% от вота, а Светлана Тихановския цели 79,69%, пишат от The Independent.

"Това със сигурност е най-големият протест, който съм виждал в Беларус, откакто Лукашенко дойде на власт", казва Дейвид Марпълс, професор в Университета в Алберта и експерт по Беларус, пред The Guardian. "Струва ми се, че цялата страна наистина се е обединила около промяната", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Последният диктатор е мутрата,която ни управлява.Е,поне официално.
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния опит за "цветна" революция! Дано белорусите си отговорят първо на едни простички въпроси:1. Какво могат да купят с доходите си;2. Колко са ПОД-линията на бедност;3. С какво се хранят? С фалшиви храни?;4. Какъв е боя на ровещите в кофите за ***?Пък после да погледната България, съседната им, Украйна...И пак да си помислят!
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко от Беларус искат да видят ,,процъфтяваща''европейска страна без диктатура и изцяло възприела евроатлантическите ,,ценности'',с изчезващо население и никаква индустрия - да дойдат у нас, ние имаме велики светила в областта -разрушаване на собствената държава ,та можем да бъдем много полезни !
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да блокират няколко кръстовища и да пуснат възрожденска музика и готово.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко трябваше да обяви карантина,маски,и коронабесие,да забрани парада на 9-ти май и сега нямаше да има Майдан.
66
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
То и тва си е професия в ес - отиваш някъде, вандалстваш, а когато те арестуват, ес почна да кпещи, праща адвокати и тнт... е, понякога изяждаш палка или две, но и това е калкулирано в хонорара.
65
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде Шороше, прави Майдан в Беларус, сваляй лошия диктатор, за да може глобалистките корпорации да гепят ресурсите на Беларус и да им дадете ударни дози демокрация.
64
5
 
1
 
! Отговори
Ами преди 3 години
и ТОЙ така "бие" на избори тука - с 6% реално гласували за него
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По улиците в беларус са 3% от населението, включително дошли от украйна и русия либерално настроени провокатори и организатори. Ако останалите, които глассуваха за Лукашенко излязат, за тези сегашните нма да остане място ;))
62
3
 
13
 
! Отговори
ТОДОР преди 3 години
Явно Беларус им е голям трън заради своята независимост, че се води такава хибридна война.А истината че "протестите" бяха от по 2-3000 *** и то при завишени оценки, а извън Минск по няколко стотин човека, пълен смях.Не искат да простят на Лукашенко че не се подаде на корона измамата, и си направи парада на 9 май
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат шанс. Човека е преизбран с 80% и видя какво стана в Украйна. Както и тези 80% видяха какво стана в Украйна и навсякъде другаде(Литва, Латвия, Естония, България, Румъния и т.н.) Силовите органи имат подкрепата на властта и не се чувстват твърде "демократични". Няма шанс революция/преврат в Беларус. "Демократите" ще поврякат и ще си спечелят още един сериозен враг в лицето на Беларус. И накрая ще се обединят с Русия.
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стискам палци за беларусите, дано го свалят селянчето Лукашенко :) Обаче ме накефи как милиционерите тракаха с щитовете, доста музикално звучеше :))
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като Кадафи и Чаушеско......или сАдам.......дано.
58
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофобите още щяха да чакат САЩ да ги освободи от Турско робство.
57
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да се откъснем от Русия?Тук русофилите са повече от българите!А и чичо Путин си прокарва газовите тръби,Бойко му прави клип от хеликоптера за да му се отчете.АЕЦ пак заговори да строи с руските реактори,няма отърване от руснаците!
56
1
 
3
 
! Отговори
НА ПРОТЕСТА: преди 3 години
ТУКА ВСИЧКИ СМЕ СЕЛФ-МЕЙДЧУ ЛИ БЕ УМРЕЛИЯ?ПИКАШ СРЕЩУ ВЯТЪРА...ШЕ СЕ ОПИКАШ ЦЕЛИЯ!
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя свърши, това беше.
54
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправят се само тези държави, които всячески са скъсали връзки с Русия. В Румъния това даже не е тема. Беларус няма как да се откъснат заради транзитния нефт.
53
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ще се оправят преди нас.Навремето румънците скочиха и застреляха Чаушеску,сега са по-добре от нас а гладуваха!
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-Дрън ярина, Лукашенко си каза в прав текст още преди изборите - нашето разузнаване вече следи всички агенти, които ще режисират "протести". Бъдете така добри да спазвате реда.Така, че драги журналясти, очевидно някои сили отвън се опитват да подриват държавността и независимостта на Беларус.А това никак не е според европейските ценности!